Connect with us

Hirdetés

technokrata

Új mobilos megoldások és megváltozó bankkártyás fizetés vár ránk

psd2 blockbenpay

Dotkom

Új mobilos megoldások és megváltozó bankkártyás fizetés vár ránk

Új mobilos megoldások és megváltozó bankkártyás fizetés vár ránk

A PSD2-nek, az Európai Unió második pénzforgalmi irányelvének köszönhetően jelentős változás várható a digitális pénzügyi szolgáltatások piacán a következő hónapokban. Módosulnak a bolti és online bankkártyás fizetések szabályai, és új mobilos, valamint online fizetési megoldásokkal találkozhatnak a lakossági és vállalati ügyfelek.

Mit hoz a PSD2?

Az év innovatív terméke díjjal kitüntetett BlockBen szakértői elemzik a várható változásokat.

A fogyasztói védelem növelése, illetve az innovatív pénzügyi szolgáltatások támogatása érdekében hozta létre az Európai Unió második pénzforgalmi irányelvét, a PSD2-t. A szektor reformjával a PSD2 kedvező környezetet teremt a digitális pénzügyi szolgáltatások fejlődéséhez és támogatja új szolgáltatók belépését a pénzügyi piacokra. Az irányelv alkalmazása kötelező az Európai Unió tagállamaiban, valamennyi elemének éles indulása pedig 2019. szeptember 14-től várható.

A PSD2 új szereplők előtt nyitja meg a pénzügyi szolgáltatások piacát. Az úgynevezett harmadik feles szolgáltatók API-n keresztül hozzáférhetnek a bankok folyószámlavezető rendszeréhez és az abban tárolt adatokhoz, vagyis szabályozott módon csatlakozhatnak a bankszámlánkhoz. Ennek köszönhetően a harmadik feles szolgáltatók innovatív pénzügyi szolgáltatásokat nyújthatnak lakossági és vállalati ügyfelek számára, például új mobilos és online fizetési megoldásokat fejleszthetnek” – magyarázza a reform lényegét Szabolcsi András, a BlockBen informatikai igazgatója. A magyar tulajdonú cég tavaly kapta meg az év innovatív terméke díjat a szingapúri Crypto Currency Expón, idén pedig BlockBenPay nevű innovatív fizetési megoldása bekerült a 2019-es FinTechShow 10 legizgalmasabb digitális pénzügyi újdonsága közé.

A következő hónapokban a felhasználók számos változást tapasztalhatnak majd. Például akár egyetlen applikációba terelhetik az összes bankszámlájukat. Megváltoznak a bolti és online bankkártyás fizetések szabályai is” – hangsúlyozza Szabolcsi András.

Példaként említi, hogy míg jelenleg az egyérintéses kártyás fizetések esetében az 5000 forint alatti tranzakcióknál a rendszer nem kér PIN-kódot, ezután a bankok vagy minden ötödik fizetésnél, vagy 150 eurónyi összesített költésnél kérni fognak egy PIN-kódos megerősítést. Online vásárlásokhoz pedig kétfaktoros hitelesítésre lesz szükség: a PIN-kód, kártyaszám mellett még szükséges lesz valamilyen eszköz (okostelefon vagy más hardver) vagy valamilyen biológiai azonosító (például ujjlenyomat, hangminta).

A bankkártyás fizetési folyamat tehát valamivel lassabbá válik, miközben a PSD2 – valamint a 8 hónapot csúszó, 2020. március 2-tól bevezetett AFR (azonnali fizetési rendszer) – Magyarországon is teret nyit az innovatív fizetési megoldások fejlődésének.

Vásárlói és kereskedői igény is, hogy a fizetéshez minél kevesebb eszköz legyen szükséges – optimális esetben például egy mobiltelefon. Ilyen megoldás például a QR-kód beolvasásával indítható azonnali fizetés is. Ez a megoldás gyors és egyszerű, mert csökken a fizetésben részt vevő köztes kiszolgálók száma, olcsó, mert alacsonyak a fizetendő jutalékok, díjak, praktikus, mert egy telefon is elég a fizetéshez, valamint biztonságos, mert a technológia minden tranzakcióhoz egyedi pénztárcaazonosító kódot generál” – hoz példát Krocsek Attila, a BlockBen üzletfejlesztési igazgatója.

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
hisense
apple
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés