Connect with us

Hirdetés

technokrata

Energiaéhesek az Intel következő generációs processzorai

Dotkom

Energiaéhesek az Intel következő generációs processzorai

A Yonah a vártnál többet fog fogyasztani – igaz, a teljesítménye is nagyobb lesz a mostani Pentium M processzorokhoz viszonyítva.

Az Intel notebookokba szánt lapkáit 2003-ban újította meg alaposan, a Centrino néven bejelentett platform azóta már a második generációs chipeknél jár. Nemsokára itt a következő változat, a Yonah kódnévvel illetett verzió, mely a következő év elején debütál majd a boltokban. Ennek maximális órajele 2,16 GHz lesz, bár a Cnet értesülései szerint nem elképzelhetetlen a 2,33 GHz-es változat megjelenése sem. A Yonah 667 MHz-es frontoldali buszfrekvenciával fog rendelkezni, ami további előrelépés a ma használt 533 MHz-es FSB-vel szemben.

Komoly ára van azonban a teljesítménynövekedésnek: a Yonah magos Pentium M-ek többet is fognak fogyasztani, mint a mai társaik. Igaz, ehhez tudni kell azt is, hogy az új lapkák többsége már két processzormaggal rendelkezik. Mivel a notebookoknál döntő szempontot jelent, hogy mennyit „eszik” egy-egy processzor, ezért az Intel is ennek megfelelően jelölte a következő szériát: a „T” osztályba a 25-49 wattot fogyasztó példányok kerülnek. A vállalat ezeket a lapkákat szánja az üzleti szegmens nagy részének. Ezalatt helyezkedik el az „L” osztály, ami az alacsony feszültségen működő változatokat foglalja magába: ezek teljesítményfogyasztása 15 és 24 watt között alakul majd. Az „U” osztály az ultraalacsony energiaigényű típusok gyűjtője lesz: ezek a Pentium M-ek maximum 14 wattot fogyasztanak majd.

Az Intel mai, Dothan magos mobilprocesszorai 27 wattos maximális energiaéhséggel rendelkeznek, az alacsony energiaigényű kategória hasonló értéke 17 watt, míg az ULV osztályban 5,5 watt. Éppen ezért jelenleg a chipgyártó vállalat ősi riválisa, az AMD előtt áll: a versenytárs Turion lapkái ennél valamivel (átlagosan 10-15 wattal) többet fogyasztanak. Ha azonban maradnak a jelenlegi sarokszámok, akkor ez az előny elporlad jövőre. Különösen annak ismeretében lehet ez így, hogy lesz egy „E” osztálya is a Yonah magos Pentium M-eknek is: ezt az Intel a játékosoknak fejlesztett rendszerek részére készíti – a tipikus fogyasztás ebben a szegmensben minimum 50 watt lesz.

Persze a fenti értékek is csak a maximumot adják meg, az egész összehasonlítósdi csupán játék a számokkal. A processzorok ugyanis – a 3D-s játékok használatától eltekintve – többnyire közel sincsenek maximumra járatva, azaz általában kevesebbet fogyasztanak, mint a megadott névleges maximum. Például az Intel a fogyasztáscsökkentés kiterjesztése végett úgy tervezte meg az új Pentium M-eket, hogy a második mag, amennyiben nincs rá éppen szükség, alacsony energiafelvételi állapotra állhat át.

Mibe kerül mindez?

Az árazási szisztéma nem fog változni, azaz maradnak továbbra is azok az értékek, amiket már évek alatt megszokattunk az Inteltől. A T1600-as (2,16 GHz, 2 MB-nyi másodszintű gyorsítótár és 667 MHz-es FSB) Yonah 637 dolláros indulóáron kerül forgalomba – ugyanannyiba, mint a jelenlegi csúcsnak számító 2,26 GHz-es, Dothan magos Pentium M. A 2,33 Ghz-es Yonah áráról egyelőre nincs információ, ami azt jelentheti, hogy az indulás pillanatában még nem áll bevezetésre készen; majd csak később jelenhet meg a piacon.

Visszatérve a jövő tavasszal elérhetővé váló processzorokhoz: a T1500 (2 GHz) 423 dollárba fog kerülni, ugyanannyiba, mint a most második legnagyobb teljesítményűnek számító Pentium M. A második negyedévben aztán eljön a vékonyabb pénztárcával rendelkezők ideje is: az elemzők szerint akkorra kerülhetnek forgalomba a Yonah designt öröklő új Celeron M-ek is. További részletek a Cnet jobboldalt látható táblázatában.

Merom

Itt azonban nem ér véget a történet, hiszen jövő ugyanilyenkor kerülhet sor a negyedik generációs bevezetésére: a Merom kódnévvel illetett változat 2006 végén tűnhet fel. Ez utóbbiról még nincsenek részletekbe menő információk, de valószínű, hogy dupla annyi cache-t fog tartalmazni, azaz 4 MB-nyi lesz a másodszintű gyorsítótára.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés