Connect with us

Hirdetés

technokrata

Leselejtezett elektronikai cikkek – hamarosan visszaveszik

Dotkom

Leselejtezett elektronikai cikkek – hamarosan visszaveszik

Eddig csak a szemétkupacokat növelték az elavulttá vált vagy elromlott elektronikai eszközök, ám egy törvény értelmében hamarosan egész más irányt vehet ezek utolsó útja.

Csak Európában 6 millió (!) tonnányi elektronikai hulladék keletkezik évente. Ennek legnagyobb része eddig a szemétben landolt, pedig ezek az eszközök tele vannak olyan anyagokkal, melyek mérgezők a környezetre (ugyanakkor rengeteg újra felhasznosítható elem is megtalálható bennük – például a félvezetők kivezetéseihez használt arany). Eme áldatlan állapot megszüntetésére az Európa Parlament hosszas tárgyalás után döntésre jutott az európai elektronikus szeméttörvény ügyében.

A döntés szerint 2005. december 31-ig meg kell valósítani ezen hulladékok begyűjtését és feldolgozását. Egy kimutatás eredményét figyelembe véve 2006-tól átlagosan minden háztartásból minden egyes személy után évente körülbelül 6 kg e-szemét begyűjtését (és ennek 70-75%-os újrahasznosítását) kell megvalósítani. Ennek költségét nem (közvetlenül) a fogyasztókra kívánja terhelni a Parlament, a döntő többséggel megszavazott törvény a gyártók kötelességévé teszi a hulladékprobléma megoldását.

Természetesen mindez sok pénzbe fog kerülni, az előzetes becslések szerint évente 15 milliárd eurónyi költséget jelent majd a gyártóknak (és még nagyobbak a költségek, ha a korábbi termékek begyűjtését is meg kell valósítani). Ez valószínűleg a termékek árának emelkedéséhez vezet majd, ám a drágulás mértéke 5 százalék alatt marad.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés