Connect with us

Hirdetés

technokrata

Kémek a Világhálón – újabb téren feszülnek egymásnak a nemzetek

Dotkom

Kémek a Világhálón – újabb téren feszülnek egymásnak a nemzetek

Bizonyos tekintetben a nemzetek kémszervezeteinek alkalmazottjai már fényévekre vannak a James Bond típusú alakoktól – köszönhetően az Internetnek, mely nemcsak mindennapi életünket alakította át.

Richard Clarke, a Fehér Ház egyik korábbi, nemzetbiztonsággal és cyberfenyegetésekkel foglalkozó tanácsadója a múlt hét péntekén fejtegette véleményét, miszerint a legfejlettebb katonai erők az Internetet (is) használják ellenségeik, ellenfeleik titkainak kiderítésére. Ennél azonban tovább is mennek, s – Clarke szerint – már felkészültek a ˝digitális rablóbandák˝ elleni támadásokra is.

˝Egy komoly, a cybertérben bekövetkezett incidens esetén legtöbbször nagyon nehéz bebizonyítani, hogy ki tette. Úgy vélem, több esetben is az egyes országok vezetéséig nyúlnak a szálak, melynek során felmérik a terepet, elgondolásokat tesztelnek vagy gyengeségek után kutatnak.˝ – mondta Clarke, aki szerint ebben a tekintetben Oroszország és Kína a két leginkább tettrekész állam. Egy Barcelonában megtartott biztonsági konferencia alkalmával fejtette ki véleményét a korábbi tanácsadó, aki szerint az USA sincsen lemaradva az előbb említett két országtól.

Egyre növekszik a veszélye egy olyan internetes támadásnak, mely a jelenleg tapasztalt hatásokhoz képest sokkal komolyabb problémát okozhatna. Ennek oka, hogy a világ nemzeteinek alapvető infrastruktúrái – kezdve a rendőrségi forródrótoktól kezdve az elektromos hálózatokig – közül egyre több csatlakozik valamilyen módon az Internethez. Ugyanakkor a szervezett bűnözés is mindinkább érdeklődik az Internet iránt – sokan úgy vélik (köztük az NSA egykori alkalmazottainak egy része is), hogy számos (pénzt kicsaló) spyware mögött a való életben is létező bűnbandák állnak.

Minderről értesítették a világ legnagyobb multinacionális konglomerátumait, arra bíztatva ˝őket˝, hogy tegyék védettebbé hálózataikat az ilyen fenyegetésekkel szemben – ám az eredmények eléggé vegyesnek bizonyultak; pedig a legfejlettebb országokban található vállalatok az ezen államok nemzeti infrastruktúrájával együtt vannak a leginkább veszélyeztetett állapotban. A 2001. szeptember 11-én történtek nagyobb elővigyázatosságot indokolnának, hangzott el a spanyol konferencián.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés