Connect with us

Hirdetés

technokrata

Toshiba NB520 a boncasztalon

Smart home

Toshiba NB520 a boncasztalon

Miben tud újat mutatni a zsúfolt piacon a Toshiba? Kipróbáltuk a japán vállalat legújabb netbookját.

Még karácsony előtt számoltunk be a Toshiba legújabb netbookja, az NB520-as megjelenéséről, melynek demo változatát kölcsön kaptuk tesztelésre. A nálunk járt példány türkizben pompázott – sajnos ez a szín itthon nem lesz kapható. Ettől függetlenül a család konzervatívabb színvilágú tagjai hazánkban is elérhetőek lesznek, így érdemes közelebbről megvizsgálni őket.

Toshiba-NB520

Különösen fontos időszakban jelent meg az NB520-as, hiszen az Apple iPadja és a Samsung Galaxy Tabja után idén várhatóan igazi táblagép-dömping várható. Számos piackutató jóslása szerint a tabletek egyszerűen felzabálják majd a netbookok piacát, így a Toshibának muszáj volt valamivel villantania, hogy kitűnhessen a tömegből. Ezúttal a hangzásra helyezte a japán gyártó a hangsúlyt: Harman/Kardon hangszórókat kapott a kis masina, ami még „nagy” noteszgépek esetében sem általánosan elfogadott, ebben a kategóriában pedig egyenesen unikumnak számít.

Toshiba-NB520De mielőtt kiveséznénk a netbook belsejét, vessünk pár pillantást a burkolatra is! A Toshiba designerei felismerték, hogy ebben a szegmensben sem lehet már figyelmen kívül hagyni a felhasználók egyediségre való törekvését, ezért igyekeztek olyan fedlapo(ka)t tervezni, amelyek elütnek riválisaiktól. Bemélyesztett, pontozott mintázatot kapott az LCD panel hátlapja, a rajta levő festék pedig gumiborításra emlékeztet. Sutba vágták a megszokott, unalmas színeket, így se fehér, se fekete, se szürke nincsen a kínálatban, van helyette viszont kék, barna, lime, türkiz és narancssárga.

Kinyitva a netbookot azonnal szembeötlik, hogy a külső design összhangban van a belsővel: a kellően nagyra szabott, a fedlap inverzének ható pontozott mintázatú touchpad alatt található gombok ugyanabban a színben pompáznak. A billentyűk alá, két oldalra került hangszórók keretei is a fedlap színét kapták, igaz, elhelyezésük első pillanatra nem tűnik szerencsésnek. Az ember alkarja ugyanis gépeléskor pont eltakarja a kis hangszórókat. Azonban ha passzív módban, például filmnézéshez használjuk az NB520-ast, akkor a kezeinkkel úgysem matatunk a kis gépen, így összességében mégis jó választás volt ide helyezni a Harman/Kardon hangszórókat.

Maga a billentyűzet a lehetőségekhez képest elég nagy lett. A 10,1 colos képátlónak köszönhetően normál, asztali klaviatúrán használt gombokkal vetekszenek a Toshiba minilaptopjának billentyűi. No persze nem mind: a Tab vagy a jobboldali Shift, illetve a kurzorgombok a „megszokottnak” megfelelően kényelmetlenül kicsik, nem is beszélve az Altokról – valahol áldozatokat kellett hozni. A gombok útja elég rövid, ugyanakkor nem túl érzékenyek, a gépelés talán egy picit keményebb a szokottnál.

És ha már kinyitottuk a netbookot: kár, hogy az LCD panel kerete nem matt, hanem csillogó borítást kapott, így azonnal meglátszik minden érintés rajta, mint Gustav Klimt ujjlenyomata a Nude Veritas aranyozott plakátján. Ezen kívül minden a helyén van: az 1024×600 pixeles felbontású folyadékkristályos kijelző kávájába integrált kamera, az LCD alá került ki/bekapcsológomb, illetve a billentyűzetpanel jobb alsó részébe suvasztott információközlő LED-ek (töltés, bekapcsoltság, merevlemez-műveletek, Wi-Fi).

Ezúttal (sem) rakott semmilyen csatlakozót a netbook hátuljára a japán vállalat, minek következtében baloldalt igazi rés-orgia található. Ide került ugyanis a tápcsatlakozó, az Ethernet kábel portja, a hőkivezető nyílás, a külső monitorokkal való kapcsolódásra szolgáló D-Sub kimenet, a – töltésre kikapcsolt állapotban is használható Sleep ’n Charge – USB port és a hangszóró/fülhallgató- be és kimenet. Két további USB kaput találunk a készülék jobb oldalán, míg szemből a rafináltan besüllyesztett memóriakártya-olvasó áll a fénykép-rajongók rendelkezésére. HDMI-t sajnos nem támogat, pedig van benne elég teljesítmény 720p HD-s videók megjelenítéséhez.

Toshiba-NB520

Az NB520-as lelkét ugyanis egy Intel Atom processzor adja, mégpedig annak N550-es változata. A tavalyi év harmadik negyedében debütált lapka kellő erővel vértezi fel a masinát: 1,5 GHz-es órajelen futó központi vezérlőegysége két maggal rendelkezik, emellett támogatja a Hyperthreadinget, így egyszerre négy utasításszállal képes megbirkózni. Emellé a Toshiba mérnökei 2 GB-nyi Micron DDR3 memóriát raktak, az 1333 MHz-es frekvencián működő modul a Windows Élmény Indexen 4,7 pontot kapott. Nem is ez, hanem integrált grafikus vezérlője (IGMA 3150) rontja le 2,8-ra a végső eredményt. Csalódásra még sincs okunk, hiszen a netbook kategóriát nem komoly grafikai feladatok (például 3D-s játékok) futtatására találták fel.

Saját, 320 GB-os merevlemezét használta fel a japán vállalat, így adatoknak bőven jut hely az NB520-asban. Emellett vezetékmentes hálózati csatlakozások széles tárházát támogatja: 802.11b/g/n Wi-Fi mellett lehetőség van 3G-s hálózatokhoz való kapcsolódásra is (a SIM kártya bölcsője az akkumulátor lepattintásával válik elérhetővé). Barátja a Bluetooth 2.1 is, a Toshiba ígérete szerint később egy szoftverfrissítés révén a 3.0-s szabvány is elérhető lesz rajta.

Akkumulátorból egy 6 cellás, 61 Wh-s, szintén sajátmárkás példányt kapott a netbook, ennek megfelelően nem pályázhat a pehelysúlyú jelzőre. 1,3 kilogrammja voltaképp már elég tekintélyt parancsoló, hosszabb távon kézben nem lehet hordozni, egy kis válltáska nem árt hozzá. Cserébe viszont simán kibír egy munkanapot: a tapasztalatok azt mutatják, hogy 8-10 óráig nem igényel a töltést, természetesen használati szokásoktól és terheléstől függően.

Toshiba-NB520

És akkor most térjünk ki egy kicsit a netbook hangzására. A Dolby Advanced Audio-t támogató rendszer a Harman/Kardon minőségtől lesz élvezhető. Persze gyomrot mozgató basszust ne várjunk, de a 2 wattos hangszórók ebben a kategóriában még sosem hallott hangzásvilággal örvendeztetik meg a felhasználót. Emellett megfelelő hangerősségre is képesek, nincs többé olyan halk jelenet egy filmben/sorozatban, amit ne hallhatnánk rendesen. További érdekes újítás, hogy a hangszórók az eszköz kikapcsolt állapotában is használhatók. A Toshiba által Sleep and Music névre keresztelt szolgáltatás segítségével rádughatjuk MP3 lejátszónkat az NB520 3,5 mm-es portjára, és az képes megszólaltatni a Harman/Kardon hangszórókat anélkül, hogy magán a netbookon futna az operációs rendszer.

Aki figyelemmel kíséri a Toshiba hordozható számítógépeit, tudhatja, hogy a japánok a felhasználó mindennapi életét segítő, saját programcsomagot telepítenek minden masinájukra. Nincs ez másként most sem: a Toshiba Bulletin Board központosított helyről támogatja a számítógép beállításainak megváltoztatását, ideértve a hálózati konfigurációt, a saját diagnosztikai eszközt, vagy az Eco Utility-t, mellyel grafikusan is nyomon követhetjük a fogyasztást. Természetesen bekapcsolt Eco módnál kevesebbet (24-26 wattot) fogyaszt a készülék, ez a csökkentett fényerőt eredményez, illetve a kijelző/merevlemez készenléti állapotba való jutásának várakozási ideje is rövidebb lesz (tapasztalataink szerint kikapcsolt állapotban 27-34 wattot eszik). Említést érdemel még a Toshiba Places, a Toshiba online szolgáltatásainak portálja, ami a mostanában nagyon divatos webes alkalmazás- és zeneáruház Toshiba-féle változata.

Habár a nálunk járt példány Windows 7 Home Premium operációs rendszerrel volt telepítve, a vállalat hivatalos álláspontja szerint Windows 7 Starterrel érkezik majd a készülék. Egyelőre ismeretlen áron, hazánkban az első negyedévben.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés