Connect with us

technokrata

Önfogásra kiképzett halak

Smart home

Önfogásra kiképzett halak

Lusta tudósok megkönnyítik a horgászatot.

A Massachusetts-i Tengerbiológiai Laboratórium szakemberei kifejlesztettek egy háromlépéses módszert, mely jelentősen javítja a horgászat eredményességét. Első lépésben egy sajátságos hangfrekvenciához szoktatják a halakat. Második lépésben a természetbe engedve hagyják, hogy növekedjenek, gömbölyödjenek, húsosodjanak. Harmadik lépésben az előbb említett különleges hang alkalmazásával visszahívják őket, a halak pedig készségesen hagyják magukat kifogni a fogyasztók által.

A projektet az amerikai National Oceanic and Atmospheric Administration kezdeményezte 270 ezer dollárral, és sikere egyelőre behatárolt. A kutatók most megpróbálnak rájönni, hogy pontosan mekkora szerepet játszik a hangszórás a halak etetőterületekre történő visszacsalogatásában – néhány hal ugyanis öt nap alatt már elfelejti a jelet, míg a többi 10 nap múlva is reagál a hívásra.

Májusban a projektterületet megnövelik, és tovább folytatják a kísérleteket, hogy hatékonyabban csábíthassák vissza a halakat falánk gazdáikhoz.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Smart home

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle