Connect with us

technokrata

3G, 4G, LTE? Itt az idő, hogy megtanuld mit is jelentenek ezek

okostelefon

Kütyük

3G, 4G, LTE? Itt az idő, hogy megtanuld mit is jelentenek ezek

3G, 4G, LTE, 3GPP, ITU – mit is jelentenek ezek a technológiák a mobilozók számára? Régóta halljuk a példátlan sebességről, állandó internetelérésről és egyszerű hozzáférésről szóló ígéreteket, amelyek végre valóban megvalósulhatnak!

A mobilipar jelenlegi helyzete

A következő generációs rendszerek kiépítésével a mobilhasználók egyre inkább átállnak a 3G rendszerekről a 4G-re. A 4G LTE technológia sokkal gyorsabb, és manapság már milliók használják. Az LTE Advanced technológia erre alapozva sokkal tökéletesebb felhasználói élményt nyújt a multimédiás alkalmazások, a valós idejű játékok és számos egyéb alkalmazás tekintetében.

Mit takar az LTE Advanced technológia?

Az LTE Advanced egy következő generációs mobiltechnológia, melyet a 3GPP szabványosító szervezet (Third Generation Partnership Project) az LTE technológia továbbfejlesztéseként hozott létre. A jelenlegi LTE hálózatok, melyeket 2009-ben vezettek be, több szempontból is jóval fejlettebbek a 3G technológiánál, például adatátviteli sebesség tekintetében. Az LTE Advanced a 4G hálózatok egy következő evolúciós lépését jelenti.

okostelefon

Az LTE Advanced technológia számos jelentős újítást kínál az LTE-hez képest. Elsősorban az adatátviteli sebesség nőtt, ami a jelenlegi LTE technológiának akár a tízszerese is lehet. Az eszközök és az adótornyok közötti kapcsolat is sokkal zökkenőmentesebb, aminek következtében a toronytól való távolság sem befolyásolja a lefedettséget. Az LTE Advanced ezenkívül képes nagyobb mennyiségű adatot kezelni szűkebb frekvenciatartományban. Összességében az LTE Advanced technológia nagyobb hálózati kapacitást, stabilabb kapcsolatot és gyorsabb, illetve olcsóbb adatátvitelt nyújt a felhasználók számára.

Az LTE-Advanced technológia újdonságai:

Carrier Aggregation/vivő aggregáció: A mobilhálózatok sok esetben töredezett, a teljes frekvenciatartomány különböző részein található frekvenciákat használnak. Ez korábban jól működött, de ahhoz, hogy a korszerű LTE hálózatok még gyorsabbak legyenek, nagyobb, egybefüggő frekvencia blokkokra van szükség. Minél szélesebb a frekvencia sáv, annál magasabb adatátviteli sebesség érhető el. Az LTE Advanced technológia képes ezt a magasabb adatátviteli sebességet és kapacitást azáltal képes biztosítani, hogy kisebb frekvenciatartományokat összeköt egyetlen egésszé. Ebből az is következik, hogy az LTE Advanced technológia a jelenlegi LTE technológiánál sokkal gyorsabb.

Multiple Input Multiple Output (MIMO): Az LTE Advanced technológia lehetővé teszi, hogy az eszközök kétszer annyi antennát használjanak,  (mind a mobileszköz, mind az adótorony esetében), nagyobb adatátviteli sebességet érve el ezzel. Emellett így egyszerre több felhasználó veheti igénybe az adott frekvencia tartományt. A MIMO egyúttal anélkül növeli mindkét irányba a kapacitást (uplink, downlink), hogy emelkedne az energiafogyasztás.

Önszabályozás és hibaelhárítás: Ha a rendszer meghibásodik vagy megnő az adatmennyiség, az LTE Advanced hálózat automatikusan igazodik az elérhető hálózati erőforrásokhoz.

Összehangolt multipontok: Lehetővé válik, hogy az eszközök párhuzamosan több adótoronyhoz kapcsolódhassanak, illetve adatokat vigyenek át: ez hozzájárul az erősebb jelekhez és a gyorsabb adatátvitelhez. Korábban a mobileszközök egyszerre csak egy toronyhoz tudtak kapcsolódni, így ha csak egy torony volt a közelben, akadozó és lassabb volt az adatátvitel.

Az LTE Advanced technológia jelentősége

A mobilozók – akiknek a száma egyre nő – mind több nagy adatátviteli sebességet igénylő szolgáltatást, pl. videó streaming alkalmazásokat használnak. A jövőben új és futurisztikus szolgáltatások is megjelenhetnek a piacon: ilyenek lehetnek például a tele-medicina, virtuális valóság, távoli jelenlét  és egyéb jövőbemutató megoldások. Az LTE Advanced technológia anélkül szolgálja ki az ügyfelek adatigényeit a jelenleg rendelkezésre álló spektrum kapacitás mellett, hogy a mobilszolgáltatóknak új hálózati infrastruktúrát kellene kiépíteniük.

Az Intel szerepe a következő generációs mobil számítástechnikában

Az Intel számos megoldást kínál mobileszközökre, valamint ehhez kapcsolódó technológiákra. Az Intel legfrissebb LTE Advanced technológiát kínáló modemje, az Intel® XMM™ 726x (XMM™ 7260 és XMM™ 7262), 40 MHz-es vivő aggregációt – ami a hagyományos LTE sávszélességének duplája –, illetve 300 Mbps elméleti letöltési sebességet kínál.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Face-en

Tesztek

2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd
the_english_surgeon_534448a

Alkalmazások, szoftverek

Idegesek leszünk, ha nem tölt fel elég gyorsan a selfie?

2017. február 27. hétfő