Connect with us

technokrata

Nokia N96: már Magyarországon is kapható

Kütyük

Nokia N96: már Magyarországon is kapható

Az új csúcsmodell hazánkba is megérkezett.

Mi már júliusban leközöltünk egy tesztet a Nokia N96-ról, a készülék azonban csak most jelenik meg Magyarországon. Emlékezetes, hogy a Nokia szeptember elején jelentette be, hogy megkezdte a februárban debütált N96 tömeggyártását és kereskedőkhöz történő leszállítását: a telefon ezekben a napokban jelenik meg a hazai boltok polcain.

Ahol már kapható a telefon, ott mintegy 150-170 ezer forintos összeget kérnek érte. Talán mondanom sem kell, hogy vásárlás előtt érdemes alaposan informálódni, hogy pontosan milyen garanciát vállal a készülékre a kereskedő, nehogy aztán a későbbiekben kellemetlen meglepetések érjenek bennünket. Ezenkívül a bolt felkeresése előtt érdemes telefonon érdeklődni, hogy ténylegesen van-e a raktáron a netes árlistán feltüntetett N96-ból.

Említést érdemel továbbá, hogy a boltok hasonló áron kínálják a kártyafüggetlen iPhone 3G-ket is: a gagyi kamera és a meglehetősen szegényes szolgáltatási kör ellenére, a remek felhasználói felülettel és érintőkijelzővel megáldott Apple készülék tehát az igazi all-in-one Nokia N96-tal van egy árszinten. A Nokia N96 adók és kedvezmények nélküli hivatalos listaára egyébként 550 euró, vagyis mintegy 135 ezer forint.

Nokia N96
A vadonatúj készülék körülbelül akkora méretekkel rendelkezik, mint a tavaly augusztus végén érkezett N95 8GB, hiszen az előbbi modell 103x55x18 milliméter méretű, az utóbbi pedig 99x53x21 milliméteres. Az N96 egyébként egész pontosan 125 grammot nyom a mérlegen (N95 8GB: 128 gramm).

Az operációs rendszer szerepét ezúttal az S60 platform harmadik kiadása, annak is legújabb, Feature Pack 2-es változata tölti be. A TFT technológiájú kijelzőhöz nem nagyon nyúltak hozzá a fejlesztők, hiszen a 2,8 colos képátlóval rendelkező panel még mindig ˝csak˝ QVGA, vagyis 320×240 pixeles felbontású. A 16 millió színárnyalatú LCD továbbra sem érintésérzékeny.

Jelentős újdonság, hogy a Nokia N96-tal immár semmi akadálya a DVB-H szabványú digitális TV-adások vételének, illetve, hogy az integrált memória kapacitása 8 GB-ról 16 GB-ra növekedett. Pozitívum továbbá, hogy a készülékbe microSD szabványú memóriakártyákat is bele lehet gyömöszölni, így a teljes memóriakapacitás elérheti akár a 24, vagy 32 GB-ot is.

Az 5 megapixeles felbontású képszenzort és Carl Zeiss gyártmányú optikát felvonultató, autofókuszos digitális fényképezőgép segítségével maximum 2.592×1.944 pixeles fotók, illetve 640×480 pixeles videók (30 képkocka/másodperc) készíthetők. A kétirányban szétcsúsztatható Nokia N96-ból természetesen a navigációs szolgáltatások sem hiányoznak, köszönhetően a GPS-vevőnek és az A-GPS szolgáltatásnak. Újdonság, hogy a telefon a fénykép készítésének GPS koordinátáit el tudja menteni a fotó EXIF adatai közé. Az energiaellátásról egy 950 mAh kapacitású lítium-ion akkumulátor (BL-5F) gondoskodik, mely optimális esetben mintegy 220 órás készenlétet, illetve 3,5 órás beszélgetési időt biztosít számunkra.

Végül, de nem utolsó sorban említést érdemel még a TV-kimenet, a 3,5 milliméteres audio csatlakozó aljzat, a sztereó FM rádió (RDS), az MP3/AAC/WMA zenelejátszó alkalmazás, a Push to Talk technológia, a Flash Lite 3.0, az UPnP, a GPRS, az EDGE, az UMTS, a HSDPA (maximum 3,6 Mbit/s), a Wi-Fi (802.11b/g) kontroller, illetve a Bluetooth 2.0 (A2DP) vezérlő. A négysávos (GSM 850/900/1800/1900 MHz) Nokia N96-on egyébként a legújabb trendnek megfelelően microUSB csatlakozó aljzat található.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Face-en

Tesztek