Connect with us

Hirdetés

technokrata

Cyberbűnözők célpontja a Facebook

Dotkom

Cyberbűnözők célpontja a Facebook

Már ma is több millióan érintettek lehetnek, pedig az igazi felfutás még csak ezután várható.

A világ legnagyobb közösségi hálózata – a benne/rajta tárolt óriási információtömegnek és egységesített felületnek köszönhetően – egyre inkább célpontjává válik a cyberbűnözőknek. A jelenség kezd olyan méreteket ölteni, hogy arról a Facebook üzemeltetőinek is nyilatkozniuk kell. Éppen ezért meglepő, hogy a Mark Zuckerberg alapította vállalat nem állt konkrét számokkal a nyilvánosság elé, csak egy rövid összefoglalót adott ki a témával kapcsolatban.

Simon Axten, a Facebook londoni központjában számolt be a hálózatot érő különböző támadásokról, például a jelszóhalász (phishing) kísérletekről. A menedzser meglehetősen szűkszavú volt, konkrét számokat nem közölt, mindössze annyit árult el, hogy a regisztráltak kevesebb mint egy százalékát érintette eddig biztonsági incidens. Ne feledjük azonban, hogy már több mint félmilliárdnyi(!) taggal rendelkezik a szolgáltatás, így egy százalék is ötmillió embert jelent. Ugyanakkor a valós szám akár ennél jóval nagyobb is lehet, amint arról tavaly írtunk: a felhasználók 20 százaléka potenciális veszélynek van kitéve az üzenőfalon keresztül megjelenő ártalmas linkek révén (további részletek itt).

Axten azt természetesen elismerte, hogy a Facebook nagy célpont a cyberbűnözők számára. A menedzser szerint a közösségi hálózat biztonságának kérdése egyfajta fegyverkezési versenyhez hasonlít: a bűnözők folyamatosan fejlesztik támadási módszereiket, és ehhez kénytelen igazodni a FB is. Amikor azonban arra a kérdésre voltak kíváncsi a helyi média képviselői, milyen biztonsági eszközöket használ a Facebook, Axten ismét megtagadta a pontos választ, és csak annyit közölt: „Nem számszerűsíthetem az általunk használt rendszereket.” Erre jegyezte meg kicsit epésen az egyik brit újságíró, hogy ezek szerint neki kell találgatnia; tippje szerint nullát.

Igazságtalanság lenne azonban a közösségi hálózattal szemben, ha nem ismernénk el eddigi biztonsági erőfeszítéseit (legalábbis azokat, amiket hétköznapi szemmel látunk). Tavaly komoly változások érték a felhasználók adataihoz való hozzáférés beállítását, annak érdekében, hogy a regisztrált tagok jobban testre szabhassák, kinek és mit engednek megmutatni magukból. Axten elmondása értelmében a felhasználók nagyjából fele élt is ezzel a lehetőséggel.

És hogy mit tehetünk meg mi magunk képeink, adataink, bejegyzéseink szűk körben való tartásáért? Nos, erre a témára holnap visszatérünk!



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés