Connect with us

Hirdetés

technokrata

Magyarország második legnagyobb szerverparkja

Kütyük

Magyarország második legnagyobb szerverparkja

Tavaly szeptemberben még újságot nyomtattak, idén tavasszal már a bitek áramlanak.

Az Atheneum Zrt. Kozma utcai nyomdájában 2008 szeptemberében nyomtatták az utolsó újságot. A Guttenberg-galaxis szellemisége azonban nem szűnik meg az épületben, hiszen továbbra is adatok, szórakoztató tartalmak és szolgáltató alkalmazások futnak a nyomdagépek helyét átvevő szervereken – így digitális formában folytatódik a „betűfolyam”. A beruházó, a kanadai-magyar tulajdonú Central European Capital Co., a Közép-Európai Tőkebefektetési Kft. (C.E.C.C.) az új szerverparknak a Dataneum nevet adta.

A C.E.C.C. 10+10 évre bérel mintegy 15.000 m2-nyi területet az Athenaeum Zrt.-től, valamint opcióval is rendelkezik az egész komplexum megvásárlására. „Manapság világszerte több mint 30 millió szerver áll üzemben, ám ez a szám egy-két éven belül másfélszeresére fog emelkedni és reményeink szerint ez a tendencia Magyarországra is jellemző lesz.” – indokolta Ágoston Attila, a beruházást elindító vállalkozás ügyvezető igazgatója, hogy miért az infokommunikációs infrastruktúra megvalósításában látták a legnagyobb fantáziát.

A teljes komplexum mintegy 105.000 négyezetméternyi területen fekszik, amelyből jelenleg 15.000 m2 áll rendelkezésre. A Dataneum könnyen megközelíthető, védhető, rendezett parkolási lehetőséget kínál az ügyfelek számára, akik teljes irodai infrastruktúrát is igénybe vehetnek a néhány éve felújított irodaházban. A területek könnyen leválaszthatóak, így az egyes bérlők által használt helyiségek teljesen elkülöníthetők. A géptermi területek minimális belmagassága 4,5 méter, a födémek terhelhetősége meghaladja a 2 tonnát négyzetméterenként. A szerverek biztonságos üzemeltetéséhez természetesen megfelelő áramellátás is szükséges, amelyet a Dataneum saját redundáns 10 kV-os betáplálással, és saját transzformátorokkal biztosít. Igény esetén akár egy 5 MW teljesítményű gázüzemű mini-erőmű is kiépíthető a területen. A bérlők, a helyszín jó földrajzi adottságainak köszönhetően, egyszerűen kapcsolódhatnak a hazai és a nemzetközi szélessávú hálózatok gerincvezetékeihez.

A tavaly őszi projektindulás óta rekord gyorsasággal készült el az első bérlő, az Invitel Zrt. új adatparkja, amely a rendelkezésre álló terület 10%-át foglalja el.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés