Connect with us

Hirdetés

technokrata

Ha nincs ez az eszköz, elbukna egy fontos kutatás

Dotkom

Ha nincs ez az eszköz, elbukna egy fontos kutatás

Az ABB megbízható és fenntartható energiaellátást biztosító technológiák szállításával támogatja az innovációt az anyagkutatások terén.

Az ABB komplett elosztó alállomás-rendszert szállít az Európai Neutronkutató Intézet (European Spallation Source, rövidítve ESS) Svédországban, Lundban épülő kutatóközpontja számára. A beruházást követően az ESS a világ vezető, neutron ütköztetésen alapuló  anyagkutatásokat végző létesítménye lesz.

A neutron ütköztetésre szakosodott tudományág világszerte fontos szerepet játszik az ipari és a fogyasztói termékek fejlesztése terén. Az új kutatási létesítmény jelentősen hozzájárul majd olyan anyagok tanulmányozásához és fejlesztéséhez, amelyek számos iparágban, így például a gyártásban, a gyógyszeriparban, az űrrepülésben, a műanyagiparban, az információtechnológiában és a biotechnológiában kerülhetnek felhasználásra.

„Az ABB által szállított, kiváló minőségi és stabilitási kritériumoknak megfelelő technológiák kulcsfontosságú szerepet játszanak majd az optimális energiaellátás biztosítása terén”– mondta Claes Rytoft, az ABB energetikai rendszerek divíziójának technológiai igazgatója. „Büszkék vagyunk rá, hogy a környezeti hatás minimálisra csökkentésével támogatjuk az ESS azon törekvését, hogy elérje a kitűzött fenntarthatósági céljait. ” A kutatási létesítmény éves energiafogyasztása a becslések szerint  270 GWh alatt marad.

Legi_felvetel_az_epitesi_teruletrol_2

Az ABB feladata lesz a létesítmény energiaellátását biztosító 20 kV-os és a 400 V-os hálózat kivitelezése.  A projekt keretén belül az ABB végzi a primer és az elosztó alállomások tervezését, szállítását, telepítését és üzembe helyezését is. A szállítási terjedelemben középfeszültségű kapcsolóberendezések, száraztranszformátorok és az ABB MicroSCADA rendszere található. Ez utóbbi rendszernek az lesz a feladata, hogy biztosítsa a létesítmény energia ellátó rendszerének valós idejű megfigyelhetőségét („monitorozását”) és azonnali beavatkozási lehetőséget biztosítson a kezelő személyzet számára  az esetlegesen fellépő üzemzavar vagy meghibásodás  esetén. Az ABB a szállítandó összes alállomást a maximális biztonsági és megbízhatósági előírások szerint méretezi.

Az ESS fenntarthatósági céljainak támogatására, az ABB olyan középfeszültségű kapcsolóberendezéseket fog szállítani, amelyben a szokásos SF6 gáz helyett ökohatékony gázkeverék tölti be a szigetelőközeg szerepét.   A szállított transzformátorok olajmentesek lesznek, a kapcsolóberendezések közötti összeköttetést pedig halogénmentes kábelek biztosítják majd.

Az ABB a legkorszerűbb, digitális elvű, IEC61850 nyílt kommunikációs protokollal rendelkező rendszereket szállít, amely segítségével minimálisra csökkenthető majd a kábelezéshez és az állagvédelemhez szükséges anyagok mennyisége.

„Az építendő létesítmény tervezésekor alapvető fontosságú, hogy az energiarendszer optimálisan és zavarmentesen üzemeljen. Erre való tekintettel az energetikai berendezésekre rendkívül szigorú minőségi és stabilitási követelményeket írtunk elő” – mondta Kent Hedin, aki az ESS hagyományos létesítményekre specializálódott divízióját vezeti.

ABB Building

„A projekt megvalósítása komoly kihívást jelentő feladat, amelyen belül az energiaellátás kritikus elemnek számít. Az ABB személyében olyan partnerre tettünk szert, amely az energia ellátás területén teljes megoldást szállítva képes támogatni a projekt megvalósítását, így nagy várakozással tekintünk a leendő együttműködésünk elé” – mondta Dan-Magnus Sköld, a kutatóközpontot építő Skanska projektigazgatója.

Az európai nemzetek együttműködésére támaszkodó ESS célja, hogy a világ első fenntartható kutatóintézetévé váljon, és e törekvés sikerében az ABB által szállított energetikai megoldás is nagyon fontos szerepet játszik. A teljes kapacitással működő kutatóintézet 400-500 alkalmazottnak ad majd munkát, és a tervek szerint évente 3 000 vendégkutató fogja felkeresni. Az első neutronok előállítására 2019-ben kerül sor.

A spalláció folyamata során a részecskegyorsítóban nagy energiaszintre felgyorsított részecskék nehéz atomokkal, azaz nehézfém céltárggyal (esetünkben a céltárgy szerepét a wolfram tölti be) összeütközve nagyszámú neutront hoznak létre. A kutatók az így keletkezett neutronok céltárgyakkal való ütköztetésével tanulmányozhatják a különféle anyagokat, új ismereteket szerezhetnek azok összetételéről és jobban megismerhetik működésüket. Az ESS a meglévő neutronforrásoknál akár százszor erősebb neutronsugarakat tud majd előállítani, így lehetővé válik, hogy a kutatók olyan méretek és időskála függvényében tanulmányozhassák az alapvető atomi szerkezeteket és erőket, ami más spallációs források esetén eddig megvalósíthatatlan volt.

Az ESS a kutatók munkáját egy “szupermikroszkóppal” is segíti majd, aminek alkalmazásától az anyagfejlesztés nagyarányú fejlődését várják.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés