Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: Microsoft Lumia 950 és 950 XL – Erős kezdés

Mobil tesztek

Teszt: Microsoft Lumia 950 és 950 XL – Erős kezdés

2011 óta találkozhatunk Windows Phone alapú Nokiákkal, hiszen a finn gyártó az ekkor megjelent a Lumia 800-assal tért le az útról és indult el a Microsoft világába. Azóta már sok víz lefolyt a Dunán, hiszen a Nokiából Microsoft lett, a Windows Phone 7-est pedig előbb egy 8-as, majd egy 10-es frissítést is követte. A Windows Phone-ról simán csak Windows-ra átkeresztelt új operációs rendszer természetesen egy zászlóshajóért kiáltott, a Microsoft pedig úgy döntött, hogy emeli a tétet és egyből két telefont dobtak piacra.

Így született meg a Lumia 950 és a Lumia 950 XL, amelyeknek nem kisebb szerepet szántak, minthogy megismertessék a nagyközönséggel, hogy mire képes most a Microsoft, azaz, hogy mit tud a Windows 10 Mobile. Lássuk, hogyan sikerült nekik!

Csomagolás

A Microsoft nem vitte túlzásba, a 950 és a 950 XL is ugyanolyan stílusú dobozban érkezik, utóbbinál mindössze a plusz két betű jelenti az eltérést a csomagoláson. Beljebb a tesztkészülékek mellett egy-egy töltőt(beépített kábellel, ami igen nagy ritkaság manapság!) és egy USB-C kábelt találunk, a headset nem képezi részét a csomagolásnak.

IMG_4181

Szerencsére az USB kábel egyik vége hagyományos kialakítású, így nyugodtan cipelhetjük magunkkal, bármilyen töltőbe/számítógépbe be fogjuk tudni dugni.

Külső

Első látásra tökéletesen megegyezik a két telefon külseje, pusztán apróságokban térnek el egymástól az újdonságok. Az 5,2 colos és 5,7 colos megjelenítővel felszerelt készülékek mindkét esetben egy 1440 x 2560 pixeles AMOLED megjelenítőt kaptak, a technológiának hála pedig a kép szép, élettel teli. Talán egy lehelletnyi különbség van csak az XL javára, ám az eltérés igen minimális. Nemcsak a megjelenítő, de az üveg is eltérő, hiszen a drágább, XL verziót Gorilla Glass 4-gyel, az olcsóbb kiadást pedig Gorilla Glass 3-mal védik.

IMG_4187

Apró eltérések ezen kívül is vannak az előlapon, hiszen az alsó, beszélgetésekhez használt mikrofon is máshol kapott helyet, illetve az 5 megapixeles, szelfikhez használható kamerák is ellentétes oldalon találhatóak. Közös viszont a felső rész közepére elhelyezett Microsoft logó, illetve a telefonbeszélgetések során használt mikrofon pozíciója. A tesztalanyaink hófehér hátlappal érkeztek meg hozzánk, de természetesen más színeket is választhatunk majd, hiszen szerencsére mindkét modell hátoldala levehető. Az egységet leemelve az akkumulátorra és a micro-SIM, illetve microSD foglalatokra bukkanunk. Nem tudom, hogy egyedi hiba, vagy tömeges jelenségről van szó, de az XL hátlapja gyakran nyikorgott, ezt pedig aligha várja az ember egy csúcskészüléktől. Szerencsére a 950-essel nem volt ilyen gond.

IMG_4191

A hátlap alsó részén a már említett USB-C csatlakozóra lehetünk figyelmesek, míg a képernyő feloldását és a hangerő növelését a jobb oldalon végezhetjük el. A headset bedugására fent van lehetőség, hiszen itt helyezték el a jack csatlakozót a 950-es típusoknál. Meglepő, de bár a hátlapon található kamera elvileg teljesen megegyezik, a keretük mégis eltérő lett, hiszen a kisebbik testvér lencséje króm keretet kapott és külön építették be a LED villanókat, addig az XL variánsnál ez egy fekete körben foglal helyet. Mellettük a PureView és a Zeiss feliratokat, illetve a Windows logóját találjuk, más nincs.

Hardver/szoftver

Amíg külsőben minimális az eltérés a telefonok között, addig beljebb már más a helyzet. A legfontosabb, hogy míg a Lumia 950 XL-ben a Qualcomm Snapdragon 810-es lapkakészlete foglal helyet, addig a 950-esben a Snapdragon 808-as teljesít szolgálatot. Hogy mit jelent ez a gyakorlatban? A nagyobbik kiadásba négy, 1,5 GHz-es Cortex-A53-as és négy, 2 GHz-es Cortex-A57-es mag teljesít szolgálatot, a kisebbik modellben pedig négy darab 1,44 GHz-es Cortex-A53-as és két darab 1,82 GHz-es Cortex-A57-es mag teljesít szolgálatot, 3 GB RAM és 32 GB memória kíséretében.

lumiakijelzo1

A száraz tényeknél is fontosabb azonban, hogy milyen érzés használni a Microsoft zászlóshajóit. Jelentem, hogy jó! A redmondi gyártó dicsősége, hogy egyik telefon sem akad, mindennapi használat során én nemigazán tapasztaltam különbséget a kettőjük között. Jó hír, hogy bár a Windows 10 alapjaiban megújult, a kezelőfelület első látásra ismerős lehet, így aki használt már huzamosabb ideig Lumiát, az tudja, hogy mit hol kell keresni. Persze nem mondom, vannak furcsa megoldások (főképp a beállítások menüben tévedhet el az ember), én még mindig igen jónak tartom a Windows mobil verzióját, legalábbis ami a kezelhetőséget illeti. Azért az néha érződött, hogy nagyon friss rendszerről van szó, egyes menüpontok néha megakasztották a szoftvert. Természetesen a Microsoft folyamatosan javítja a hibákat, így remélem, hogy hamarosan az összesnek búcsút mondhatunk. Az alkalmazásokkal sem vagyok maradéktalanul elégedett, sajnos az iOS vagy Android tárházához mérten csekély számú applikáció közül választhatunk, a Google programjait például hiába keressük.

lumiakijelzo2

Van viszont ingyenesen használható Office csomag (azaz Word, OneNote, Excel és PowerPoint és a Gmail-t is kezelő OutLook), illetve kapunk a zenefelismerésre használatos Shazam-ot, a városi közlekedésben hasznos Uber-t, az elmaradhatatlan Skype-ot és nem maradt ki a viselhető eszközökről ismert FitBit kliensprogramja sem. Mellettük helyet kapott még az Amazon alkalmazásboltja, az Amazon App, az Audible hangoskönyváruház, a Facebook (külön Messengerrel) és még a Podcast-et is használhatjuk. Természetesen a szolgáltatáscsomag részét képezi a Windows 10-ből elmaradhatatlan Xbox is, illetve olyasmiket is megtalálhatunk a fedélzeten, mint a Candy Crush Saga vagy a Hill Climb Racing. Kicsit sajnáltam, hogy a Cortana névre keresztelt személyi asszisztens az Apple Siri-jéhez hasonlóan itthon nem használható, remélem, hamarosan ezt a funkciót is hozzáadják a telefonhoz.

lumiakijelzo3

A Nokia örögségből adódóan van egy szuper navigációs alkalmazásunk is, amit ezúttal a Térképek név alatt találunk meg. A legérdekesebb azonban mégis a Continiuum, amely a külső kijelző használatára szolgál, ám erről a funkcióról egy külön cikkben számolunk majd be a Technokratán. Annyit már azért most elárulok, hogy leginkább itt van értelme a 950 XL-ben lakozó erősebb hardvernek, a plusz kijelző és a többi periféria ugyanis gyorsabban kikezdi az egyszerűbb, 950-est.

Multimédia

Carl Zeiss + PureView: ez a két név nem jelent rosszat, a telefonok pedig nem okoznak csalódást. A 20 megapixeles szenzorral, hat lencsés optikával és optikai képstabilizátorral ellátott kamerák minden helyzetben hozzák a csúcskategória szintjét, érződik, hogy a Microsoft nem bízta a véletlenre. Alapesetben az automatikus üzemmódra esik a választás, ilyenkor a telefon mindent magától dönt el, de a Nokia örökségnek hála manuális beállításokra is lehetőség van, ekkor záridőt, fehéregyensúlyt, expozíciót és a fókuszt is magunk piszkálhatjuk.

Itt a Lumia 950 képeit láthatod:

WP_20160114_12_47_11_Rich_LI (2)
WP_20160114_12_47_42_Rich_LI (2)
WP_20160114_12_48_14_Rich_LI (2)WP_20160114_13_01_26_Rich_LI (2)WP_20160114_14_55_20_Rich_LI (2)#1

Itt pedig a 950 XL fotóit:

WP_20160114_12_47_29_Pro
WP_20160114_12_47_55_Pro
WP_20160114_12_48_27_ProWP_20160114_13_01_55_ProWP_20160114_14_55_18_Pro

Az elkészült képek az én véleményem szerint igen jól sikerültek, a szoftver nem viszi túlzásba az utómunkát, így sem túlságosan sok zajjal, sem zavaró “maszatolással” nem találkoztam. Örültem az optikai képstabilizátornak is, ilyenkor még rázósabb helyzetekben is megfelelő lett a kép. Sőt, éjszaka sincs gond, a három LED villanónak köszönhetően a telefon színhűen világítja be a környéket. Ha mégsem bízunk benne, akkor válasszuk az automatikus javítást, ahol két képet lő a telefon (vakus, illetve anélküli fotót) és ebből utólag kiválaszthatjuk, hogy melyiket akarjuk megtartani. További képszerkesztésre a Lumia Creative Studio szolgál, itt színhőmérsékletet, kontrasztot és a kép világosságát is állíthatjuk, illetve utólagos effektek hozzáadására is lehetőség van. Videót a csúcskategóriához méltóan 4K felbontásbna rögzíthetünk, az optikai képstabilizátornak köszönhetően szerencsére stabil marad a kép. Nemcsak videót, zenét is élvezhetünk a telefonon, a beépített Groove Zene nevű alkalmazás a telefon többi részéhez hasonlóan egyszerűen használható. Érdekesség, hogy az FM-rádiót csak az XL-ben találjuk meg, érthetetlen módon a kisebb testvérből ez kimaradt.

Biztonság

Amíg a legtöbb okostelefonban ujjlenyomat-olvasó foglal helyet, addig az új, Lumia csúcsmodellekben inkább íriszfelismerésre bízták a beengedést. Miután meghatároztunk egy, a belépéskor használt jelszót (ha mégsem ismerne meg a mobilunk), akkor kezdődhet is a tanítás.

windowshello

Nekem viszonylag gyorsan ment a tanítás, bár az tény, hogy a szemüvegemmel kissé furán viselkedett az elején, de végül sikerült működésre bírni. Utánanéztem az interneten és úgy tűnik, hogy nem véletlenül kapta a Windows Hello a Beta státuszt, hiszen ez még közel sincs befejezve, igaz a működése már most is jobb, mint amire számítottam. Mivel infrát használ a telefon az érzékeléshez, ezért éjszaka is működik a rendszer.

Adatkommunikáció/Üzemidő

A Lumia 950 és a Lumia 950 XL is széleskörű adatkommunikációs képességgekkel rendelkezik. A repertoár részét képezi ugyanis az ac szabványt támogató WiFi, a 4.1-es Bluetooth és az A-GPS is. A természetesen 4G LTE képes telefonok vezeték nélkül is tölthetőek, illetve az USB-C szabványnak hála gyorstöltő üzemmód is van, azaz olyan 80%-os töltöttségi szintet már egy óra alatt elérhetünk. Ehhez persze szükséges a gyári, három amperes töltő használata is.

IMG_4186

A Lumia 950-esben egy 3000 mAh-es akkumulátor kapott helyet, ez óvatos használattal 2 napot bír, köszönhetően az energiatakarékosabb Snapdragon 808-as lapkakészletnek. Hiába nagyobb tehát a Lumia 950 XL 3340 mAh-es telepe, a Snapdragon 810-es okán csak 1-1,5 napos üzemidővel számolhatunk.

Végítélet

Kétségtelen tény, hogy a Microsoft igyekezett mindent beleadni a Lumia család új zászlóshajóiba. Ugyan nem hibátlan készülékekről beszélünk, hiszen a szoftveren van még mit csiszolni és a fém háznak is jobban örültem volna (főleg, hogy az XL hátlapja néha furán nyikorgott) a műanyag helyett, a gyors működés, a jó képeket készítő kamera és az AMOLED képernyő egyértelműen pozitív élménnyé teszi a készülék használatát. Jelenleg azonban egyik telefon sem olcsó, a 950-ért még a szürkeimportos verziók esetén is 160 ezer forintot kérnek, egy hivatalos, garanciás telefon pedig 200 ezer forintot kóstál. A 950 XL választása esetén körülbelül 30 ezer forinttal kell többet fizetnünk, ez méltányos az erősebb hardvert és a nagyobb képernyőt nézve. Én azonban mégis azt javaslom, hogy akinek el is nyerte a tetszését a Microsoft csúcsmodelljeinek egyike, az várjon egy kicsit, hogy néhány hónap múlva, javított szoftverrel és lényegesen kedvezőbb árral vehessen magának egyet.



Szólj hozzá!

További Mobil tesztek

Microsoft Lumia 950/950 XL

  Megjelenés éve: 2015
  Pro:  
  - Alapoktól újraírt rendszer
  - Jó kamera
  - Gyors működés
 
  Kontra:  
  - Vannak még szoftverhibák
  - Kevés letölthető alkalmazás
  - Műanyag ház
 
  Méretek:  
  • kijelző mérete: 5,2 (950),"
  • kijelző felbontása: 1440 x 2560"
  • kijelző típusa: AMOLED"
  • eszköz mérete: 145 x 73.2 x 8.2 mm (950), 151.9 x 78.4 x 8.1 mm (950 XL)
  • tömeg: 165 gramm
 
  Hardver:  
  • processzor: Snapdragon 808 (950), Snapdragon 810 (950 XL)
  • memória: 3720 MB
  • háttértár: 32 GB
  • bővíthetőség:  
  • kártya típusa: microSD
  • portok: USB-C, 3,5 mm jack
 
  Multimédia:  
  • kamera felbontás: 20 megapixeles hátoldali, 5 megapixeles előlapi
  • video chat:  
  • video felbontás: 4K
  • FM rádió:  
  • 3D:  
 
  Hálózati adatok:  
  • mobil: GSM / HSPA / LTE
  • WiFi: 802.11 b/g/n/ac
  • Bluetooth: Bluetooth 4.1
  • GPS: A-GPS
  • NFC:  
 
  Szoftverek:  
  • op. rendszer: Windows Mobile 10
  • spec. szoftverek:
 
  Akkumulátor:  
  • gyári adatok: 3000 mAh (950), 3340 mAh (950XL)
  • tapasztalat: Általános használattal a 950-es másfél, a 950 XL pedig egy napig bírja.
 

ÖSSZEHASONLÍTÁS

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés