Connect with us

Hirdetés

technokrata

Beperelték az Apple-t, mondván rasszista az Apple Watch

apple

SmartWatch

Beperelték az Apple-t, mondván rasszista az Apple Watch

Beperelték az Apple-t, mondván rasszista az Apple Watch

Faji elfogultsággal rendelkezik az Apple Watch egyik fontos, egészségügyi funkciója – állítja egy New York déli kerületében indított csoportos kereset.

Igencsak megnövekedett a véroxigénszint-mérők presztízse a Covid-járvány alatt, de persze a vér oxigéntelítettségének mértéke járványtól függetlenül is fontos egészséggel kapcsolatos paraméter. Vannak egyszerű véroxigén-mérők (amelyek az ujjbegyre illesztve dolgoznak), de egyre több okosóra is kínálja ezt a funkciót. Így van ez az Apple Watchoknál is, pontosabban a 2020-as Apple Watch Series 6 óta: az óra viselője közvetlenül a csuklóján mérheti a véroxigénszintjét.

Azonban nem mindenki elégedett. Olyannyira nem, hogy a New York-i Alex Morales csoportos keresetet indított az Apple ellen éppen e funkció miatt. A férfi – írja a New York Post – amikor megvásárolta az óráját, úgy gondolta, hogy az eszköz bőrszíntől függetlenül, megbízhatóan tudja mérni a véroxigénszintet. Azonban kiderült, hogy a sötétebb bőrtónusoknál már nem megbízhatók a mérések.

A keresetben meg is jegyzik, hogy a világjárvány idején végzett kutatások is – melyekről mi is írtunk – „megerősítették a pulzoximetria faji torzításának klinikai jelentőségét”. A beadványban az is szerepel, hogy „ennek az elfogultságnak a valós világbeli jelentőségét a koronavírus-járvány közepéig nem kezelték, ami tovább erősíti a társadalom számos területén jelen lévő strukturális rasszizmust.

Morales szerint az Apple-nek nem lett volna szabad ilyen funkciót engedni az órájában, s különösen nem kérhetett volna oly sok pénzt el az eszközért. A férfi javasolta a kereset csoportos keresetté alakítását, amely kiterjed minden olyan New York-i lakosra, aki az elévülési idő alatt megvásárolta az Apple Watchot. Ezenkívül szeretne jogosult Apple Watch-vásárlókat hozzáadni Észak-Dakotában, Wyomingban, Idahóban, Alaszkában, Iowában, Mississippiben, Arkansasban, Észak-Karolinában és Utah államban.

Mindenképpen érdekes lesz a per kimenete, tekintettel arra, hogy az Apple honlapján is olvasható, hogy ezt a funkciót csak általános fitnesz és wellness célokra tervezték, és nem orvosi használatra.

Forrás: HVG


További friss híreket talál a Technokrata főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

További SmartWatch

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés