Connect with us

Hirdetés

technokrata

Fontos szerepet játszik a Microsoft a magyar oktatásban is

Dotkom

Fontos szerepet játszik a Microsoft a magyar oktatásban is

Tízmilliárd forintot is meghaladó szolgáltatást vettek igénybe eddig a magyar egyetemek és egyetemisták a Microsoft Digitális Oktatási Alapcsomagnak köszönhetően. Több mint ezer oktatási intézményben használják a Microsoft által felajánlott ingyenes felhő alapú szolgáltatásokat és a mai napig több mint 1,3 millió Office 365 előfizetést hívtak le az intézmények. Az iskolák, egyetemek változatos módon aknázzák ki a lehetőségeket: van, ahol a házi feladatot gyűjtik be web alapú dokumetumkezelő megoldásokkal, más felsőoktatási intézmény pedig harmincezer diákjának kínál felhő alapú levelező-szolgáltatást.

A program most digitális tananyagok fejlesztésével folytatódik: a második lépcsőben elindul az oktatás digitalizációja. A Nemzeti Közoktatási Portáltól a magyar diákok versenyképességének javulását várják.

Mivel egy ország versenyképességének fő kulcsa az oktatás minőségében és a digitális írástudás terjesztésében rejlik, nagy előrelépés, hogy a magyar iskolarendszerben a fiatalok pont ugyanazokat az innovatív megoldásokat tudják igénybe venni, amit dél-koreai vagy amerikai társaik. A diákok és a tanárok a legmodernebb, felhő alapú infokommunikációs megoldásokat használhatják munkájuk és tanulmányaik során, teljesen ingyen.

Új mérföldkövéhez érkezett az oktatási kormányzat és a Microsoft 2012-ben létrejött együttműködése, amelynek révén összesen mintegy ötvenkétmilliárd forint értékű digitális oktatási alapcsomagot ajánlott fel a cég kétmillió hazai általános és középiskolás diák számára. Ennek keretében minden magyar közoktatási és felsőoktatási intézmény, valamint a diákok ingyenesen vehetik igénybe az Office 365 felhő-alapú megoldásait. Már több mint ezer oktatási intézményben használják a Microsoft által felajánlott ingyenes felhő alapú szolgáltatásokat, és több mint 1,3 millió Office 365 előfizetést hívtak le az iskolák, főiskolák, egyetemek.

A Nemzeti Közoktatási Portál a fiatalok képességfelmérésében, a digitális tananyagok elérésében, egy közösségi-tanulási tér kialakításában és egy professzionális analitikai rendszer létrehozatalában nyújt majd segítséget. A cél, hogy a Nemzeti Alaptanterv minden témája digitális tananyag, digitális gyakorlatok formájában elérhető legyen: ez ezer témához tartozó anyagot és 15 ezer gyakorlófeladatot jelent. A portál jövő tavaszra tervezett indulásakor több mint félmillió diák veheti igénybe a digitális szolgáltatásokat. A portál a Microsoft Sharepoint és Azure felhő-alapú szolgáltatásaira épül.

„Az ország sikerét a hallgatók, valamint az egyetemekről kikerülő, jól képzett fiatalok versenyképességére építhetjük. Hiszünk abban, hogy nemcsak Magyarország, de saját sikereinkhez is hozzájárulunk akkor, amikor a világ legmodernebb technológiáit bocsátjuk a legnevesebb magyar egyetemek rendelkezésére” – mondta Sagyibó Viktor, a Microsoft Magyarország kormányzati kapcsolatok igazgatója.

A programban egyre több felsőoktatási intézmény is részt vesz, és egyre több szolgáltatást vesznek igénybe a Microsoft, a világ vezető infokommunikációs cégének portfóliójából. A Debreceni Egyetemre frissen beiratkozott hallgatók idén először kaptak „céges” email címet, köszönhetően annak, hogy a campus harmincezer hallgatójának biztosítják ingyen a felhő alapú levelezést. Ez komoly megtakarítást is jelent az intézményeknek.

„A legmodernebb technológiák bevezetésének hardver- és szoftverköltségén több tízmillió forintot takarított meg az oktatási intézmény. Az üzemeltetés során nagy könnyebbség az egyetemnek, hogy nem kellett új szerverhátteret üzembe helyezni, s a hatalmas tárolókapacitás üzemeltetése, valamint annak energiaigényének biztosítása sem a mi feladatunk” – mondta el Tóth Attila, a Debreceni Egyetem informatikai vezetője.

Az egyetem és a szoftvercég együttműködése a jövőben tovább folytatódik: a Microsoft szakemberei képzéseket tartanak majd az egyetemen, így a hallgatók ingyenesen megtanulhatják a most bevezetett technológiák használatát és azt, hogy hogyan használhatják a felhő alapú alkalmazásokat a tanulás során. A Digitális Oktatási Alapcsomag új fejezetében olyan megoldásokkal ismertetik meg a tanulni vágyó fiatalokat, mint az online csoportmunka, az intranet, vagy éppen az online prezentáció és videokonferencia. Ezek ismerete és használata ugyanis lassan elengedhetetlenné válik a nemzetközi tudományos és egyetemi életben.

A Microsoft kamatostul megtérülő befektetésnek tekinti az 52 milliárd értékű felajánlást, amelyet elkötelezetten fejleszt tovább annak érdekében, hogy Magyarország már középtávon digitálisan fejlettebb, versenyképesebb ország legyen, ahol jó vállalkozásba fogni, ahol jobban megéri majd olyan innovatív iparágakra építeni, amely a helyiek „szürkeállományát” használja.

A budapesti Babits Mihály Gimnázium és a Karinthy Frigyes Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola a szülők és a tanárok közötti együttműködést és kommunikációt támogatja a Microsoft megoldásával, és digitális tananyag fejlesztésébe is belefogtak. A Fóti Szabad Waldorf Óvoda, Általános Iskola, Alapfokú Művészet Oktatási Iskola és Gimnázium pedig internetes eszközökkel kívánja jobban bevonni a szülőket az iskola mindennapi életébe. A budapesti Tomori Pál Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakközépiskolában webes dokumentumtárat használnak az órarend megosztására, hasznos oktatási anyagok közzétételére, sőt ezen keresztül gyűjtik be a házi feladatokat is. Az egyes intézmények tehát változatos módon aknázzák ki a program lehetőségeit.

Az elmúlt hónapokban a Budapesti Műszaki- és Gazdaságtudományi Egyetem, valamint a Budapesti Kommunikációs Főiskola építette be mindennapjaiba a Digitális Oktatási Alapcsomag szolgáltatásait.

„Csaknem huszonötezer hallgatónknak biztosítjuk a legmodernebb, felhő alapú szolgáltatásokat. Hallgatóink előtt nem ismeretlenek az innovatív technológiák, ám örömmel tölt el bennünket, hogy ezeket a tanulmányaik során is alkalmazhatják. Természetesen az oktatói kar is igénybe veszi az Office 365 magas színvonalú szolgáltatásait, ami nagy lehetőség a felhasználóknak és az intézménynek is. A felhő alapú megoldásnak köszönhetően az igénybe vett szolgáltatások rugalmasan bővíthetők.” – mondta Dr. Remzső Tibor, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem telekommunikációs és informatikai igazgatója.

A Budapesti Kommunikációs Főiskola marketing- és kommunikációs igazgatóhelyettese, Gyürky Júlia, pedig kiemelte, hogy „Magyarország legnagyobb magánfőiskolájaként magas színvonalú, modern informatikai környezetben működünk. Hétezer hallgatónknak 21. századi informatikai szolgáltatásokat tudunk nyújtani, melyek teljes mértékben támogatják őket a tanulmányaikban. A levelezés funkciót kezdtük el használni, az eddigi méretkorlátok megszűnésével egy olyan hallgatói postafiókot tudunk biztosítani, amely minden hallgatói igényt ki tud elégíteni. Mindebben fontos partnerként számítunk a Microsoftra.”

Az egyetemi életben sem mellékes szempont az informatikai- és adatbiztonság, különösen, ha felhő alapú szolgáltatások igénybevételéről beszélünk. Az Európai Unió adatvédelmi hatóságát tömörítő munkacsoport azonban eddig kizárólag a Microsoft felhőszolgáltatásai vonatkozásában adta meg adatbiztonsági jóváhagyását. A tekintélyes szervezet döntése azt jelenti, hogy üzletmenetüket a cég felhőszolgáltatásai – a Microsoft Azure, az Office 365, a Microsoft Dynamics CRM Online, vagy a Windows Intune – segítségével üzemeltető vállalkozások zavartalanul működhetnek adatbiztonsági szempontból.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés