Connect with us

Hirdetés

technokrata

Rosszul szűrő Google filter

Kütyük

Rosszul szűrő Google filter

A Google SafeSearch nevű tulajdonsága lehetővé teszi az aggódó szülők számára, hogy gyermekeik előtt elérhetetlenné tegyék a felnőtteknek szóló weboldalakat. Ez a szűrő azonban nem egészen úgy működik, mint ahogy kellene.

Az Egyesült Államokban található Harvard Jogi Egyetem egyik részlegének jelentése szerint a Google SafeSearch nemcsak azon tartalmakat szűri ki, amelyekre hivatott, hanem sok más egyebet is – példának okáért a Fehér Ház, az IBM, az Amerikai Könyvtár Szövetség és egy ruházkodási cég weblapját is. Mindez azért következhet be, mert a Google nem website-ok listája alapján szűr (hiszen nap mint nap keletkeznek új, felnőtteknek szánt tartalommal bíró weblapok), hanem egy szabadalmaztatott algoritmus igyekszik rábukkanni a keresett oldalon található, tiltott anyagokra – ha pedig ez az algoritmus talál ilyen tartalmat, akkor azt nem jeleníti meg.

Mindez a keresőmotort üzemeltető cég alkalmazottainak beavatkozása nélkül, teljesen automatikusan történik – ennek egyik legfőbb oka a költségek alacsonyan tartása. Ez viszont a fent említett problémával jár, azaz olyan oldal is tiltólistára kerülhet, amely nem tartalmaz semmilyen, elrejteni kívánt anyagot. Konkrét példákkal élve, például a Nashville-i Nyilvános Könyvtár tinédzserek egészségügyi problémáival foglalkozó oldala is elérhetetlen marad a kiskorúak számára.

A Google-nél elismerték a jelenség létét, de David Drummond, a cég üzleti fejlesztés részlegének vezérigazgatója elmondta, hogy mindez azért van így, mert a szolgáltatás tervezésekor minden szempontot megelőzött a biztonság. Hiszen a szolgáltatás bármikor kikapcsolható, s ez esetben minden oldal elérhető a Google-on keresztül.

Maga a probléma egyébként nem korlátozódik a Google-ra, ismert a jelenség az egész internetes szűréssel foglalkozó ˝ipar˝ számára. Tipikusan két végállapot között rendezkednek el a tartalomszűrők, melyek vagy alulkorlátozzák (ez esetben nemkívánatos tartalom is megjelenhet), vagy túlkorlátozzák (ez utóbbira példa a Google esete) a website-okat.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés