Connect with us

Hirdetés

technokrata

Feljövőben az EDGE és a UMTS

Kütyük

Feljövőben az EDGE és a UMTS

Világszerte egyre nagyobb népszerűségnek örvend a jelenleg széles körben használatos GPRS (2,5G) mobil adatátviteli technológia közvetlen utódjának tekinthető EDGE (2,75G), illetve UMTS (3G).

A mobil operátorok lényegében egymás után jelentik be vadonatúj EDGE szolgáltatásaikat, melyek a GPRS-nél kétszer nagyobb, közel 100 Kbit/s-os adatátviteli sebességet tesznek lehetővé, és jelentősen olcsóbb meghonosítani őket, mint a harmadik generációs szolgáltatásokat.

Némely mobil operátor az EDGE-et és a UMTS-t egyszerre vezeti be a piacra. Jó példa erre a svéd Telia Sonera, mely vállalat a gyors adatátviteli szolgáltatásokat várhatóan jobban kihasználó harmadik generációs rendszereket a nagyvárosokban építi ki, az EDGE szolgáltatásokat pedig a vidéki régiókban vezeti be. Mint ismeretes, a W-CDMA technológián alapuló UMTS rendszerek révén akár 384 Kbit/s-os sebességű letöltés is elérhető.

A világ elsőszámú mobiltelefon gyártó cégeként jegyzett Nokia komolyan kiveszi a részét az EDGE infrastruktúra gyártásában is, csakúgy, mint az Ericsson, a Nortel Networks, a Siemens, az Alcatel, vagy éppen a Motorola. Mostanság egyébként egyre több EDGE kompatibilis készülék kapható a kereskedelmi forgalomban, a UMTS támogatású modellek azonban továbbra is olyan ritkák mint a fehér holló.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés