Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: Nokia C5-03 – Belépő szint, kilépéssel

Kütyük

Teszt: Nokia C5-03 – Belépő szint, kilépéssel

A belépő szintű érintős Nokia C5-03 a megfizethető okostelefon kategóriában indul, de mit kapunk a pénzünkért cserébe?

Csomagolás, tartozékok
A szokásos, környezetbarát, kék Nokia dobozban minden megvan, ami csak egy új telefonhoz kellhet: maga a Nokia C5-03 készülék, 1000 mAh akkumulátor, régi fajta tűs töltő (a telefon ettől függetlenül micro USB töltővel is működik),  sztereó headset, adatkábel, 2G micro SD memóriakártya, tehát a tartozékok terén jól állunk.

Külsőségek
Ha a Nokia C5-03 külsejét egyetlen szóval kellene jellemeznünk, az a szó a „korrekt” lenne, ennek minden pozitív és negatív felhangját is figyelembe véve. Pozitívum, hogy ergonómiailag és esztétikailag támadhatatlan, vagyis nincs rajta semmi meghökkentő, mondhatni semmi egyedi, de ugyanez magában hordozza a negatív oldalt is, hogy egyáltalán nem is izgalmas. A 105,8 x 51 x 13,8 mm méretű telefon a vastagabb készülékek közé tartozik, de cserébe a fogása teljesen rendben, a kizárólag műanyag elemekből álló készülékház kellemesen illeszkedik tenyerünkbe.

A funkcionalitást figyelembe véve a 3,2” méretű kijelző alatt az előlapon megtaláljuk még a dedikált hívás fogadó és bontó gombokat a menü gombjának táraságában, mely egyben az alatta elhelyezett led segítségével az esemény (pl. új üzenet érkezése) jelző szerepkört is ellátja. Felülre került a fülhallgató és micro USB, alulra a tűs töltő csatlakozója, jobb oldalra pedig a hangerő szabályozó és billentyűzár kezelőszervek. A hátlapon található, vakuval nem rendelkező, 5 megapixeles kamerának tehát dedikált gomb nem jutott.

Színek közül két kombinációt kínál a Nokia, a telefon nagyobb része mindenképpen grafitszürke, amihez a kijelző alatti tömbhöz további grafitszürke vagy lime zöld színű borítás közül választhatunk.

Funkcionalitás
Az alap szoftvercsomag kielégítő, kapunk web böngészőt, e-mail klienst, zenelejátszót, rádiót, közösségi alkalmazásokat, naptárat, QuickOffice olvasót, YouTube lejátszót, és egyéb hasznos alkalmazásokat, illetve természetesen az Ovi Áruházból ezek körét tetszés szerint bővíthetjük.

További fontos felhasználási lehetőséget kínál a Nokia C5-03 GPS vevője, melyhez a szoftvert és a mindig friss térképeket a Nokia ingyenes biztosítja. A támogatott adatkapcsolati formák köre: Bluetooth 2.1 + EDR, WLAN b/g és 10,2 Mbps HSDPA áll rendelkezésre a vezeték nélküli adatkapcsolatok közül, melyek az átlagos napi felhasználás igényeit tökéletesen lefedik. Az egyéb műszaki paraméterek a gyártó weboldalán megtekinthetőek.

Kezelés, tapasztalat
A Nokia C5-03 Symbian S60, 5. kiadású operációs rendszere erősen érezteti velünk, hogy a Symbiant bizony alapvetően nem érintőképernyőhöz találták ki. Ennek ékes bizonyítéka a versenytársakhoz (hasonló kategóriás androidos készülékekhez) képesti egyértelműen nehézkesebb kezelés, illetve, hogy bár kezdőképernyőn elhelyezhetünk ugyan widgeteket, de mindössze egyetlen oldal áll rendelkezésünkre, tehát azt okosan kell beosztanunk, pedig a lapozható kezdőképernyők lehetősége már az alsó kategóriában is régóta elvárás.

Amellett, hogy a kezelés említetten nem a legszerencsésebb és legszerethetőbb, a hiányosságokat a felhasználói élménnyel sem sikerült pótolni. Habár egy alkalmazás elindításakor vagy csak a menüben barangolva próbálkozik a készülék az elhalványuló effekt segítségével némi vizuális élményt nyújtani, nem egyedi eset, hogy a kép egy pillanatra szétesik vagy vibrálni kezd, mert egyszerűen a telefon lassan képes csak renderelni, így általában megfigyelhetjük, ahogy téglalaponként állítja össze a következő képernyőt, ami hosszabb távú használat során egyértelműen zavaró jelenség.

További hiányérzetet szül a kamera teljesítménye, ami valószínűleg nem véletlenül nem kapott sem vakut, sem dedikált kamera gombot. A készített fotók szemcsések és homályosak egyszerre, így életünk fontos pillanatainak megörökítése helyett használata kizárólag végszükség esetére ajánlott,  amit tetéz, hogy a Nokia C5-03 akkor jár legjobban, ha a videós képességeit inkább ennyire sem taglaljuk.

Ilyen képeket készít:

Ilyen videót csinál:

Összegzés
A Nokia C5-03 habár belépő szintű érintőképernyősök között száll versenybe, mégis inkább kilépő kategóriának nevezhetnénk, ha lenne ilyen csoport, mert aki mostanság, 2012. küszöbén belebotlik tulajdonosi szerepkörben, és elhiszi, hogy mindössze ennyit tud a Nokia, az soha többet nem fog a gyártó termékei közül válogatni.


Ez a telefon egyszerűen nem hozza az elvárható – sőt az andoidos versenytársak által túlszárnyalt – szintet azért az összegért, amit cserébe elkérnek érte. Olyan, mint egy játéktelefon, nagyjából mindent tud, de szinte semmi nem működik tökéletesen, ami persze nem feltétlenül lenne probléma, hiszen mégis csak egy közel egy éve a piacon lévő készülék, de akkor ezt az árképzésnek is figyelembe kellene vennie, a jelenleg, közel 40.000 forintos kártyafüggetlen kiskereskedelmi ár viszont ezt nem teszi.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Nokia C5-03

  Megjelenés éve: 2010
  Pro:  
  - A Symbiannál megszokott programellátottság
  - Dedikált hívásindító/-vége gomb
 
  Kontra:  
  - Túlárazott
  - Rezisztív érintőképernyő
  - Gyenge kamera
 
  Méretek:  
  • kijelző mérete: 3,2"
  • kijelző felbontása: 360 x 640"
  • kijelző típusa: TFT LCD"
  • eszköz mérete: 51 x 105.8 x 13.8 mm
  • tömeg: 93 gramm
 
  Hardver:  
  • processzor: ARM 1136JF-S 600 MHz
  • memória: 128 MB
  • háttértár: 0 GB
  • bővíthetőség:  
  • kártya típusa: microSDHC
  • portok: microUSB, 3,5 mm audio
 
  Multimédia:  
  • kamera felbontás: 5 MP
  • video chat:  
  • FM rádió:  
  • 3D:  
 
  Hálózati adatok:  
  • mobil: GSM850, GSM900, GSM1800, GSM1900, UMTS900, UMTS1900, UMTS2100
  • WiFi: 802.11 b/g
  • Bluetooth: 2.0 + EDR
  • GPS: A-GPS
  • NFC:  
 
  Szoftverek:  
  • op. rendszer: Symbian OS 9.4 Series 60 5th Edition (Symbian^1)
  • spec. szoftverek: Shazam, Nokia Maps, Social Networking
 
  Akkumulátor:  
  • gyári adatok: 1000 mAh
  • tapasztalat:
 

ÖSSZEHASONLÍTÁS

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés