Connect with us
Hirdetés

technokrata

Műanyag ablak zár beállítása – Mire kell figyelni?

Smart home

Műanyag ablak zár beállítása – Mire kell figyelni?

Műanyag ablak zár beállítása – Mire kell figyelni?

A műanyag ablakok több szempontból is jó választásnak bizonyulnak, így egyre többen választják.

A műanyag ablak zár beállítása azért fontos, mert az ablakokra számos külső tényező hat. Hiába állítja be a gyártó tűpontosan a zárat, ha a szállítás során az elállítódik.

Miért pont a műanyag ablakok?

A műanyag ablakok hatalmas népszerűségre tettek szert az elmúlt években. Ezeknek a nyílászáróknak rengeteg előnye van, amit nem lehet figyelmen kívül hagyni. Amellett, hogy a műanyag ablak kiváló hőszigetelő, rendkívül strapabíró is, képes ellenállni a különféle szélsőséges időjárási viszontagságoknak is. Sokan úgy vélik, hogy a műanyag nyílászárók csak fehér színben elérhetők, azonban ez egyáltalán nem igaz, ma már hatalmas színválasztékból lehet választani, sőt akár fa hatású is lehet a műanyag ablak megjelenése. Így ötvözhető a műanyag tartóssága és a fa szépsége.

A műanyag ablak zár beállítása

Sok mindenre kell figyelni a műanyag ablak zár beállításánál. Éppen ezért az volna a legcélszerűbb, ha a zár beállítását szakember végezné el. Persze, lehet ezen is spórolni, mi magunk is bele foghatunk a munkába, azonban nem biztos, hogy megéri. Ha magabiztos ezermesterek hírében állunk, akkor bele foghatunk a szerelésbe, viszont, ha bizonytalanok vagyunk, akkor jobb szakember segítségét kérni. Ha mégis bele vágnánk, a műanyag zár beállításához nem lesz szükség másra, mint egy csavarhúzóra és egy imbuszkulcsra.

Ahhoz, hogy az ablakzárt be tudjuk állítani a függőleges és a vízszintes beállításhoz tisztában kell lenni a vasalat, valamint a pántok csavarjainak kezelésével. Először is a szárny vasalaton található excenteres görgőket kell beállítani. Ezekkel a szárny és a tok között lévő hézagot lehet szabályozni.

A következő lépés az ablak vízszintes beállítása. A nyílászáró alsó sarokpántjának segítségével tudjuk ezt megtenni. Ha eddig eljutottunk, akkor már majdnem kész vagyunk. Az újabb lépés megtétele előtt ellenőriznünk kell, hogy az ablaksarok beleér-e a tokba vagy a vasalatba. Ha igen, akkor következhet a függőleges beállítás. Ez a felső sarokpánt állításával, illetve a bukóoldalon lévő csavarral kivitelezhető. Ha minden oldalról leellenőriztük és nem tapasztaltunk hibát, akkor a műanyag ablak zár beállítása sikeres volt.

Ha minden kész, van még teendő?

Sikeres zár beállítást követően a későbbiek folyamán a karbantartásra és a tisztításra kell csak bizonyos időközönként sort keríteni. Ezáltal a műanyag ablak élettartama meghosszabbítható, valamint hosszú időn keresztül fog megfelelően működni.

Nyáron és télen az eltérő időjárási körülmények kihatással vannak a nyílászárókra. A hideg hónapokban a műanyag ablakok kis mértékben összehúzódhatnak. Egy jó minőségű nyílászárónál viszont ez egyáltalán nem jelent problémát.

Ha nem sikerül…

Ha nem rendelkezünk kellő szakértelemmel és rutinnal, valamint eleve bizonytalanul fogunk hozzá a feladatnak, akkor érdemes az állítást csak egy ponton kivitelezni. Ha érezzük, hogy ez nem lesz jó, akkor később ezt az egy állítást könnyen vissza lehet állítani. Segítséget kérni egyáltalán nem szégyen!


További friss híreket talál a Technokrata főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés
Hirdetés