Connect with us

Hirdetés

technokrata

A régió legnagyobb Sun Ray vékonykliens rendszere az FCSM-nél

Dotkom

A régió legnagyobb Sun Ray vékonykliens rendszere az FCSM-nél

Költséghatékonyság, könnyebb üzemeltethetőség, magasabb rendelkezésre állás és értékállóság a vékonykliens révén.

A Sun Microsystems a Java technológia kifejlesztője és legfőbb támogatója a Főváros Csatornázási Művek számítógépes infrastruktúrájának megújítására kiírt pályázat nyerteseként PC-s munkahelyi környezet tökéletes kiváltására alkalmas – 300 munkaállomásos – vékonykliens rendszert alakított ki fővállalkozásban. A professzionális üzemeltethetőséget, magas üzembiztonságot és rendelkezésre állást biztosító infrastruktúra a régió legnagyobb ilyen jellegű rendszere.

A számítógéppark megújítására meghirdetett pályázatnál a Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) legfőbb célja az volt, hogy az új eszközökkel és operációs rendszerrel a korábban használt vegyes alkalmazások, szoftverplatformok egységes környezetbe kerüljenek, amely a felhasználók számára hatékony és biztonságos munkavégzést biztosít. A kiíráson nyertes Sun vékonykliens megoldása a FCSM-nél korábban alkalmazott rendszer esetén tapasztalt nehézkes karbantartást és magas üzemeltetési költségeket váltotta fel: az új infrastruktúra további bővíthetőséget, lényegesen egyszerűbb, olcsóbb, vírusmentes és „környezetbarátabb” működtetést, az adminisztráció valamint a költséghatékonyság szempontjából is a legmegfelelőbb megoldást kínálja.

A Sun által javasolt és az Answare Kft.-vel közösen megvalósított Sun Ray vékonykliens rendszer, a Solaris operációs rendszeren futó Java Desktop System (JDS) környezete (Mozilla bőngésző és levelezőkliens, komplett irodai programcsomag), a központi Terminal Server kiszolgálókra konszolidált üzleti alkalmazások, valamint a Java Enterprise System Directory, Messaging és Calendar szoftverek központi címtár, levelezés és groupware funkciói egységes felhasználói felületet, a vékonyklienseknél használt chip-kártyák révén pedig teljes mobilitást és kulturált, ergonomikus munkafeltételeket biztosítanak a Fővárosi Csatornázási Művek munkatársai számára.

„A hagyományos rendszerek kiépítéséhez képest ezzel a döntéssel jelentős megtakarítást könyvelhettünk el, ugyanis nem kellett minden felhasználónk számára drága PC-t vásárolnunk, majd ezeket hálózatba kötnünk. További költségcsökkenést jelent az is, hogy a korábban fizetett licencdíjak költségei jelentősen csökkennek, és a desktop üzemeltetése és a központi adminisztráció is lényegesen kevesebbe kerül. A 10 darab igen magas rendelkezésre állású 2 processzoros Sun Ray szerver mindemellett igen egyszerűen és biztonságosan, a vírustámadásokat teljesen kiküszöbölve működtethető. Ráadásul az sem kizárt, hogy a későbbiekben a rendszert tovább bővítsük.” – mondja a Altorjay Zoltán, a Főváros Csatornázási Művek informatikai osztályának vezetője. „Számunkra ezen kívül az is fontos volt, hogy a most kiépített 300 munkaállomásnál dolgozó munkatársainknak nem jelentett gondot a rendszerek cseréje, hiszen a Sun által bevezetett JDS felület nagyon hasonlít a Windows desktop felülethez.”

„Örülünk, hogy az FCSM ezt a rendkívül átlátható, biztonságos, értékálló és gyors költségmegtérülést biztosító rendszert választotta, hiszen a dolgozói számára a vékonykliens megoldás személyre szabott, chip-kártyával működésbe hozható, egyszerű berendezés jelent, amelyeket rendszerbe kötve nagyobb teljesítményű szerveren futó alkalmazások, szoftverek megjelenítése válik lehetővé. Ennek eredményeképpen egy-egy tetszőleges kliensnél való belépéskor a kurzor ugyanazon a helyen fog villogni, ahol a korábban munkájukat abbahagyták.” – mondja Hernádi József, a Sun szolgáltatási üzletág igazgatója.

„A korábban használt több mint 40 alkalmazás, valamint különböző heterogén rendszerelemek – Unix, Windows, DOS alapú szoftverek – migrációja nem mindennapi kihívást jelentett a kiépítésben részt vevő csapatunk számára. A rendszer élesbe állítása fokozatosan, több hónapos ütemezéssel történt.” – teszi hozzá Boldog Árpád, a Sun szerverekhez és infrastruktúrához emelt szintű szolgáltatásokat biztosító és a projektben alvállalkozóként közreműködő cég, az Answare műszaki igazgatója. „A régi és az új környezet együttélése így a felhasználók és a vállalat szervezeti egységei számára zavartalan munkavégzést tett lehetővé. A vállalati adatvagyon védelme szempontjából nagy előrelépés volt, hogy a migráció eredményeként a rendszer zártabbá vált, ugyanakkor magasabb rendelkezésre állást biztosít.”

Az új rendszer nagy előnye, hogy a hagyományos PC-k használatával szemben nincs szükség kliens oldali karbantartásra sem hardver, sem szoftver szempontból. A hardver-meghibásodások valószínűsége az egyszerű kialakításnak köszönhetően rendkívül csekély. Ugyancsak az egyszerű hardver az oka az alacsony áramfogyasztásnak. A szoftvereket csupán a szerveren kell központilag telepíteni, és a frissítésük is központilag – a szerveren – történik. Természetesen az is jelentős könnyebbséget jelent, hogy a vékonyklienst a felhasználó nem tudja elrontani: a szoftverekhez nem fér hozzá, és mivel nincs helyi adattároló vagy feldolgozó egysége, gyakorlatilag vírusveszély sem létezik. Továbbá, mivel egy központi szerver szolgálja ki a vékonyklienseket, a számítógépes munkaállomások nem állnak le, nem fagynak le. A vékonykliens értékállóságának, hosszú távú alkalmazhatóságának köszönhetően a rendszer alkalmazása során a környezetvédelmi szempontok is lényegesek: míg a PC-ket rendszerint két-három évenként kell cserélni, a Sun Ray vékonykliensekre 5 éves cseregaranciát ad a gyártó, és emiatt a környezetszennyezés mértéke is kisebb.

A Sun vékonykliens megoldása technológiai értelemben vett „igazi” vékonykliens, tehát az eszköz teljesen állapotmentes és nincsenek benne mozgó alkatrészek sem. Ennek, és a mögötte álló nagy rendelkezésre állású szervereknek köszönhetően a munkaállomások nem állnak le, nem fagynak le. Továbbá, míg a PC-ket rendszerint két-három évenként kell cserélni, a Sun Ray rendszerekre 5 éves garancia érvényes, ami mind értékállóság mind környezetvédelmi szempontból egyedülállóvá teszi a megoldást.

A Főváros Csatornázási Művek számára mindezek mellett az is fontos volt, hogy a Sun vállalta a dolgozók számára a betanítást és a felhasználó szintű oktatást, s valamint hogy a rendszer telepítésével a vállalaton belül szebb, esztétikusabb munkakörnyezetet lehetett kialakítani.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés