Connect with us

Hirdetés

technokrata

Az Intel alapú rendszerek jól szerepelnek a szuperszámítógépek TOP500-as listáján

Laptop

Az Intel alapú rendszerek jól szerepelnek a szuperszámítógépek TOP500-as listáján

A világ leggyorsabb szuperszámítógépeinek e héten – immár 22. alkalommal – kiadott listája szerint tovább terjed az Intel processzorok alkalmazása a nagy teljesítményű számítástechnika (HTC) világában.

A listán szereplő rendszerek közel 38 százaléka Intel-processzorral működik, ami 15 százalékkal haladja meg a legközelebbi versenytárs-architektúra eredményét és most első ízben magasabb a RISC-alapú rendszerek arányánál.

Az 1993-ban elindított TOP500-as besorolás a nagy teljesítményű számítástechnika trendjeinek nyomon követéséhez illetve azonosításához kíván megbízható alapot nyújtani. A projekt keretében évente kétszer készítik el és hozzák nyilvánosságra a világ 500 legnagyobb teljesítményű számítógépes rendszerének otthont adó helyszínek rangsorát.

Szintén mai hír, hogy a Supercomputing 2003 konferencián az Intel bemutatta új kutatástámogató programját (Advanced Computing Program), amelynek keretében 36 millió dollárt és különféle műszaki erőforrásokat különít el a jövő HPC kutatásainak és beruházásainak ösztönzésére.

A TOP500-as listán 189 darab Intel Itanium 2 vagy Intel Xeon processzorral működő rendszer szerepel – ami 58 százalékos növekedést jelent a fél évvel ezelőtti illetve háromszoros bővülést a tavaly novemberi adathoz (56 darab) képest. Az első 15 rendszerből öt működik Intel-processzorral. Az Intel Itanium 2-alapú rendszerek száma 68 százalékkal – 19-ről 32-re – emelkedett június óta.

Az Intel és a University of California at Lawrence Livermore National Laboratory (LLNL) kapcsolódó közleményükben ma bejelentették, hogy januárban 4000 Intel Itanium 2 processzort tartalmazó, új szuperszámítógépet készülnek üzembe állítani. Az új rendszer várhatóan a jövő júniusi TOP500-as lista élvonalában foglal majd helyet.

A TOP500-as lista élbolyának Intel-alapú rendszerei közé tartozik a National Center for Supercomputing Applications (NCSA) negyedik helyen álló, 2.500 Intel Xeon processzort tartalmazó rendszere és a Pacific Northwest National Laboratory ötödik helyezett, 1.936 Intel Itanium 2 processzorral dolgozó szuperszámítógépe. A lista – 2.304 illetve 1.920 Intel Xeon processzorral ellátott – hetedik és tizedik helyezett rendszerét is az LLNL üzemelteti. A tizennegyedik legnagyobb rendszer a Kínai Tudományos Akadémia 1.024 db Intel Itanium 2 processzorral felszerelt szuperszámítógépe.

Intel Advanced Computing Program a jól skálázható és felügyelhető számítástechnika szolgálatában
Az Intel ösztönözni kívánja a kereskedelmi forgalomban kapható (off-the-shelf) elemekből összeállított szuperszámítógépek megépítését. E törekvés részeként indította el három éves, 36 millió dollár értékű K+F támogatási csomagot tartalmazó Advanced Computing Programját (ACP), amely a minden eddiginél egyszerűbben használható és felügyelhető, skálázható, nagy teljesítményű rendszerek gyors bevezetéséhez kívánja hozzásegíteni a hagyományos szuperszámítógépes felhasználókat.

Az Intel kutatói a tudományos világ, a kormányzati szektor és az ágazat nagy teljesítményű számítástechnikával foglalkozó szakembereivel együtt dolgoznak a fejlett technológiák kifejlesztésén és prototípusaik elkészítésén. A megcélzott technológiák között hatékonyan skálázható és kiegyensúlyozottan működő, új architektúrák, innovatív, fejlett rendszerszoftverek, valamint a teljesítmény fokozására alkalmas szoftvereszközök, nyelvek és könyvtármegoldások szerepelnek. A fejlesztési folyamat végén az Intel a számítástechnikai rendszerek új generációs építőelemeibe (pl. az Intel Xeon, Intel Itanium 2 és Intel Pentium 4 processzorokba) integrálja az ACP technológiákat, és külön ajánlásokat fogalmaz meg az ACP-rendszerekkel kapcsolatban.

Az Intel ˝off-the-shelf˝ teraflop-megoldást mutatott be
A Supercomputing 2003 konferencián az Intel és partnerei olyan ipari szabványos építőelemekből (pl. InfiniBand és PCI Express) álló HPC-fürtmegoldást mutattak be, amely egy teraflop feletti számítástechnikai teljesítményhez juttatja felhasználóit. A konfiguráció helyszíni összeállítása kevesebb mint két napot vett igénybe, ami jól érzékelteti az ipari szabványos megoldások konfigurációs előnyeit. A 192 node-os rendszer az Intel architektúra-platformra épülő szuperszámítógépek rendkívüli teljesítményét is bizonyítja. A teraflop-konfigurációk összeállításához régebben hónapokra volt szükség, kiállításon történő bemutatásuk pedig áthághatatlan technikai akadályokba ütközött.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés