Connect with us

Hirdetés

technokrata

Információk a Siemens SX45 GPRS funkciójáról

Kütyük

Információk a Siemens SX45 GPRS funkciójáról

Noha március óta a Siemens már GPRS-képes változatban árusítja mobiltelefon/PDA hibridjét, a régebben vásárolt modellek is alkalmassá tehetők erre – némi átalakítással.

A leginkább egy kéziszámítógépre hasonlító Siemens SX45-öst tavalyi megjelenésekor szinte csakis amiatt érte kritika, mert a termék nem támogatta a GPRS csomagkapcsolt mobil adatátviteli technológiát. A készülék többi paraméterére igazán nem lehet panasz: az SX45-öst több mint 65 ezer színt, és 240×320 pixeles felbontású képet megjeleníteni képes nem tükröződő TFT érintőkijelzővel látták el, belsejében pedig egy 150 MHz-es órajelen működő, grafikus gyorsítóval ellátott MIPS R4000 processzor, valamint 32 MB integrált memória, valamint egy kétsávos mobiltelefon bújik meg.

A Windows CE 3.0-t futtató eszköz memóriáját MMC vagy CompactFlash TypeI/II memóriakártyákkal lehet bővíteni, rendelkezik infravörös porttal, és soros vagy USB porton keresztül a személyi számítógéphez is csatlakoztatható. 2002. márciusáig azonban az SX45 nem támogatta napjaink egyik elterjedt nagysebességű adatátvitelt lehetővé tevő szabványát, a HSCSD-t és a GPRS-t sem. Ezek hiánya mellett tehát hiába voltak adottak a mobiltelefon funkciók, gyakorlatilag csak WAP-ozásra, esetleg kisebb e-mail üzenetek küldésére és fogadására volt alkalmas az SX45.

Márciusban azonban – mint derült égből villámcsapás – megjelentek az első olyan hirdetések egyes áruházak katalógusaiban, amelyek bőszen hirdették, az SX45 bizony támogatja a GPRS adatátvitel. Mint a Siemens magyarországi képviseletétől megtudtuk, ez valóban így van, a március óta forgalomba hozott példányok mindegyike olyan új változat, amely már támogatja a csomagkapcsolt adatkommunikációt is, ezáltal jelentősen kibővült használhatóságának köre. Rögtön felmerül a kérdés, hogy mit lehet tenni az ennél régebben vásárolt SX45-ösökkel, hiszen egy ilyen drága eszközt az ember nem cserélget nap mint nap. A válasz egyszerű: a Siemens szakszervizekben el tudják (majd) végezni a régi SX45-ösön a szükséges hardver- és szoftverfrissítéseket (többek között ki kell cserélni a PDA-rész mögött megbúvó TC35-ös GSM-modult MC 35-ösre). Ami erőteljesen megfontolandóvá teszi mindezt: ez a frissítés durván 36 ezer forintjába fog kerülni a végfelhasználóknak.

Egyelőre nem sok GPRS-képes mobiltelefon/PDA hibrid érhető el a piacon. Az egyik ilyen készülék a Motorola monokróm kijelzős Accompli 008-asa, amelynek előnyei közé tartozik kompakt mérete, illetve az, hogy alapból támogatja a GPRS-t, viszont csak csekély 2 MB memóriával rendelkezik. Egy másik vetélytárs az egyelőre még csak szintén monokróm kijelzővel kapható Handspring Treo, amelyen Palm OS operációs rendszert fut, és 16 MB memóriával bír. Fontos azonban, hogy hivatalos forrásból származó információk szerint ezen készülék hardvere (a benne lévő Wavecom modul) támogatja a GPRS-t, így az egy pár hónap múlva ingyenesen elérhető szoftverfrissítés telepítése után azonnal használatba vehető lesz.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés