Connect with us

Hirdetés

technokrata

Növények égbe és Földre

növények

E-Környezetvédelem

Növények égbe és Földre

Növények égbe és Földre

“Egyenes adásban” követhető a jövő növénytermesztésének fejlesztése a Millenárison

Hosszú távon nemcsak az űrbeli élelmiszer-ellátásra jelenthet megoldást, de a földire is az a növénytermesztő bioreaktor, amelyben az Álmok Álmodói 20 kiállításon élőben, a nagyközönség előtt zajlanak csúcstechnológiai kísérletek.

Már a harmadik szüretre készülnek a tárlaton a Debreceni Egyetem Űrtáplálási Kutatócsoportjának szakemberei, akik nagyobb hozam mellett hulladékmentesen, víz- és energiatakarékosan nevelik saját nemesítésű paprikájukat. Van környezetbarát megoldása a fenyegető élelmiszerválságnak – üzenik a tudósok a június 5-i környezetvédelmi világnap apropóján.

Pont fél évszázada, 1972 június 5-én kezdődött az ENSZ stockholmi környezetvédelmi világkonferenciája, a szervezet még abban az évben nemzetközi környezetvédelmi világnappá nyilvánította a dátumot. A célkitűzés 50 éve változatlan, csak még nagyobb a tét: felhívni a figyelmet a környezet védelmének és egészségének fontosságára, amely az egész világon hatással van az emberek jólétére és a gazdasági fejlődésre is.

A paprikatermesztés körülményeinek megváltozása és annak következményei jól szemléltetik a jelenlegi növénytermesztés problémáit és ez a zöldség az, amely sajátosságaiból adódóan segíthet megoldást találni a fenntartható élelmiszer-előállításra.

“A Mexikóból származó – eredetileg átlag 60 cm magas – paprikaszárakat sokáig melegágyásokban nevelték, majd a magasabb hozam, a többször szüretelés érdekében fóliasátrakba vitték a termesztést és magasabb növényeket nemesítettek. A 90-es évektől 4-5 méteres üvegházak vették át a fóliasátrak helyét, amelyekbe még magasabb növények kerültek, de egyre költségesebbé és körülményesebbé vált a zöldség előállítása. Emellett a nemesítés következményeként csökkent a növény önmegtermékenyítő képessége, így speciális méhek telepítésére is szükség lett. Ennél a technológiánál nagyon sok a korlátozó tényező, amely a további fejlődés gátját is jelenti, ráadásul rengeteg újrahasznosíthatatlan hulladék képződik a termesztő paplanoknak köszöhetően. A kísérleteink során az egész növénytermesztési rendszert újraértelmezzük”

– magyarázza Dr. Fári Miklós, a Debreceni Egyetem professzora, a kutatás vezetője.

Most még az űrkutatás szolgálatában valósulnak meg a Debreceni Egyetem tudósainak az Álmok Álmodói 20 kiállítás területén (is) zajló kísérletei, de az eredmények az egyre fenyegetőbb élelmiszerválságra is környezetbarát választ adhatnak hosszú távon.

“Visszatértünk a régi, önmegtermékenyítésre képes paprikafajtákhoz, amelyeket hazai génbankban válogattunk össze – mondja Fári Miklós. – négy-öt, alacsony fényigényű parika törzset, régi fajtát választottunk, ezekkel indítottuk el a kísérleteket. A kutatócsoport szakembereinek 15 éves tapasztalata van a vertikális farmok fejlesztésében, így a környezeti hatásokat kizáró technika – pl. a napfényt helyettesítő LED fény – jól ismert volt számunkra.”

A kísérletek a Debreceni Egyetem Űrkutatási programjában résztvevő biotechnológiai laboratóriumban indultak. A munka egyediségét jól mutatja, hogy a debreceni Biodrome

hasonló jellegű kísérleti hely, mint az Egyesült Államokbeli Kennedy Space Center űrnövénykutató részlege. A kutatás február óta még egy nyilvános helyszínen is megvalósul: az Álmok Álmodói 20 kiállítás területén üzemeltek be egy kisebb növénytermesztő „mini farmot”, amely ökoszisztémaként zárt rendszerben működik.

A kéthavonta szüretelt paprika nemcsak fogyasztható, de finom és tápanyagdús is. A magokat az érett termésből kiveszik, további kutatás céljából. A növény szára és levele is ehető, ráadásul tele van értékes tápanyagokkal. A Capsitron névre keresztelt bioreaktorban területegységre vetítve kétszer annyi paprika termeszthető, mint egy üvegházban, ráadásul

termőföld, mesterséges anyagok, napfény és mindenféle hulladék keletkezése nélkül. A kísérlet egészen a kiállítás végéig, 2023 februárjáig folytatódik. Következő lépésként pedig az Újmexikói Egyetem által előállított, és a NASA által tavaly az űrben is kipróbált, úgynevezett Hatch paprikával hasonlítják össze az új magyar fajtákat.

További információ és jegyvásárlás: almokalmodoi.hu

További E-Környezetvédelem

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés