Connect with us

Hirdetés

technokrata

Négymagos mobiltelefonok

Kütyük

Négymagos mobiltelefonok

Még a desktop gépek többségében is csak két processzormag dolgozik, de a Qualcomm már látni véli a közeljövőt.

A Core Duo megjelenéséig a felhasználók többsége nem nagyon került kapcsolatba többmagos processzorokkal. Az Intel lapkái azonban elhozták a köztudatba a párhuzamos feladat-végrehajtást, amivel jelentős erőforrás-növelő lehetőségek nyíltak meg a hardveriparban. Ám desktop PC szinten a legtöbben még csak most térnek át a kétmagos processzorokra, a négymagos CPU-k otthoni gépekben relatíve ritkának számítanak – habár évek óta forgalomban vannak, magas áruk akadályozta elterjedésüket.

Ez a folyamat sokkal gyorsabban mehet végbe a mobil platformok terén. Még csak most, a barcelonai Mobile World Congress keretei között bontogatják szárnyaikat az első, kétmagos központi vezérlőegységgel dolgozó okostelefonok, van, aki már ennél is előrébb tekint. A Qualcomm a napokban jelentette be 28 nanométeres csíkszélességgel készítendő lapkáit: a Krait architektúra júniusban annyira kiforrottá válik, hogy a vállalat már működő mintapéldányokat is képes lesz előállítani belőle.

Qualcomm dual core SnapdragonAz első darabok az MSM8960 modellek lesznek, melyek két feldolgozóegységet tartalmaznak. Nem sokkal ezután, 2012 elején azonban már követi is az utód, a négymagos
APQ8064 chip. A Qualcomm közlése értelmében akár 2,5 GHz-es órajelig skálázódhatnak a lapkák, ami a gyártó szerint 150 százalékkal nagyobb teljesítményt ígér, 65 százalékkal alacsonyabb fogyasztás mellett, a jelenleg kapható ARM-alapú processzorokhoz viszonyítva. A magok egymáshoz képest aszinkron működéssel bírnak, mely lehetővé teszi a független irányítást. Ez – a gyártó szerint – hatékonyabb utasítás-végrehajtást eredményez.

Az összes Krait chipkészlet támogat Wi-Fit, GPS-t, Bluetooth-t, NFC-t, illetve 3D-s videózásra és fényképezésre is optimalizálták őket. A vállalat új, Adreno névre keresztelt GPU-jával együtt érkeznek majd a piacra. Mit érdemes még tudni az MSM8060-ról? Integrált 3G/LTE képességekkel rendelkezik, melyet kifejezetten az okostelefonok és tabletek számára készít a Qualcomm.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés