Connect with us

Hirdetés

technokrata

Smart home

Út az égbe

Műhold-történelem.

A televíziózás mindennapi életünk meghatározó tevékenységévé vált, melynek élvezetéről kevesen tudnánk lemondani. A hazai televíziózás története1919-ig nyúlik vissza, amikor is Mihály Dénes Telehor-nak nevezett televíziós adó-vevő készülékével már állóképet tudott átvinni két helyszín között. A rendszeres hazai műsorsugárzás azonban csak 1957-ben, három évvel az első kísérleti TV-adás után kezdődött meg. Ugyanebben az évben, október 4-én lőtte fel az akkori Szovjetunió a világ első műholdját a Szputnyik-1-et. Az első sikeres mesterséges égitestnek köszönhetően új utak nyíltak meg a műsorsugárzásban.

A világűrben keringő műholdas rendszereknek köszönhetően sikerült átlépnünk a fizikai határokat, és a földi hálózatoknál könnyebben áthidalhatjuk a földrajzi távolságokat. A műholdas kapcsolat szinte bárhol és azonnal létrehozható és a teljes kívánt terület lefedhető vele. Ezen kívül, a műholdon keresztül történő információáramlás gazdaságosabb is, ugyanis a műsorszolgáltatók csak az általuk igénybe vett kapacitásért fizetnek, és nem kell a jövőben kihasználatlanul maradó, vagy nem megfelelő infrastruktúrát kiépíteniük. Mindemellett a szolgáltatás igénybevételének első napjától kezdve teljes lefedettséget érhetnek el. Jelenleg körülbelül 8.000 mesterséges égitest kering a Naprendszerben az emberi tevékenységnek köszönhetően, melyek közül azonban csak 600 ténylegesen működő található.

Magyarországon az 1970-es évekre kiépült a hatalmas, háztetőket beborító antenna-rengeteg, két évtized elteltével pedig már ki is nőtte magát a műsorszórásnak e fajtája. A műholdas műsorsugárzás új iparágat és szakmát teremtett, amely a 80-as évek közepétől a kábeltelevíziós hálózatok kiépítésével folytatódott és fejlődött tovább. A 80-as évek második felében kezdetét vette a hazai egyéni és közösségi műholdas televíziózás is. Magyarországon a TV-adók számára, a felszíni analóg televíziós hálózatokon keresztül kiosztható frekvenciák száma az 1996-os médiatörvény elfogadását követően elfogyott. A frekvenciakészlet véges és szűkös volta nem tette lehetővé a további programokkal való bővítést. Ezt mutatja a létrejött állapot is: az M1 program, a TV2 és az RTL Klub mellett már nem maradt frekvencia az M2 számára, így az műholdra került. Tehát Magyarország is élni kezdett a műholdas műsorszórás majd a digitalizálás nyújtotta előnyökkel.

Napjainkban egyik meghatározó műsorszolgáltatója a SES ASTRA első magyarországi partnere a UPC Direct, mely összes magyarországi TV csatornáját és több száz úgynevezett „free-to-air” csatornát sugároz digitális minőségben az Astra műholdakon keresztül.

Műholdak az űrben

Az 1985-ben alapított Société Européenne des Satellites-Astra Európa első műhold üzemeltető magáncége a SES ASTRA 1988-ban lőtte fel az ASTRA 1A műholdat. Így 1988 őszén már több mint egy tucat, Magyarországon is vehető, geostacionárius (a föld felszínétől 36.000 km-re lévő) pályán keringő műhold sugározta mintegy 40 műsorát. 1996-ban pedig az ASTRA 1E műhold működésbe lépésével elkezdődött a digitális televíziózás története, 2000. szeptembere óta Magyarországon is nézhetőek a UPC Direct csatornái.

A SES vállalatcsoportnak jelenleg több műholdas rendszerben is érdekeltsége van, ezek a rendszerek összesen 38 aktív műholddal működnek, így a SES csoport a világ legnagyobb szatellit szolgáltatói közé tartozik. Az Astra műsorközvetítői és szélessávú internet szolgáltatásai ma több mint 117 millió DTH (Direct-to-home) és kábel kapcsolattal rendelkező háztartásban vannak jelen. Az ASTRA műholdjain keresztül harminc, tűéles képminőségben megjelenő HD (High-Definition) csatorna érhető el, melyek száma a 100-at is elérhető az elkövetkező években.

A 12 ASTRA és 3 SIRIUS szatellitből álló SES ASTRA műholdcsoport összesen 2.295 analóg és digitális TV csatornát, emellett több rádió csatornát is közvetít. Az ASTRA szatellitek közül hét az Európát optimálisan lefedő keleti 19,2 fokos pozícióban áll, három pedig a Brit-szigeteket szolgálja a keleti 28,2 fokon.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés