Connect with us

Hirdetés

technokrata

Kevés a mobilos intranet

Dotkom

Kevés a mobilos intranet

Egyre több készülék lenne alkalmas a WAP-ra és GPRS-re épülő megoldásokra, de az intézményi mobilalkalmazások terjedése lassú.

A Magyar Infokommunikációs Jelentésben a BellResearch a mobiltelefon-előfizetéssel rendelkező intézmények körében vizsgálta a mobiltechnológiára épülő kommunikációs alkalmazásokra használható készülékek állományát, továbbá a megoldások hasznosságának megítélését és a szolgáltatások használatának elterjedtségét.

Kevés a mobilos intranet
Legalább egy darab aktív SIM-kártya a 16 ezer hazai közintézmény 57 százalékánál található, a „mobilozó” sokaságot 9.400 szervezet jelenti. WAP kezelésére alkalmas mobilkészülékkel ennek a körnek kicsivel kevesebb mint kétharmada, összesen mintegy 6100 intézmény rendelkezik.

GPRS alapú adatátvitelre alkalmas telefont a szervezetek fele (több mint 4900 közintézmény) használ. A technológia elterjedtsége egy év alatt 10 százalékkal nőtt; a központi költségvetési forrásokból finanszírozott körben a legmagasabb (60 százalékos), míg az oktatási szegmensben csak nagyjából minden harmadik szervezetre jut GPRS-képes telefon.

Az elemzők becsléseit a Jelentés múlt évi adataival összevetve a készülékek száma 12 hónap alatt több mint harmadával gyarapodott – a hazai intézményeknél már több mint 37 ezer, adatátvitelre alkalmas mobiltelefon üzemel.

Az Infokommunikációs Jelentésben a BellResearch elemzői a mobil-adatátvitel elterjedtségét is vizsgálják. A kutatási eredmények szerint a SIM-kártyával rendelkező hazai közintézmények 12 százaléka, összesen 1100 szervezet folytat adatkommunikációt mobiltelefon és valamely hordozható számítástechnikai eszköz (laptop, kéziszámítógép stb.) segítségével. Az elterjedtségi arány az egy évvel korábbi helyzethez képest nem változott számottevően; az infokommunikációs területeken élenjáró központi költségvetési szegmensben is csak 26 százalékra tehető, míg a legnagyobb lemaradással az egészségügyi szféra küzd.

Nincs kézben a levél
Mobilirodai szolgáltatásról – amelynek keretében az alkalmazottak telefonjuk, illetve kéziszámítógépük segítségével elérhetik az intézményi levelezőrendszert és a csoportmunka-alkalmazásokat – a hazai közszféra telekommunikációs kérdésekben illetékes döntéshozóinak a fele hallott. Az arány jelentősen emelkedett ugyan az egy évvel korábban rögzített adatokhoz képest, a nem megfelelő tájékozottság azonban még a kiemelt helyzetű központi költségvetési körben is az intézmények harmadánál érhető tetten.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés