Connect with us

Hirdetés

technokrata

Vietnám is rálépett a kalózkodás-felszámolás útjára

Laptop

Vietnám is rálépett a kalózkodás-felszámolás útjára

Indonézia után egy másik távol-keleti ország is tárgyalásokat kezdeményezett a Microsofttal, az utóbbi szoftvereivel kapcsolatos kalózkodás mértéknek csökkentéséről.

Másfél hete írtuk, hogy a Microsoft megállapodást kötött az indonéz hatóságokkal az országban zajló digitális kalózkodás visszaszorításáról. Indonéziában a legtöbb kormányzati számítógépen is a Windows egy illegális másolata futott, de a világ legnagyobb muzulmán közösségével rendelkező távol-keleti nemzet vezetője egészen Seattle-ig zarándokolt, hogy ezen változtasson, és megállapodást kössön Bill Gates-szel. Ennek eredményeként Jakarta beleegyezett, hogy 1 dollárt fizet minden egyes jogsértő módon használt Microsoft operációs rendszer után.

A statisztikák szerint a régió a világ vezető területe, ami a kalózszoftverek felhasználásának arányát (és mennyiségét) illeti. Néhány adat a kalózkodás mértékéről: Vietnam: 92%, Ukrajna: 91%, Kína: 90%, Zimbabwe: 90%, Indonézia: 87% (forrás: BSA). Ezek a számok az adott országban összesen használatban levő programokhoz viszonyított kalózszoftverek arányát mutatják.

A minap egy hasonló sikert könyvelhetett el Gates, aki a vietnámi miniszterelnökkel is tárgyalt. Phan Van Khai hétfőn ült le egy asztalhoz a Microsoft vezérével. A tárgyalások eredményeként hasonló megállapodást kötött az amerikai szoftverfejlesztő és -forgalmazó vállalattal, mint Indonézia. Ledőltek (legalábbis elvben) a Microsoft szoftvereinek legális terjedését gátló tényezők, például Redmond szabad kezet kapott a helyi iskolák szoftverrel való támogatásához is. Gates a tárgyalás során megemlítette, hogy a Windows XP-hez és az Office 2003-hoz készített vietnámi nyelvi csomagot márciusi bemutatkozása óta több mint 18 ezerszer töltötték le, tehát van igény a cég termékeire.

Mindez abból a szempontból is jelentős, hogy Khai az eddigi legmagasabb közjogi méltóságot betöltő vietnámi államférfi, aki a Vietnámi Háború (ottani megfogalmazás szerint: az Amerikai Háború) 30 évvel ezelőtti befejezése óta az Egyesült Államokban járt. A két ország kapcsolatának fejlődését mutatja, hogy miután 1995-ben újfent felvették egymással a diplomáciai kapcsolatot, a kezdeti 451 millió dolláros kereskedelmi forgalom egy évtized alatt felugrott 6,4 milliárd dollárra. Ezzel az Egyesült Államok lett a WTO taggá válni igyekvő Vietnám legfontosabb kereskedelmi partnere. A távol-keleti ország miniszterelnöke egyébként négy várost érintő útja során többek között Bush elnököt is meglátogatja Washingtonban.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés