Connect with us

Hirdetés

technokrata

Spore: miért haragszanak a játékra?

Laptop

Spore: miért haragszanak a játékra?

Az idei év leginkább kreatívnak tartott játéka a kezdeti lelkesedés után komoly utálatot váltott ki.

Többször írtunk már a Spore-ról: az Electronic Arts kiadásában megjelent szoftver tulajdonképpen egy lényszimulátor(nak indul), melyben a legkezdetlegesebb életformától a galaxist meghódítani képes kolóniákig kell eljutni. Még új fogalmat is alkotott a játék: sporn, mely a pornográf tartalmak eddig sosem látott formájának létrejöttét hirdeti.

A Spore tehát jócskán különbözik a többi szoftvertől, hatalmas érdeklődést váltott ki – miért akkor az ellenszenv irányában? Magával a játékkal nincs is baj; a programot megvásárlók inkább a kiadó rigorózus másolásvédelmi eljárása ellen tiltakoznak. Például úgy, hogy a terméket árusító Amazon website-ján adnak helyt véleményüknek, jócskán lepontozva a játékot.

Térjünk a lényegre: az EA olyan másolásvédelmet (Sony SecuROM) tett rá, mely online hitelesítést igényel (ehhez hasonló megoldással először még évekkel ezelőtt a Symantec rukkolt ki). Ha a felhasználó háromszor feltelepítette a játékot, akkor ezt negyedszerre már nem engedi automatikusan a központi hitelesítő szerver, attól függetlenül, hogy a felhasználó birtokolja-e a program eredeti példányát vagy sem. Ebben az esetben fel kell hívni az EA képviseletét, és ott kell előadni, miért is akarja a szórakozni vágyó háromnál több alkalommal installálni a Spore-t.

Persze érthető az Electronic Arts álláspontja is: a PC-s piacon gyorsan feltört játékok miatt nem érhető el akkora bevétel, mint konzolos fronton. Éppen ezért az EA igyekezett bebiztosítani magát, hogy a nagy fejlesztési költségekkel létrehozott program bőven behozza az árát. Ugyanakkor lehet, hogy túllőttek ezzel a rigorózus intézkedéssel a célon, mert több felhasználó is kijelentette, hogy inkább letölti magának a feltört változatot, és nem foglalkozik a hitelesítgetéssel.

Érdekesség, hogy az EA már régóta használja a Sony fejlesztette SecuROM-ot: a The Sims-nél kezdték el, majd a Mass Effect és a Bioshock esetében is alkalmazták (ez utóbbinál szintén botrány volt a másolásvédelem miatt). Annak ellenére, hogy már a hivatalos megjelenés előtt elérhető volt néhány file-megosztó helyen a Spore – feltörve…



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés