Connect with us

Hirdetés

technokrata

Az Intel víziója a vezetéknélküli technológia jövőjéről

Kütyük

Az Intel víziója a vezetéknélküli technológia jövőjéről

A szélessávú vezetéknélküli technológia elterjedése a közeli jövőben 5 milliárd felhasználót kapcsol az Internetre – jelentette ki az Intel egyik vezető tisztségviselője a Vezetéknélküli Kommunikációs Szövetség (Wireless Communications Association) éves szimpóziumán.

Sean Maloney, az Intel kommunikációs technológiákért felelős alelnöke kiemelte, hogy a világ legnagyobb lapkagyártója széleskörű együttműködésre törekszik az iparág valamennyi résztvevőjével annak érdekében, hogy csökkenthetőek legyenek a szélessávú vezetéknélküli kapcsolódás költségei, egyúttal minél szélesebb körben elérhetővé váljon a szélessávú vezetéknélküli technológia, így a 802.11 vezetéknélküli helyi hálózati (WLAN), valamint a 802.16 vezetéknélküli városi hálózati elérés (Wireless Metropolitan Area Networking, WMAN).

Az iparági erőfeszítések eredményeképpen világszerte hihetetlen mértékben megnőhet az Internethez kapcsolódó felhasználók száma. Különösen az úgynevezett fejlődő piacokon lehet nagy áttörésre számítani, mint például Kínában, Indiában vagy Latin Amerikában. A 802.16 technológia – amelyet leginkább csak WiMAX-ként emlegetnek – kiegészíti a WLAN-t azáltal, hogy a 802.11-es hot spotokat az Internetre csatlakoztatja, és vezetéknélküli alternatívát kínál a hálózathoz kapcsolódáshoz az üzleti felhasználók és az otthonok számára.

“A vezetéknélküli szolgáltatások szállítói, valamint a telekommunikációs eszközgyártók egyaránt nagy lelkesedéssel dolgoznak a WIMAX térhódításának biztosításán, különösen a technológia költséghatékonysága okán, illetve annak biztos tudatában, hogy e technológia révén a világ azon részein is elérhetővé válik az Internet, ahol a vezetékes megoldások túlságosan drágának bizonyulnának.” – nyilatkozta Maloney – “A WiMAX-minősített rendszerek biztosítják majd azokat az építőelemeket, amelyek lehetővé teszik 5 milliárd ember Internetre kapcsolását, ezáltal megvalósítva a szélessávú vezetéknélküli forradalmat.”

Az Intel által felvázolt vízió egyben a WLAN és a költséghatékony 802.16-os WMAN kapcsolatot biztosító hardverek szilíciumlapkáinak jövőbeni szállítását is feltételezi. A 802.16 szilíciumlapkákat – amelyeket a kompatibilitást és interoperabilitást felügyelő WiMAX Forum hitelesít majd – a vezetéknélküli eszközök gyártói, valamint vezetéknélküli szolgáltatók fejlesztik ki, valamint vezetik be a piacra.

“A 802.16 technológia háromfázisú bevezetését látjuk víziónkban, amely a fix kültéri antennatelepítésekkel kezdődik majd, gyorsan megteremtve a fejlődő térségek számára a szélessávú szolgáltatások bevezetésének lehetőségét anélkül, hogy kábeleket kellene lefektetni.” – mondta Maloney – “A technológia terjesztésének következő fázisa a beltéri antennatelepítés lesz. Végezetül a harmadik fázisban a WiMAX-minősített (WiMAX Certified) hordozható hardverek is elérhetővé válnak azon felhasználók számára, akik egy szolgáltatási területen belül vagy két szolgáltatási körzet között kívánják igénybe venni a szélessávú vezetéknélküli szolgáltatásokat.”

A WiMAX-Certified rendszerek a 802.11-es hotspotokat és a vállalatokat is az Internetre csatlakoztatják. Az Intel első WiMAX-minősített szilíciumlapkái az IEEE 802.16d szabványra épülnek, amelyek fix antennás installációk esetében nagysebességű vezetéknélküli kapcsolatot biztosítanak.

A 802.16-os technológián az Intellel együttműködő eszközgyártók és szolgáltatók

Maloney bejelentette, hogy az Intel élvonalbeli telekommunikációs vállalatokkal is együttműködik a WiMAX-minősített, 802.16-os technológiát alkalmazó, Intel szilíciumlapkákkal működő eszközök bevezetésében, közöttük az Airspan Networks, az Alvarion, az Aperto Networks és Redline cégekkel. A Siemens Mobile és a Proxim szintén tárgyalásokat folytatnak az Intellel a WiMAX technológiai piacon való szorosabb együttműködés kérdésében. Az Intel 802.16-os technológiát támogató szilíciumlapkájának megjelenése az év második felében várható.

Maloney azt is bejelentette, hogy számos távközlési szolgáltató jelezte, hogy részt kíván venni a WiMAX technológia tesztelésében és értékelésében. E szolgáltatóak — köztük a BT (United Kingdom), az Iberbanda (Spain), az MVS Net (Mexico), a Neotec (Brazil), a PCCW (Hong Kong), a Reliance Infocomm (India), valamint a UK Broadband (United Kingdom) — jelenleg is többmillió felhasználót szolgálnak ki, s a fejlődő térségekben elsőként mutathatják be a technológia számos előnyét.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés