Connect with us

Hirdetés

technokrata

A Microsoft perel: 15 spammer a bíróságon

Kütyük

A Microsoft perel: 15 spammer a bíróságon

A cég 15 pert kezdeményezett spammerek ellen az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban.

A Microsoft az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban összesen 15 pert indított annak érdekében, hogy megvédje az internetezőket a kéretlen levelek feladóival szemben. A keresetben foglalt vádak szerint az alperesek a Microsoft ügyfeleit és rendszerét több mint kétmilliárd megtévesztő kéretlen e-mail üzenettel, közkeletű nevén spammel árasztották el.

Az események jogi útra terelésének előzménye, hogy a Microsoft és a számítástechnika más vezető cégei olyan globális problémaként azonosították a kéretlen levelek kérdéskörét, amely csak átfogóan, technológiai megoldások, iparági önszabályozás, jogszabályok és célzott igazságszolgáltatási akciók segítségével oldható meg.

A cég Washington állam szigorú spamellenes törvényei értelmében nyújtotta be a keresetet, amelyek felruházzák az Internet-szolgáltatókat azokkal az eszközökkel, amelyekkel felléphetnek a kéretlen levelek feladói ellen, a fogyasztók védelmében. Az esetek a Microsoft ügyfeleinek küldött leginkább félrevezető, megtévesztő és agresszív kéretlen e-mailek köréből kerülnek ki.

A Microsoft európai, közel-keleti és afrikai (EMEA) régiójának vezérigazgatója, Jean-Philippe Courtois alelnök bejelentette, hogy ebben a régióban is kezdetét veszi a kéretlen levelek elleni offenzíva. Két további polgári peres eljárást indítottak ugyanis az Egyesült Királyságban, amelyben e-mail fióknevek törvénytelen felhasználása és más jogsértő levelezési cselekmények képezik a vád tárgyát, amelyek az Egyesült Királyság 1990. évi, a számítógépes visszaéléseket szabályozó törvényébe ütköznek (Misuse of Computers Act, 1990).

Együttműködés a számítástechnikai iparág és az állami szervek között

Az Egyesült Államokban Christine Gregoire, Washington állam főügyésze is jelen volt, aki vezető szerepet vállal az ország kéretlen levelek elleni hatósági intézkedéseiben. Ennek részeként támogatója volt az ez idáig hatályba lépett egyik legátfogóbb spamellenes fogyasztóvédelmi rendelkezés elfogadásának.

„Az, hogy az állam és a számítástechnikai iparág összefog a spam problémájának megoldásáért, helyre tudja állítani és helyre fogja állítani a fogyasztók szemében az e-mailről, mint megbízható és hatékony eszközről alkotott kedvező képet” – fejtette ki Smith. „A spam nem ismer határokat. Globális koordinációt igénylő probléma, mert az iparág és az állami szervek csak így képesek maximális mértékű védelmet nyújtani a fogyasztóknak.”

„Az iparágnak, az államnak és a fogyasztóknak agresszív, tartós és átfogó támadást kell indítania a kéretlen levelek áradatának megfékezéséért” – vélekedett Gregoire. „A mai perindítási kérelmek kiválóan példázzák, milyen módszerekkel akadályozhatjuk meg a kéretlen levelezőket abban, hogy folytassák jogsértő tevékenységüket.”

A Microsoft EMEA vezetőjével együtt Iain Bourne, az Egyesült Királyság Adatvédelmi Hatósága Informatikai Biztosa Hivatalának stratégiatervezési vezetője szerepelt. Ez az intézmény is erőteljesen fellép a kéretlen levelekkel szemben.

Szerteágazó erőfeszítésekkel a kéretlen levelek ellen

A bejelentés szerint a jogi ellenintézkedések fontos pillérét alkotják a Microsoft kéretlen levelek elleni kezdeményezésének. A perek a Microsoft ügyfeleivel szembeni legagresszívebb e-mail küldési tevékenységek leállítására irányulnak. Egyes esetekben azzal vádolják az alpereseket, hogy megtévesztő és félrevezető szöveget tüntettek fel a kiküldött levelek tárgyaként, amelyek valójában pornográf képeket és partnerkereső szolgáltatások hirdetését tartalmazták, illetve egyéb szexuális szolgáltatásokat reklámoztak. Az egyik esetben hamis vírusriasztást közöltek a levelek. A címzetteket arra utasították, hogy töltsenek le egy „frissítést”, amellyel megvédhetik rendszerüket, a letöltés pedig valójában egy eszköztár, amellyel nyomon követhető a felhasználó mozgása az Interneten.

Más esetekben az a vád, hogy az alperesek imitálták (spoofing) a feladó e-mail címét, azt a látszatot keltve, hogy a kéretlen levél a hotmail.com-ról vagy más feladótól érkezett. Ez alkalmas a címzettek megtévesztésére és a spamszűrők megkerülésére. Az alperesek között számos magánszemély és jogi személy található, akik a kéretlen levezési tevékenységeket figyelő internetes nyilvántartók listáin ismert spammerként vannak feltüntetve.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés