Connect with us

Hirdetés

technokrata

Többmilliárd eurós veszteség a spanyol Telefónica-nál

Dotkom

Többmilliárd eurós veszteség a spanyol Telefónica-nál

A spanyol Telefónica Moviles mobilszolgáltató 3,9 milliárd euró veszteséget termelt az év első kilenc havában.

Nyugat-Európában korábban a cégek egymást taposták az UMTS-hálózat kiépítéséért, mára azonban már csak rossz szájízzel gondolnak egyes vállalatok a meg nem valósult harmadik generációs szolgáltatásra. Az elmúlt évek európai történéseinek tükrében így teljesen érthető az egyébként jól menő Telefónica Moviles csüggedése, amely az első kilenc hónapról 3,9 milliárd eurós nettó veszteséget jelentett, az egy évvel korábbi, 670 millió eurós tiszta nyereség helyett. A pénzforgalmi többlet (EBITDA) 2,84 milliárd euró volt az első kilenc hónapban, 12,2 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

A mérleg eredményét a közel 5 milliárd eurós leírás rontotta, amelyet a négy országban tervezett UMTS-szolgáltatás határidő nélküli befagyasztása okozott. E nélkül az egyszeri tétel nélkül 979 millió euró lett volna a tiszta nyereség az első háromnegyed évben. Ám nem csak a spanyol szolgáltató jelentette be, hogy egyelőre leállítja a fejlesztéseket Németországban, Ausztriában, Svájcban és Olaszországban. A francia Orange hároméves késésben van Svédországban. Nagy-Britanniában 2007-ben lesz csak az ország 80 százalékán „fogható” UMTS, Dániában 2008-ban, Franciaországban 2009-ben. Finnországban nincs is időpont.

Azok a kormányok, amelyek még a távközlési helyzet romlása előtt, időben cselekedtek, szép összegre tettek szert az UMTS-engedélyek eladásából. Ugyanis az ebből származó bevételek jelentősen enyhítették a költségvetési hiányt az euró-zóna tagállamaiban: 2000-ben a tagállamok államháztartási hiánya átlagosan a GDP 0,2%-át tették ki. A számottevően alacsonyabb hiány kialakulásában az UMTS-ből származó bevételeknek volt meghatározó szerepe, hiszen ezek nélkül a deficit mértéke mindössze a GDP 0,9%-át tette ki. Az UMTS-bevételek elsősorban a német költségvetés helyzetét javították, mégpedig a GDP 2,5%-val. Ugyan ebben az időszakban Olaszország UMTS-ből származó bevételeinek GDP arányos nagysága elérte a 1,2%-ot, amely szintén egy kimagasló eredmény, s bár még nem tagja az euró-zónának Nagy-Britannia, de mint EU-tagállamot érdemes megemlíteni a maga 2,4 százalékával.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés