Connect with us

Hirdetés

technokrata

Újfajta mikrofon a noteszgépekben

Dotkom

Újfajta mikrofon a noteszgépekben

A mágnes ideje lejárt.

A hordozhatóság és a jobb minőség iránti igény olyan évtizedes technológiákat váltott, vált le vagy fog leváltani egy-két éven belül, amelyek szinte bebetonozva tartották magukat egészen mostanáig. A katódsugárcsöves monitorok helyett ma már a vásárlók többsége LCD-t vesz, megjelentek és egyre jobbá váltak a digitális fényképezőgépek (köztük az ultrakompakt kivitelűek), vezetékes telefon helyett szinte mindenki vékony és könnyű mobiltelefonnal kommunikál. Pár dolog azonban még várat a megújulásra: ilyen például a hangzástechnika. Legtöbbünk még mindig ugyanazon a mágneses elven működő eszközöket használja a hangfalakban, mikrofonokban, amelyek már hosszú évtizede léteznek. A technika ugyan fejlődött, de a minap egy drasztikus váltás bejelentésének lehettünk tanúi.

Az Akustica nevű amerikai vállalat ugyanis nyilvánosságra hozta legújabb fejlesztését, mely a hangérzékelésben és -átalakításban ugyanúgy a szilíciumot veti be, mint ahogy az elektronikai eszközök java is ezt az anyagot használja chipjeihez. Az AKU2000 egy lapka révén képes a hangot digitális formátumúvá alakítani, fejlesztői szerint jobb minőségű hangot produkálva ezáltal például az olyan eszközöknél, mint a noteszgépekbe beágyazott mikrofonok (VoIP-telefonálás végett), de tisztább hangrögzítést tesz lehetővé a digitális kamerákban való alkalmazása is. Jim Rock, az Akustica igazgatója szerint néhány távol-keleti cég a következő pár hónap során piacra is fog hozni olyan noteszgépeket, amelyekben ez a technológia teljesít majd szolgálatot.

A múlt és a jövő találkozik
Az angol terminológiában electret condenser micrpohone-nak (ECM) nevezett eszközök először az 1920-as években jelentek meg, és habár azóta sokat fejlődtek, többnyire az alacsony árkategóriában találkozhatott velük az érdeklődő, ami egyben azt is jelentette, hogy a folyamatos fejlesztések ellenére nem ez volt a legkiforrottabb megoldás. Az analóg eszközökben egy membrán felel a környezet hangjainak, zajainak érzékeléséért; ez továbbítja a jeleket egy analóg-digitális jelátalakítóhoz. Ezt a megoldást fogja leváltani (a fejlesztők reménye szerint) az AKU2000-es. Ugyan ez utóbbinál is membránelven működik a hang érzékelése, de ez a membránt már a chip egyik fémrétege adja. Az integrált jelátalakító, a korábbihoz hasonlóan itt is az analóg-digitális konverzióért felel – ám ez is ugyanazon a chipen található, mint a fémmembrán. Ez az integrált kialakítás – az Akustica közlése szerint – az első ilyen a világon.

Rock szerint a digitális mikrofonnal a zavaró interferencia sokkal kevésbé okoz problémát, ami azt is jelenti, hogy a hagyományos mikrofonokhoz képest jóval kevesebb helyet elfoglaló chipet szabadabban helyezhetik el a noteszgép házában. Ráadásul a lapkák számának növelésével javítható a hangminőség, és mivel relatíve olcsó (1000 darabos tétel esetén 3,76 dollár) lesz egy chip, nem jelent nagy költségnövekedést akár 4 ilyen lapka egyidejű felhasználása sem, mondta az igazgató. Igaz, a hasonló mikrofonchipek 1 dolláros vagy még azalatti áron kerülnek manapság forgalomba. Az első noteszgépek két lapkás kivitelben jutnak majd piacra, árulta el Rock.

Autókban is
Érdekesség, hogy a technológia nemcsak a hangrögzítésben jelenthet újítást, hanem például gyorsulásmérőként is használható. Ilyen módon akár például a gépjárművek azon rendszerébe is beépíthetők lesznek, melyek az autó törésének észleléséért, a megfelelő folyamatok (például légzsákok kinyitása) beindításáért felelnek.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés