Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: Fujitsu Esprimo Q9 – Több, mint aminek látszik

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Esprimo Q9 – Több, mint aminek látszik

Elmúlt már az az időszak, amikor egy asztali számítógépnek önkénytelenül is hatalmasnak, zajosnak és kábelektől hemzsegőnek kellett lennie. A Fujitsu új, Esprimo sorozatba tartozó készüléke például alig nagyobb egy könyvnél, mégis megbirkózik az irodai feladatokkal.

Mekkora és mi van rajta?

A könyves hasonlat nem véletlen, a 185 mm-es szélesség, a 191 mm-es hosszúság és az alig 58,7 mm-es vastagság egy vaskosabb kalandregény méreteivel vetekszik. Ehhez képest igazán nem panaszkodhatunk, hiszen az apró készülékházra számtalan csatlakozót zsúfoltak rá a mérnökök. Az előlapot a bekapcsológomb, a két USB 3.0-ás port és a szintén dupla 3,5 mm-es foglalat uralja, ez utóbbiak a fülhallgatónk és a mikrofonunk csatlakoztatására szolgálnak. Nem maradt ki a Fujitsu márka emblematikus piros színe sem, ez egy díszbetéten foglal helyet (de természetesen a márkanév is ott van az előlapon). A letisztult fedlap egyetlen hangsúlyos részlete a krómozott Fujitsu logó amely jó kontrasztban áll a zsúfolt hátoldallal.

fujitsuq2

Itt találjuk ugyanis a csatlakozókat, amelyekből jutott néhány. Legfelül a soros port és a DVI csatlakozó foglal helyet, amelyek alá.  két DisplayPort kábel fogadására szolgáló aljzatot építettek be a mérnökök. Nem maradt le az Ethernet sem, illetve a 6 darab USB-nek is örülhetünk. Külön jó hír, hogy ebből négy darab 3.0-ás csatlakozó, azaz a gyorsabb sebességet is élvezhetjük. Kiemelném még, hogy a kompakt készülékházba sikerült a tápot is elrejteni, így egy esetleges cipelés esetén nincs szükség annak hordozására is.

fujitsuq3

Sajnáltam viszont, hogy a házról lemaradt a HDMI illetve a VGA csatlakozó, míg előbbi az újabb monitorok miatt jött volna jól, addig utóbbi néhány régebbi projektor esetén lett volna igazán hasznos. Nem hagyták le viszont a VESA rögzítési pontokat, így akár falra vagy épp egy monitor hátuljára is felszerelhető a japán gyártó újdonsága, azaz akár észrevétlenné is tehetjük az irodai készüléket.

Mi van benne?

Igazi üzleti eszközhöz méltóan az esetünkben Windows 10 Pro-t futtató Esprimo Q956 többfajta konfigurációban megvásárolható, így az alapmodell Intel Pentium processzorral, 500 GB-os merevlemezzel és 4 GB RAM-mal kerül piacra. Hozzánk egy erősebb variáns érkezett, a tesztalany ugyanis az Intel 6. generációs Core i5-ös processzorát kapta meg. A vPro technológiával érkező processzor igazán jól illik a céges környezetbe, hiszen a biztonsági funkciónak köszönhetően távolról is lezárhatjuk a készüléket, illetve azt is megadhatjuk, hogy egy esetleges vírustámadás esetén automatikusan értesítse a rendszergazdát (vagy minket) a számítógép. Nem utolsó sorban pedig a hardveres lopásgátló technológiának köszönhetően gyakorlatilag értelmetlenné válik az eszköz ellopása, hiszen logikai szinten használhatatlanná válik a készülék. Természetesen ezen kívül is sok dícséretet érdemel a hardver.

fujitsuq4

A már említett, Skylake alapú Core i5-ös processzor 2,5 GHz-en üzemel  a négymagos egység pedig időszakosan a Turbo Boost-nak köszönhetően akár 3,1 GHz-ig gyorsulhat. Talán nem meglepő, hogy átlagos irodai feladatokra ez bőségesen elegendő, a cikkírás, hírolvasás és YouTube-ozás során nem is igazán melegedett fel a készülék. A videók nézegetéséért a processzorba integrált, maximum 1782 MB memóriával gazdálkodó HD Graphics 530-as chip felelős. Bár évekkel ezelőtt még szitokszónak számítottak az integrált videókártyák, mára azért elfogadható teljesítményt nyújtanak ezek a megoldások is.

Így van ez most is,  jómagam például a YouTube-on állítottam be 4K-ra a videó minőségét, azzal kényelmesen megbirkózott a rendszer. Igaz, azért videóvágásra továbbra sem ajánlom, tény, hogy videók nézegetésére, a rendszer használatára és néhány napján (bár ez irodai környezetben aligha fordul elő) játékokhoz is használható ez a GPU, igaz ilyen esetekben el kell fogadnunk az alacsony beállítást. Nem kell viszont korlátoznunk magunkat, ha külső monitort vásárolunk, ugyanis 30 Hz-en akár 4K-s megjelenítőt is ráköthetünk az eszközre. Ez a képfrissítési ráta ugyan elmarad a Full HD-nál tapasztalt 60 Hz-esnél, de ezt el kell fogadni, a DisplayPort 1.2-es verziója ugyanis ezt támogatja. Teljesen mindegy viszont, hogy mit és milyen minőségben akarunk nézni, hiszen rendkívül pozitív, hogy az SSD-nek köszönhetően másodpercek alatt használatra kész a kikapcsolt Esprimo Q956 .

fujitsuq6

A Samsung által gyártott 120 GB-os egység ugyanis másodpercenkénti 480 MB-os olvasási és 130 MB-os írási sebességre képes, azaz bármilyen dokumentumunk pillanatok alatt megnyílik. Jó hír, hogy a szabványos egység percek alatt cserélhető, csakúgy, ahogyan a beépített, 4 GB-nyi DDR4-es RAM-ot is bővíthetjük, akár 32 GB-ig! Természetesen a Fujitsu alkalmazkodik az üzleti igényekhez, így akár úgy is összeállíthatjuk a saját Q956-osunkat, hogy abban 512 GB-nyi SSD és 32 GB RAM foglal helyet, egy Intel Core i7-es processzorral karöltve.

Ilyenkor viszont ne lepődjünk meg a borsos árcímke láttán! Megemlíteném, hogy bár a mi modellünkben hagyományos, 2,5”-es SSD dolgozott, akár gyorsabb M.2-es foglalatú variáns is behelyezhető a modellbe. Az opciók sora itt még nem ért véget, hiszen akár Blu-ray írót is kérhetünk az eszközbe, ez a korábban említett piros csíkkal dísztett betét helyén foglalna helyet. Valószínűsíthető, hogy már üzleti szinten sincs nagy igény az optikai meghajtóra, ezért maradhatott ki ebből a relatíve felszerelt darabból ez az opció.

fujitsuq1

Dicséretet érdemel még a beépített ventilátor is, hiszen helyzettől függetlenül igen csöndesen tette a dolgát a készülék, még izmosabb terhelés esetén sem vált túlzottan zajossá a Fujitsu újdonsága. A mérnökök szerencsére nemcsak a zajra, de a hatékonyságra is ügyeltek, így a beépített 65 W-os táp 10,20,50 és 100%-os terhelés mellett is 90%-os hatékonysággal dolgozik.

Mennyi az annyi?

Nehéz pontos árat adni a Fujitsu legkisebb asztali gépéhez, hiszen a konfigurációs lehetőségek olyan széleskörűek, hogy gyakorlatilag csak rajtunk múlik, hogy a cégünk mekkora összeget hagy a kasszánál. A tesztkészülék körülbelül bruttó 230 ezer forintba kerül,  ami a tulajdonságait figyelembe véve egyáltalán nem túlzó. A korrekt hardver mellett ugyanis sokat nyom a latba a “Made in Germany” címke és a kompakt méret, hiszen míg előbbi a hosszú távú megbízhatóságot, addig utóbbi az asztalon lévő rendet és a jó helykihasználást garantálja, ez pedig sok irodában aranyat ér.

Végítélet

Professzionális üzleti készülékről lévén szó, a Fujitsu újdonsága nagy kihívásokkal kell, hogy szembenézzen a mindennapi élete során. Az azonban, hogy ezeket miként teljesíti, csak a megrendelőn műlik, hiszen a kompakt burkolat alá rendkívül erős hardvert is bepasszírozhatunk, így egycsapásra változtathatjuk erőgéppé a visszafogott irodai készüléket. Részemről egyedüli hátrányként csak a HDMI csatlakozó hiányát jelölném meg, de akit ez nem zavar, az bátran választhatja a japán vállalat újdonságát, nem fog csalódni benne!



Szólj hozzá!

További Laptop tesztek

Fujitsu Esprimo Q956

  Megjelenés éve: 2016
  Pro:  
  - Kiváló építési minőség
  - Korrekt hardver
  - Csöndesen működik
 
  Kontra:  
  - Nincs HDMI
 
  Méretek:  
  • kijelző mérete: -"
  • kijelző felbontása: -"
  • kijelző típusa: -"
  • eszköz mérete: 185 x 191 x 58,7 mm
  • tömeg: 1600 gramm
 
  Hardver:  
  • processzor: Intel Core i5-6500T
  • memória: 4 GB
  • háttértár: 128 GB
  • SSD:  
  • bővíthetőség:  
  • kártya típusa: -
  • portok: Soros port, USB, DisplayPort, audió ki- és bemenet, DVI,
 
  Multimédia:  
  • kamera felbontás: -
  • hangkártya:: -
  • videókártya: Intel HD Graphics 530
  • ujjlenyomat olv.:  
  • optikai meghajtó: -
  • 3D:  
 
  Hálózati adatok:  
  • mobil: -
  • WiFi: 802.11 b/g/n
  • Bluetooth: Bluetooth 4.0
  • GPS: -
  • NFC:  
 
  Szoftverek:  
  • op. rendszer: Windows 10
  • spec. szoftverek:
 
  Akkumulátor:  
  • gyári adatok:
  • tapasztalat:
 
Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés