Connect with us

Hirdetés

technokrata

Ilyen egy korszerű hallókészülék: nem stigma, hanem láthatatlan segítség

modern hallókészülék

e-Egészségügy

Ilyen egy korszerű hallókészülék: nem stigma, hanem láthatatlan segítség

Ilyen egy korszerű hallókészülék: nem stigma, hanem láthatatlan segítség

Jobb alvást és magasabb fizetést is jelenthet viselőjének egy füldugó méretű instant fit eszköz, amely akár bőrtónus színben is elérhető, így a külvilág számára szinte észrevehetetlen.

A hallásveszteséggel küzdők többsége nem akarja beismerni, hogy problémája van, inkább elodázza a megoldást. Ennek egyik legfőbb oka az az elterjedt nézet, hogy a hallókészülék nagyméretű és ettől viselője hátrányos helyzetűnek tűnik. Itt az idő, hogy ezek a tévhitek eltűnjenek a köztudatból, mert a mai technológiával előállított eszközök már alig látható, fülbe illeszthető kütyük, amelyek egyenlő bánásmódot biztosítanak a munkahelyen, magabiztossá tesznek és minőségi életvitellel ajándékozzák meg a használót – ahogy azt már kutatások is bizonyítják.

Az EuroTrak tíz éven át végzett átfogó kutatást az Európai Hallókészülék-gyártók Szövetsége (EHIMA) felkérésére, ami során kiderült, hogy a 65 évesek fele (49.5%) szenved halláskárosodásban, és ez a szám évről-évre nő. Ezzel párhuzamosan viszont csökken azoknak a száma, akik zavarban érzik magukat, amiért segédeszközt kell igénybe venni. Amíg 2009-ben még 56% gondolta, hogy kellemetlen érzés, ha hallókészülékkel látják, addig ez a mutató 30%-ra csökkent 2018-ra. Ugyanez a trend figyelhető meg azok körében (53% helyett csak 24%), akik ezt a pozitív változást a dizájn javulásának tulajdonítják.

Amilyen kicsi, olyan hasznos

Az új generációs készülékek egészen pontosan illeszthetők a fülhöz, kényelmesek, esztétikusak és szinte láthatatlanok. Diszkréten a fül mögé vagy hallójáratba helyezve annyira optimális, természetes hangminőséget és hallhatóságot biztosítanak, hogy akár el is felejtheti az ember, hogy hallókészüléket visel.

A számítástechnikához hasonlóan a hallókészülék technológia is rendkívüli iramban fejlődik. Ezek az készülékek már pontosan „tudják”, mire van szüksége a fülnek: segítségükkel még magas háttérzaj mellett is optimális lesz a beszédértés. De nemcsak arról van szó, hogy koncerten történő zenehallgatáskor vagy zajos környezetben folytatott beszélgetéskor is megfelelő a halláskomfort, hanem arról is, hogy az eszköz használata megállítja a rosszul hallókat észrevétlenül fenyegető kommunikációs elszigetelődést.

„A készülék viselésével folyamatos inger éri a hallóideget, így a beszédértés nem romlik olyan ütemben, mintha segédeszköz nélkül próbálna boldogulni a páciens

– mondja Dr Tibold Eszter, az Amplifon audiológus szakorvosa, aki szerint már az első tünetek észlelésekor érdemes ellátogatni egy hallásspecialistához, hogy a diagnózis függvényében időben megkezdődhessen a halláspanasz korrigálása.

De mik a halláscsökkenés jelei?

A halláscsökkenést leggyakrabban a belső fülben található szőrsejtek károsodása, illetve azok elhalása idézi elő. A szőrsejtek közvetítésével jut el az információ az agyhoz, így azok sérülése esetén a fül nem képes a hangokat megfelelően érzékelni. Ez leggyakrabban az idősödés folyamatának természetes részeként történik meg.

Ha valaki a társaságban nehezen érti a beszédet és gyakran visszakérdez társalgás közben, illetve nem a feltett kérdésre válaszol, vagy a televíziót és a rádiót átlagon felüli hangerővel hallgatja, a környezete gyanakodhat, hogy a háttérben hallásromlás áll. Ilyenkor a család felelőssége is, hogy az illető lépéseket tegyen az egészsége érdekében.

Jobb alvás, magasabb fizetés

Az említett kutatás arra is kitér, hogy a hallókészüléket használók többsége (70%) megbánta, hogy ezzel a döntéssel nem javított már korábban a szociális életén, érzelmi és mentális egészségén. Tibold doktor ezt a következő tényezőknek tulajdonítja: A hallókészülék viselése pozitívan hat az alvás minőségére is, mivel kevésbé fáradunk el estére, ha nem kell egész nap arra koncentrálnunk, hogy megértsük környezetünket. A mentális stressz csökkenése a munkahelyi teljesítményre is jó hatással van, így kevésbé fogja alul értékelve érezni magát az, aki a hallásjavítás mellett dönt.

A tanulmány rámutat arra is, hogy a magabiztosság mellett a hallókészülékre váltó emberek fizetése is emelkedett. A segédeszközt viselők 65%-a gondolja úgy, hogy a hasonló korú, de nem halláskárosult kollégákkal egyenlő megbecsülésben és fizetésben részesülnek, miközben a segédeszközt elutasítóknak csak 51%-a vélekedik így.

A hallás nagyon összetett folyamat. A fül az egyik legbonyolultabb szervünk, amely a levegőben terjedő rezgéshullámokat fogja föl, majd azokat az agy felé továbbítja, ahol a hangjelek dekódolása zajlik. Ez az érzékszervünk annyi hasznos információval lát el a minket körülvevő világról, hogy lehetetlen teljes értékű életet élni jó hallás nélkül. Ennek ellenére a nemzetközi kutatási adatok szerint napjainkban minden tizedik ember szenved kisebb-nagyobb fokú halláskárosodásban. Ha a látásuk romlana, valószínűleg ők is szemészhez fordulnának. Ideje, hogy a hallásvizsgálat ugyanilyen természetes része legyen az egészséges életmódnak.

Ingyenes hallásvizsgálatok 77 hallásközpontban.

További e-Egészségügy

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés