Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: Huawei P9 Lite – Könnyű döntés

Mobil tesztek

Teszt: Huawei P9 Lite – Könnyű döntés

Idén tavasszal mutatta be a Huawei a P9-et, a telefont, amely Leica kamerájával alaposan odaszúrt a konkurenseknek. Az alapáron 180 ezer forintos újdonság azonban nem tartozik túlságosan a megfizethető kategóriába, ezért a mérnökök megalkották a sikermodell egy olcsóbb, nagyobb tömegek számára hozzáférhető verzióját. Ez lett a P9 Lite, amit a közelmúltban a kezeim közé vehettem. A tesztidőszak során arra kerestem a választ, hogy hogyan sikerült az “olcsósítás”, azaz, hogy mennyire jelent kompromisszumot a Lite megvásárlása.

Csomagolás

Sajnos azt nem tudom, hogy a P9 stílusos, Leica felirattal megspékelt csomagolásához képest külsőleg miben tér el a Lite-é, hiszen a tesztelői doboz egy teljesen hófehér, feliratok nélküli darab. Belül szerencsére már a végleges kiegészítőkkel találkoztam, így azt tudom, hogy egy microUSB kábelt, egy töltőfejet, egy SIM tűt és persze magát a telefont rejti a csomagolás.

Külsőségek

Nyilvánvaló, hogy első látásra a legnagyobb különbséget a telefon színe jelentette, hiszen a P9-től eltérően a P9 lite fekete színben pompázik. Miután lehámoztam a készüléket védő fóliákat, már nyilvánvalóvá vált, hogy igazán hol spóroltak a mérnökök, hiszen tesztalanyunk fém helyett műanyagból készített hátlapot kapott, illetve kamerák helyett csak egy kameráról beszélhetünk.

FullSizeRender 9

Megmaradt viszont az 5,2 colos, Full HD felbontású képernyő, ami ezúttal is élénk színekkel és jó betekintési szögekkel rendelkezik, illetve az alatta helyet foglaló Huawei logó is ismerős dizájnelem. Szintén a P9-ből érkezik az előlapi 8 megapixeles kamera amely mellett LED értesítőfényt és egy hangszórót találunk. A hátlap ugyan nem, az oldalsó keret viszont fémből készült, erre a részre kerültek a nyomógombok és a csatlakozók is.

FullSizeRender 12

A telefon bekapcsolását illetve a hangerő állítását is a jobb oldalon végezhetjük, a fülhallgatót ellenben már felül dughatjuk be. Szintén eltér a nagyobb testvértől, hogy nem USB-C, hanem hagyományos microUSB csatlakozó található a P9 Lite alján. Bár emiatt valamennyivel lassabb az adatátviteli sebesség és hiányzik a gyorstöltés funkció is, a széleskörű kiegészítők valószínűleg kárpótolják a vásárlókat.

FullSizeRender 10

Csalóka, de a microUSB port körül 10 hangszóró rács található, ezek a lyukak azonban fele-fele arányban osztoznak a hangszórón és a mikrofonon (míg előbbi a bal, addig utóbbi a jobb oldalon található). A telefon hangminősége ennek megfelelően nem kiemelkedő, de YouTube videók nézésére tökéletesen alkalmas.

Mivel és hogyan működik?

Ahogyan az várható volt, a műanyag ház egy olcsóbb hardvert rejt, de szó sincs róla, hogy a P9 Lite gyenge lenne.  A készülék a P9 nyolcmagos Kirin 955-ös architektúrája helyett a szintén saját fejlesztésű, ám kissé kisebb teljesítményű Kirin 650-et használja, ez négy 1,7 GHz-es és négy 2 GHz-es magot jelent. Változott a RAM mennyisége is, amíg a P9-nél 3 GB áll a rendelkezésünkre, addig be kell érnünk 2 GB-tal a P9 Lite választása esetén, csakúgy, ahogy a memória is 16 GB a 32 GB helyett. Igaz ez utóbbi könnyen orvosolható, hiszen a microSD foglalatnak hála akár 128 GB-os kártyákat is elnyel a telefon (legalábbis akkor, ha nem egy második nanoSIM kártyát teszünk be).

13340520_1365366526823691_1924772098_o

A hardver tehát a mai szintnek megfelelő, így bekapcsolás után nem ér csalódás minket. Mivel a Huawei már réges-rég az EMUI felülettel turbózza fel az Androidot, így ezúttal is a Marshmallow rendszert használhatjuk, a 4.1-es EMUI felületen keresztül. A készülék tehát már első látásra is régi ismerős, ezt pedig a szoftveres szolgáltatások is alátámasztják. A hagyományos Google programok ezúttal is megtalálhatóak a fedélzeten, azaz van Chrome, Gmail és YouTube is, ahogyan a Play Áruházat is használhatjuk.

13321152_1365366533490357_683118256_o

Nem maradt ki a fájlkezelő, az e-mail kliens, az iránytű és a Telefon-kezelő sem, itt a rendszeroptimalizálást és az energiagazdálkodást intézhetjük. Van még témakezelő is, ahol a saját ízlésünkre szabhatjuk a telefon felületét, illetve lehetőségünk van az elmaradhatatlan fitnesz program használatára is. Az Egészség névre keresztelt alkalmazásban a saját adataink beírása után különböző feladatokat adhatunk meg, azaz ha sétálni vagy épp futni szeretnénk, jó ha tudjuk, hogy a P9 Lite ebben is a segítségünkre lehet. A folyamatos használat során persze könnyen beleütközhetünk a 2 GB RAM korlátaiba, hiszen egy acélos, többablakos böngészés és néhány extra alkalmazás után már azért egy-egy apróbb megakadás előfordul, csakúgy, ahogy azt is tudomásul kell vennünk, hogy ilyenkor bizony a böngészőben lévő ablakokat a következő megnyitás során újból betölti a rendszer. A melegedés viszont nem probléma, a telefon a folyamatos használat során sem vált igazán forróvá a kezeim között!

Csak egyetlen kamera

Kétségtelen tény, hogy a P9 aduásza a hátoldali duplakamerás rendszer, így kíváncsi voltam, mit tud egy “hagyományos” megoldással a P9 Lite.  Az idézőjel nem véletlen, hiszen a 13 megapixeles, f/2,0 apertúrájú, dupla LED villanós kamera néhány évvel ezelőtt még bőven a csúcskategóriába tartozott volna, de természetesen ma sem a rosszak közül való. A Sony IMX217 szenzort tartalmazó kamera a várakozásoknak megfelelően tehát jól teljesít. Külön kiemelném a makró üzemmódot, ahol szinte minden esetben rendkívül gyorsan és pontosan fókuszált a készülék.

dav

Az  automatikus üzemmódot választva tehát élénk színekkel, jó vonalélességgel és megfelelő zajszűréssel találkozhat az, aki a kezébe veszi a P9 Lite-ot. Igaz, ez utóbbi a verőfényes napsütésben érvényesül, éjszaka már kissé túlzásba viszi a zajszűrést a szoftver, különösképp ha olyan helyen fotózunk, ahol a dupla LED villanó már kevésnek bizonyul. Igaz,  ez leginkább a számítógép képernyőjén vehető észre.

dav

A Huawei is észrevehette ezt a problémát, mert beépítettek egy éjszakai módot, ami extra fényerőt és javított zajszűrést kínál, igaz ez utóbbihoz fixen kell tartani a telefont legalább három másodpercig, azaz a használata inkább csak bizonyos helyzetekben ajánlott. Minden körülmények között javasolt viszont a manuális üzemmód, amivel kedvünk szerint állíthatjuk be a dolgokat, hiszen záridőt, fókusz-, és mérési módot illetve az érzékenységet is beállíthatjuk. Nem maradt le a HDR és a panoráma üzemmód sem, illetve van külön ételfotó és szépítés üzemmód is. A P9 Lite-tal egyébként lassított felvételeket is rögzíthetünk, VGA felbontásban, 120 fps sebességgel. Ez 2016-ban már nem számít acélosnak, de azért örömteli, hogy legalább ilyesformán belekerült ez az opció. Videózni a legtöbben úgyis normál beállítást használva fognak, ilyenkor 30 fps sebességgel, Full HD felbontásban rögzít a telefon.

hdr

Természetesen a szelfik készítésére is lehetőség van, ezeket a 8 megapixeles előlapi kamerával tehetik meg az arra vágyók, ilyenkor pedig a tökéletes szelfi beállítás is a rendelkezésre áll, aminek a használatával digitálisan feljavítja a képeket a telefon. Persze nemcsak készíteni, tartalmakat nézni is lehet a P9-en, a Videó alkalmazás ugyanis az összes, ma használt népszerű formátummal megbirkózik, így út közben akár MKV felbontású anyagokat is élvezhetünk. Ilyenkor jó szolgálatot tesz a csomagban lévő headset, Az Apple Earpods-ok mintájára kialakított kiegészítő egyáltalán nem rossz hangminőségű, persze azért az audiofilek nem ezt fogják választani.

Screenshot_2016-05-29-20-24-57

 

Ettől függetlenül mozizásra vagy épp zenehallgatásra bátran ajánlható. Ez utóbbinál egyébként jól is jön, hiszen ha valaki FM-rádiót akar hallgatni, akkor mindenképpen csatlakoztatnia kell a kiegészítőt. Aki a beépített muzsikáit szólaltatná meg, az a régről ismert Zene alkalmazást veheti igénybe. A stílusos szoftver továbbra is dalok, előadók, albumok, mappák és lejátszási listák szerint tudja csoportosítani a számokat.

Biztonságban vannak az adataink

Talán nem meglepő, hogy a P9 után a P9 Lite-on is helyet kapott egy ujjlenyomat-olvasó, hiszen ez az a kiegészítő, amit vétek lehagyni egy modern okostelefonról. A hátoldalon elhelyezett érzékelő rendkívül jól működik, pillanatok alatt beállíthatjuk, utána pedig a telefon egészéért és az egyes szoftverek biztonságáért is felelhet. A gyorsaság tényleg szó szerint értendő, az érzékelő jelentősen gyorsabban reagál, mint a saját iPhone 6-osomé, igaz az iPhone 6S teljesítményét nem éri el.

13313447_1365366530157024_1679390670_o

Szoftveresen viszont előrébb jár a Huawei az Apple-nél, mivel az ujjlenyomat-olvasó akár fotók és videók készítésére, hívások fogadására és például az ébresztő riasztásának leállítására is használható. A leglátványosabb viszont az, hogy akár a fotók közötti lapozáskor is használhatjuk a modult, ilyenkor elég jobbra vagy balra húzni az ujjunkat az érzékelőn és a telefon ennek megfelelően lapoz a képek között.

Mindenkivel kommunikál

Az alcím nem véletlen, hiszen tesztalanyunk igencsak széles repertoárral rendelkezik, legalábbis ami a kommunikációs lehetőségeket illeti. A konkrét példány még dual-SIM támogatással is rendelkezik, azaz akár a két külön szolgáltató előnyeit is élvezhetjük. 2016-os mobil lévén a váltás intelligensen megy, azaz hívás esetén sem kell attól tartani, hogy a másik kártya teljesen hozzáférhetetlen lesz.

FullSizeRender 13

Igaz, azt el kell fogadni, hogy egyszerre csak egy kártyával működik az LTE, tehát nekünk kell megszabnunk, hogy melyiken neteznénk inkább. Bárhol használhatjuk viszont a WiFi-t, a P9 Lite az n-es hálózattal birkózik meg, azaz a legújabb ac szabvány előnyeit nem élvezhetjük. Nem maradt ki viszont az NFC illetve a Bluetooth 4.1, csakúgy, ahogy a funkciók között a GPS-t is megtaláljuk. Talán nem véletlen, hogy ez a széleskörű kínálat azért nyomot hagy az akkumulátoron, hiába rendelkezik a P9 Lite a P9-esben is megtalálható 3000 mAh-es egységgel, egy-másfél nap után ugyanúgy vihetjük a töltőhöz.

Az elfogadható kompromisszum

Kevesebbet tud a P9-nél a P9 Lite? Igen, ez így van, hiszen gyengébb hardver és olcsóbb külső kialakítás jellemzi a készüléket. Érdekes ez? Csak addig a pillanatig, amíg meg nem említem, hogy a kisebbik testvér jelenleg 90 ezer forint körüli áron hozzáférhető az egyes boltok kínálatában, azaz 50%-kal olcsóbb a Leica kamerás, fémházas testvérénél. Távol álljon tőlem a P9 kritizálása (hiszen egy remek telefon), de az egyébként masszív csúcsmodellnél talán még egy fokkal jobb vétel az olcsóbb kiadás, hiszen szó sincs arról, hogy jelentősen kevesebb pénzért csak egy fele olyan jó telefont vehetnénk a kezünkbe. Ha tehát nem fotózol aktívan a telefonoddal, nem érdekelnek a legújabb játékok és nem okoz problémát, hogy nem futhat egyszerre rengeteg alkalmazás a háttérben, akkor a P9 Lite a te választásod!



Szólj hozzá!

További Mobil tesztek

Huawei P9 Lite

  Megjelenés éve: 2016
  Pro:  
  - Jó építési minőség
  - Szép külső
  - Korrekt hardver
  - Kényelmesen használható szoftver
 
  Kontra:  
  - Maradhatott volna a 3 GB RAM
  - Csak VGA felbontású lassított videók
 
  Méretek:  
  • kijelző mérete: 5,2"
  • kijelző felbontása: Full HD"
  • kijelző típusa: IPS LCD"
  • eszköz mérete: 146.8 x 72.6 x 7.5 mm
  • tömeg: 147 gramm
 
  Hardver:  
  • processzor: HiSilicon Kirin 650
  • memória: 2048 MB
  • háttértár: 16 GB
  • bővíthetőség:  
  • kártya típusa: microSD
  • portok: microUSB, 3,5 mm jack, IrDA
 
  Multimédia:  
  • kamera felbontás: 13 megapixeles hátlapi kamera, 8 megapixeles előlapi kamera
  • video chat:  
  • video felbontás: Full HD
  • FM rádió:  
  • 3D:  
 
  Hálózati adatok:  
  • mobil: GSM/HSPA/LTE
  • WiFi: 802.11 b/g/n
  • Bluetooth: Bluetooth 4.1
  • GPS: A-GPS
  • NFC:  
 
  Szoftverek:  
  • op. rendszer: Android 6.0 Marsmallow
  • spec. szoftverek: EMUI 4.1
 
  Akkumulátor:  
  • gyári adatok: 3000 mAh
  • tapasztalat: Átlagos használattal egy-másfél nap.
 
Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
hisense
apple
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés