Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teljes munkaidőben használható noteszgépek

Dotkom

Teljes munkaidőben használható noteszgépek

8 órás, akkumulátorról való folyamatos üzemidőre képes hordozható számítógépek létrehozását tűzte ki célul – többek között – az Intel.

Egyre közelebb kerül az az időszak, amikor az átlagos (tehát nem a kifejezetten játékokra tervezett, asztali PC-ket leváltó) noteszgépek képesek lesznek tulajdonosuk mellett egy teljes műszakot „lehúzni”, újratöltés nélkül. Ehhez két dolgot kell megvalósítani: még nagyobb akkumulátorkapacitást, és még kisebb fogyasztással rendelkező alkatrészek alkalmazását. Ha minden jól megy, akkor 3-4 év múlva a mai 4 órás üzemidő a duplájára nőhet.

Mooly Eden, az Intel mobil számítástechnikával foglalkozó részlegének elnök-igazgatója nemrég arra kérte a notebookgyártásban érdekelt vállalatokat, hogy 2008-ra már olyan modellekkel próbáljanak meg előállni, amelyek amellett, hogy könnyűek és vékonyak, bírják az akár 8 órás üzemidőt is. Ehhez sokat kell fejleszteni az energiatároló telepeket, amire az elmúlt egy-két sok példát szolgáltatott. A folyékony üzemanyagcellás megoldások mellett például a Zinc Matrix Power egy olyan eszközt alkotott meg, amely tulajdonképpen egy cinket is tartalmazó alkálielem – ez szignifikánsan több energia raktározására képes, mint a jelenleg leginkább elterjedt lítium-ionos akkumulátorok, ám fizikai mérete megegyezik a hagyományos eszköz paramétereivel.

1-2-6

Ma egy átlagos noteszgép telepe 58 wattóra energiát tud biztosítani, emellett pedig körülbelül 12-15 wattot fogyaszt óránként. A cél az első érték 70 fölé való emelése, amivel párhuzamosan a fogyasztást 9 wattra, vagy még lejjebb kívánják szorítani. Mike Trainor, az Intel mobiltechnológiában jártas szakembere szerint ezt a chipgyártónál csak 1-2-6 néven illetik: egy watt a processzornak, kettő a chipkészletnek és hat watt a rendszer többi elemének (winchester, memória, LCD stb.). Trainor szerint a nyolc órás működési idő csak integrált videovezérlővel érhető el.

További lehetőségek

Nem csak a chipek terén lehet visszafogni az energiafogyasztást, hanem máshol is. Például az LCD-k közismerten „energiazabáló” komponensek, egy átlagos notebook fogyasztásából 30 százalékkal részesedik a folyadékkristályos kijelző. Az elmúlt években az energiaigény visszafogása tekintetében komoly eredményeket értek el, jelenleg átlagosan 3 wattos értékkel büszkélkedhet ez az alkatrész. Ezt az olyan technológiák is segítik, mint az Intel Display Power Saving megoldása. Ennek alkalmazásával sikerült 4,8 wattról 3,2 wattra mérsékelni az LCD-k fogyasztását.

Jóval szerényebb mértékben részesedik a „tortából” a merevlemez, amely a teljes rendszer energiaigényének mintegy 8 százalékát adja. Ennek csökkentésére nemrég a Samsung mutatott be egy frappáns ötletet a WinHEC konferencián: flash memóriát alkalmaztak, így amíg a jóval kevesebbet fogyasztó tárolóegység meg nem telik, addig a winchester pihenhet. A processzor terén is hasonló mérséklődési trend figyelhető meg: a Yonah CPU-k a fenti kívánalmak szempontjából (is) jobbak lesznek, mint a ma kapható (Dothan magos) Pentium M-ek. Ráadásul az ehhez tartozó chipkészleteknél szintén megjelennek az energiakímélő technikák, amiket a processzorok már korábban adoptáltak.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés