Connect with us

Hirdetés

technokrata

A HP közzétette 2006 II. negyedévi eredményeit

Dotkom

A HP közzétette 2006 II. negyedévi eredményeit

1,7 milliárd dollár GAAP szerint számított üzemi eredmény; a GAAP szerinti részvényegységre jutó nyereség (EPS) 33 centről 51 centre nőtt 2005 második negyedéve óta.

A HP nyilvánosságra hozta 2006. április 30-án zárt második pénzügyi negyedévének eredményeit. A vállalat 22,6 milliárd dollár nettó értékesítési árbevételről számolt be a vizsgált időszakban, ami 5 – az árfolyamhatásokat korrigálva pedig 8 – százalékkal magasabb a 2005 második negyedévi értéknél. A HP GAAP szerinti üzemi eredménye 1,7 milliárd dollárt tett ki, GAAP szerint számított, korrigált részvényegységre jutó nyeresége (EPS) pedig 51 dollárcent volt a második negyedévben – szemben a 12 hónappal korábbi 33 centtel.

A vállalat nem GAAP szerinti üzemi eredménye 1,8 milliárd dollárt tett ki, nem GAAP szerint számított, korrigált EPS-értéke pedig 54 dollárcent volt a második negyedévben – 2005 második negyedévében 37 cent volt ez az érték. A nem GAAP szerinti korrigált adatok 97 millió dollár (részvényenként 3 cent), elsősorban a megvásárolt immateriális javak amortizációjából eredő, adózás utáni eredmény szintjén végrehajtott korrekciót tükröznek. A GAAP szerinti és nem GAAP szerinti pénzügyi adatok csak a vizsgált pénzügyi időszakra nézve tartalmaznak részvényalapú kompenzációs kiadásokat.

„Ismét stabil negyedévet tudhatunk magunk mögött” – nyilatkozta Mark Hurd, a HP elnök-vezérigazgatója. „Árbevételünk és nyereséghányadunk is nőtt, működési cash flownk értéke pedig rekordszintet ért el. Mindemellett sikerült továbbra is stratégiánk végrehajtására összpontosítanunk, és újabb befektetésekkel alapoztuk meg cégünk tartós sikerét.”

Régió szerinti megoszlásban az alábbiak szerint alakult a HP árbevétele 2005 és 2006 második negyedéve között: Észak-, Közép- és Dél-Amerika – 10 százalékos növekedés 9,7 milliárd dollárra; EMEA (Európa, Közel-Kelet és Afrika) – 2 százalékos csökkenés 9,0 milliárd dollárra; Ázsia és a csendes-óceáni térség – 7 százalékos növekedés 3,9 milliárd dollárra. Az árfolyamhatásokat korrigálva az EMEA-régióban 6, az ázsiai és csendes-óceáni térségben pedig 10 százalékkal nőtt a HP árbevétele 2005 második negyedéve óta.

Finanszírozási Szolgáltatások (HPFS)
A szervezet 518 millió dolláros árbevétele 5 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi szinttől. A finanszírozási volumen 14 százalékkal csökkent, míg a nettó eszközállomány 1 százalékkal bővült 2005 második negyedéve óta. Az üzemi eredmény 39 millió dollár volt a második negyedévben – ez az árbevétel 7,5 százalékának felel meg, és kevesebb az egy évvel korábbi 58 millió dolláros értéknél (az árbevétel 10,7 százaléka).

Eszközgazdálkodás
A HP 6,8 milliárd dolláros készletszinttel zárta a negyedévet – ez 37 millió és 304 millió dollárral több az előző negyedévi illetve 12 hónappal ezelőtti értéknél. A vevőkövetelések 9,8 milliárd dolláros állománya 1 milliárd és 517 millió dollárral magasabb, mint az előző negyedévben illetve egy évvel korábban. A vállalat második negyedévben kifizetett, részvényenként 8 dollárcentes osztaléka 226 millió dollár készpénz felhasználását tette szükségessé. A HP 1,3 milliárd dollár értékben mintegy 40 millió papírt vásárolt vissza részvényeseitől. Ezen túlmenően mintegy 7 millió dollár értékben jutott törzsrészvényekhez az előre fizetett változó részvényvásárlási program keretében. A HP 14,1 milliárd dollár bruttó készpénzállománnyal (azaz 14,0 milliárd dollár készpénzzel és rövid futamidejű, könnyen készpénzzé tehető eszközzel, 12 millió dollár rövid, és 18 millió dollár hosszú lejáratú befektetéssel) zárta a negyedévet.

Jövőbeni kilátások
A HP 21,75 milliárd dollár körüli árbevételre számít a 2006. pénzügyi év harmadik negyedévében. A teljes pénzügyi évre várt 91,0 milliárd dolláros árbevétel összhangban áll az elemzői konszenzuson alapuló becsléssel.

A GAAP szerinti EPS-becslés 41-44 cent, a nem GAAP szerinti EPS-becslés pedig 45-48 cent a harmadik negyedévre. A nem GAAP szerinti EPS-becslés nem veszi figyelembe a részvényenként mintegy 4 cent, beszerzett immateriális javak amortizációjából eredő, adózás utáni eredmény szintjén végrehajtott korrekciót. A GAAP és nem GAAP szerint számított korrigált EPS harmadik negyedévre becsült értéke 3 cent részvényalapú kompenzációs kiadást tartalmaz.

A GAAP szerinti korrigált EPS teljes évre vonatkozó becsült értéke 1,87-1,91 dollár, a teljes évre vetített nem GAAP szerinti EPS-becslés pedig 2,04-2,08 dollár. A nem GAAP szerinti teljes évre becsült EPS-érték figyelmen kívül hagyja a részvényenként mintegy 17 cent, beszerzett immateriális javak amortizációjából eredő, adózás utáni eredmény szintjén végrehajtott korrekciót. A teljes 2006-os pénzügyi évre vetített GAAP szerinti és nem GAAP szerinti EPS-becslés is tartalmaz 13 cent részvényalapú kompenzációs kiadást.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés