Connect with us

Hirdetés

technokrata

Nincsen többé http://

Kütyük

Nincsen többé http://

A Google úgy döntött, elég volt.

A becsületes nevén HyperText Transfer Protocol, azaz a HTTP az 1990-es évek óta szolgálja az emberiséget, alapvető fontosságú feladatot „vállalva” az Internet jelenleg ismert formájának létrejöttében. A többek között sir Tim Berners-Lee keze munkáját dicsérő protokoll folyamatos használatára emlékeztetnek a böngészők címsorai is: (majdnem) minden webes URL a jól ismert http:// taggel kezdődik.

Azaz csak kezdődött. A Google ugyanis úgy döntött, hogy Chrome browserének fejlesztői változatából száműzi a közismert karaktereket; helyükre pedig egy kék Föld ikont helyezett. Ugyanakkor az ftp:// és a http:// tagek megmaradtak; ha a felhasználó egy FTP-re vagy biztonságos adatátviteli protokollal ellátott oldalra téved, arról továbbra is karakteres tájékoztatást fog kapni.

Tulajdonképpen érthető, miért akarja eltávolítani a Google a http:// taget az URL-ekből. Napjaink internetezői között már túlsúlyban vannak azok, akiknek semmit sem mond a protokoll előtérbe tolt léte; az amerikai keresőóriás pedig ezzel szeretné egyszerűsíteni az Internet használatát. Amint arról mi is írtunk, maga Berners-Lee is másképp csinálná már, ha most kellene döntenie a webcímek külalakjáról. Igaz, az Internet egyik atyjának is nevezett brit férfi csupán egy perjelet spórolna le.

IPhone-t használók számára egyébként nem ismeretlen a jelenség: az Apple fejlesztette Safari böngésző mobilos változatán már nem látszik a http:// előtag. Steve Jobs cégének egyszerű indoka volt a kurtításra: helyet spóroltak az amúgy szűkös kijelzőn. Amit azonban könnyen megemésztettek az iPhone tulajdonosok, nem biztos, hogy a desktop környezetben otthonosan mozgó „öreg rókák” is egyszerűen elfogadnak…



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés