Connect with us

Hirdetés

technokrata

Hogyan védekezik az EU az illegális zeneletöltés ellen?

Dotkom

Hogyan védekezik az EU az illegális zeneletöltés ellen?

Az EU-ban a 2001-es szerzői jogi irányelv hatálybalépése óta tilos a zeneletöltés, mely jogszabályt 2004-ben a polgári jogi szankciók harmonizálása követett. Az Európai Bizottság pedig már a büntetőjogi szankciók harmonizálásán dolgozik. Bár az Európában letöltött zeneszámok túlnyomó többsége még mindig illegális oldalakról származik, a legnagyobb kalózoldalakat – Napster, Kazaa és Pirate Bay – sikerült leállítani.

A legtöbb illegális zeneletöltés a nemzetközi zenei ipari szövetség (IFPI) felmérése szerint Görögországban, Olaszországban, Spanyolországban és a tagjelölt Bulgáriában történik, míg a szankciók végrehajtása Nagy-Britanniában, Olaszországban, Franciaországban, Németországban és Svédországban a leghatékonyabb.

A jelenlegi szabályozás szerint az európai dalszerzők életük végéig majd utána 70 évig, míg az énekesek életük végéig majd 50 évig tartják meg jogukat egy-egy nótára. Az IFPI nyomására az Európai Bizottság azonban már vizsgálja a jogok – amerikai mintára – 95 évre való kiterjesztését, írja az EUvonal.

Évente a világban 20 milliárd dalt töltenek le illegálisan, míg mindössze 420 milliót törvényesen. A kalózkodás azonban nem csak a zeneletöltéseket érinti, hanem a CD-ket, a szoftvereket és a luxusmárkákat is.

Franciaországban már lekapcsolnak

Néhány hete a francia parlament mindkét háza megszavazta a Hadopi törvényt. A felsőház által elfogadott javaslat egy állami megfigyelő ügynökség létrehozását írja elő, ami a kiadók, a játékgyártók és a filmforgalmazók segítségével azonosítja majd, hogy ki mit tölt le az internetről. A tervek szerint, ha a hatóság valakiről megállapítja, hogy jogvédett tartalmakat oszt meg, akkor egy figyelmeztető emailt, majd egy levelet fog küldeni, ha pedig a címzett a fenyegetések hatására sem hagy fel a tevékenységgel, egy évig szüneteltetni fogja az internet-hozzáférést.

A Nicolas Sarkozy francia elnök támogatását is élvező javaslatot egyszer már elutasította a francia törvényhozás. Ezután újra benyújtották, és tegnap a HADOPI törvény 296:233 arányban átment az alsóházon, ma pedig az ellenzéki szocialista és kommunista képviselők távolmaradása mellett 189:14 arányban, a parlament felsőháza is elfogadta.

Az nagy zenekiadókat tömörítő szervezet az IFPI vezetője John Kennedy üdvözölte az alsóház döntését, és azt nyilatkozta a BBC-nek, hogy a franciáknak sikerült megtalálniuk a szerzői jogsértések felderítésének és büntetésének a megfelelő módját, ami minden bizonnyal a legális zeneletöltési lehetőségeket kínáló internetes boltok forgalmának a fellendülését eredményezi majd.

A britek is hasonlót terveznek

A brit médiaszolgáltatók koalíciója és néhány jogvédő szervezet is azt javasolta a kormánynak, hogy az internetkapcsolat felfüggesztését, mint büntetési lehetőséget vezessék be az illegális letöltések ellen, azonban a művészek máris támadják az ötletet.

A digitális világ kihívásai, és a benne rejlő lehetőségek támogatásának céljai miatt létrehozott Featured Artist Coalition (FAC) ellenzi a brit médiaszolgáltatók és jogvédők ötletét, mely a netkapcsolat felfüggesztésével büntetné az illegális letöltőket. A FAC álláspontja szerint komolyan el kell gondolkozni azon, hogy a lemezipar valóban a művészek érdekeit képviseli-e, amikor ilyen elképzelésekkel áll elő.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés