Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: Sony VAIO Z21 – Csúcsragadozó

Laptop tesztek

Teszt: Sony VAIO Z21 – Csúcsragadozó

A Sony legkomolyabb gépét kaptuk ezúttal tesztre, mely mind teljesítményét, mind árát tekintve felülmúlhatatlan.

Előre szeretném jelezni: Sony rajongóként meg sem próbálok a tesztben nem elfogult lenni új tesztalanyunkkal, semmi értelme nem lenne. A szebb napokat is látott japán gyártó kapott tőlem már hideget-meleget, de a Z szériás notiról azon kívül, hogy mintegy bruttó 800.000 Ft-ba kerül, rosszat nem tudok mondani.

13 coll, 256 GB SSD, 8 GB RAM, i7 2.7 GHz. Technokratább olvasóinknak ezek a számok már mondanak valamit, de ha azt mondom, hogy a Vaio Z széria mindezt 1,2 kg súlyban hozza, akkor már azért lehet sejteni valamit a végeredménnyel kapcsolatban.

A Z szériás Vaio a Windows-os notebookok csúcsa. Nem akar Macbook Air lenni és a már megszokott Sony eleganciával hozza mindazt, amit egyébként elvárnánk egy mai csúcskategóriás notebooktól. Hogy mik ezek? Minőségi, karbon-fiber anyagfelhasználás, jó billentyűzet (nem középen behorpadós, lekopós, nem háttérvilágítós), szép, minden körülmények között látható kijelző, nagy akku idő, és a gyorsaság. Nem kívánunk tehát mást, minthogy ne kelljen 20 másodpercnél többet többet várni egy hideg bootoláshoz, ne kelljen homokóráznunk egy-egy dokumentum megnyitásakor, minden menjen pontosan és szépen… ahogyan a csillag megy az égen. És ezt a Z21 hozza is szépen.

Külső jegyek

A Z21-es egészen elképesztően vékony és könnyű: 11-es pehelykönnyű gépeket alázó a súlya, nem beszélve a kijelzőjéről. TZ, majd TT szériás felhasználóként már hozzászoktam a kicsi, könnyű Sony gépekhez, de a Z széria mindezt már szélesebb réteg számára is látható formátumban, 13 collban hozza a megszokott csúcsminőséget. A LED-es kijelző egészen elképesztően gyönyörű, felnyitva a készülékház alsó fele mögé nyílik, ezzel mintegy kissé megemelve a billentyűzetet, melynek köszönhetően kényelmesebb a mindennapi használat. A ház valamennyi porcikájából árad a hideg profizmus: kívül-belül matt feket karbon anyagok, nem gyűjti az ujjlenyomatot, és vonalvezetését is ragaszkodik a már bevált Sony minőséghez. A gép ugyan – lévén Sony – kicsit szögletes, ezáltal inkább férfi felhasználóknak „áll jól”, de a laptop designnal való önmegvalósítás feladása lehet, hogy megéri hölgy felhasználóknak is, főleg, ha a Z21-es teljesítményét nézzük.

Na de előbb nézzük a külcsínyt. A készülékház jobboldalán találjuk a csatlakozókat: USB-t (1 db 2.0-ást és 1 db 3.0-ást), HDMI-t, jack és hálózati bemenetet, baloldalt pedig a hagyományos VGA portot találjuk.  Balkezeseknek nem jó hír, hogy a gép baloldalt hűt teljes egészében, ezáltal külső egér használatakor megizzaszthatja a kezet a gép. A készülékház elülső felére kerültek az SD és Sony Memorystick aljzatok, a Wifi és Bluetooth kapcsoló gombja pedig végre bekerült a billentyűzet fölé, melynek köszönhetően a táskában már nem tudjuk őket véletlenül kikapcsolni.

A géphez a gyári csomagban érkezik egy első ránézésre külső optikai meghajtónak kinéző eszköz is, mely igazából nem más, mint egy külső Bluray és videókártya kombó: ha nem elég a gyári Intel HD grafikai képesség, akkor az eszközt USB 3.0-án a notihoz csatlakoztatva egy Radeon 6550 1GB-os videókártyával tudjuk felturbózni a gép képességeit, mely akár videószerkesztésre is alkalmassá teszi a csúcsgépet. A külső eszközhöz egy nagyon ízléses asztali dokkoló-szerű tartót is kapunk, mellyel igazi asztali port replikátorként is funkcionál az eszköz, eggyel több USB portot adva a felhasználónak, mint amennyi a gépen található. A géphez a gyári csomagban külső akkumulátor pakkot is kapunk: ha nem lenne elég az amúgy egészen elképesztő, tényleges 6 órás üzemidő, illetve a hébe-hóba használatkor is a két hét készenlét, akkor ezt tovább tudjuk durvítani a külső akku felcsatolásával: nekünk 12, azaz tizenkettő órát ment

Működés közben

A gép elképesztően gyors, halk az 1600 x 900 pixeles kijelzű tűéles, nem tudunk rá nagyon mit mondani. Adobe alkalmazásokkal a 256-os SSD, a 8GB RAM és a csatlakoztatot külső videóporttal egészen jól elbír, nem nagyon találtunk rajta fogáspontot a teszt során.

Végre a touchpad sem hagy kívánnivalót maga után: tökéletesen működik a kétujjas görgetés, a gesztusok, a mérete talán kicsit lehetne nagyobb: körülbelül egy 11-es notihoz hasonló dimenziókkal rendelkezik, de legalább anyagát tekintve nem rücskös és nem is fényes. A touchpad közepén a már megszokott ujjlenyomat-olvasót találjuk, melynek nagy előnye, hogy az ujjainkat hozzá tudjuk rendelni egyes alkalmazások authentikációjához, így egy weboldalra, vagy banki programba való belépéshez csak az ujjunkat végig kell simítani a touchpad alján és máris bent vagyunk mindenféle kódok, felhasználónevek és jelszavak beírása nélkül.

A gép szinte egyáltalán nem melegszik, ezt valószínű a tökéletes architektúrának köszönheti, ami az egyes perifériák gondos összeválogatásából ered: valahogyan az az érzésem, hogy a TZ, TT és Z szériás notiknál különös gondot fordítottak arra, hogy a legkomolyabb minőségi alkatrészekből rakják össze ezeket a notikat és nem feltétlenül az olcsó alkatrészek és a tajvani munkások éhbérén akarta a profitját megkeresni a gyártó. Az persze másik kérdés, hogy ez mennyire bevált üzleti stratégia, ha a Sonyról szóló híreket nézzük mostanában. Mindenesetre egyedül videó vágásnál tapasztaltunk némi melegedést és zihálást: komolyabb igénybevételkor a Z21-es elég morcosan fújtat, melynek köszönhetően ha még nem is melegszik annyira, de némileg hangosabbb, mint azt egyébként gondoltuk volna. Na de valamit valamiért: nagy teljesítményhez sok levegő kell, ezt az élet valamennyi oldaláról tudhatjuk.

Verdikt

A Sony Vaio Z21-es a tökéletes Windows-os notebook. Egyedül az ára az, ami miatt azért kétszer is átgondolandó: a maga bruttó 800.000 Ft-os áráért kettő darab Asus Zenbookot és majdnem három darab Samsung S9-est tudunk venni, de ezek egyrészről nem Sony-k, másrészről például videós képességeikben nem bővíthetők olyan játszi könnyedséggel, mint a Z21-es a hozzá csatolható külső eszközzel. Ráadásul az akksit illetően is óriási a gyári bővítő pakk, mellyel akár 12 órát is kibír a gép egy feltöltéssel. Egyetlen szőrszálhasogatásként talán azt tudnám felhozni, hogy a nem kevés pénzemért a magam részéről egy prémium egeret és egy ízléses bőrtokot elvárnék az alapcsomagban, de a kapitalista énem ugyanakkor pont az ellenkezőjét sugallja: ha ennyi pénzem lenne egy ilyen gépre, akkor valószínű nem szórakoznék azon, hogy a legközelebbi boltban beszerezzek hozzá egy szép, ízlésemnek megfelelő tokot.

Mindent egybevéve azt kell, hogy mondjam, hogy a Vaio Z21-es egy új pont a bakancslistán, aki megengedheti magának, az ne gondolkozzon rajta egy percet sem. Egyértelműen ajánljuk.



Szólj hozzá!

További Laptop tesztek

Sony VAIO Z21

  Megjelenés éve: 2011
  Pro:  
  - gyönyörű kivitelezés
  - szép, minőségi kijelző
  - elképesztően könnyű
  - nagyon gyors
  - battery pack és külső videokártya
 
  Kontra:  
  - kicsit drága
 
  Méretek:  
  • kijelző mérete: 13,3"
  • kijelző felbontása: 1600 x 900"
  • kijelző típusa: LED VAIO Display Premium"
  • eszköz mérete: 330 x 210 x 16,65mm
  • tömeg: 1180 gramm
 
  Hardver:  
  • processzor: Intel® , Core™ , i7-2620M processzor
  • memória: 8GB GB
  • háttértár: 256 GB
  • SSD:  
  • bővíthetőség:  
  • kártya típusa: SD/ MS/MS Pro Duo/ MMC
  • portok: Memóriakártya olvasó, Mikrofoncsatlakozó (sztereó), Fejhallgató-csatlakozó (sztereó), HDMI kimenet, VGA kimenet
 
  Multimédia:  
  • kamera felbontás: 1280 x 1024
  • hangkártya:: HD Audio
  • videókártya: AMD Radeon™ , HD 6550 videokártya + Intel® , HD Graphics 3000
  • ujjlenyomat olv.:  
  • optikai meghajtó: külső Bluray/DVD RW
  • 3D:  
 
  Hálózati adatok:  
  • mobil: -
  • WiFi: 802.11 b/g/n
  • Bluetooth: 3.0, A2DP
  • GPS: -
  • NFC:  
 
  Szoftverek:  
  • op. rendszer: Windows 7 Professional
  • spec. szoftverek: VAIO Transfer Support, VAIO Update, VAIO Smart network, Adobe® Reader® 9, Adobe® Acrobat® Standard 9, Microsoft ® Office Starter 2010, McAfee® kiegészítő előfizetés, Norton Online BackUp próbaverzió
 
  Akkumulátor:  
  • gyári adatok:
  • tapasztalat: 6 óra, battery pack-kal 12 óra folyamatos működés
 

ÖSSZEHASONLÍTÁS

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés