Connect with us

Hirdetés

technokrata

A Shitfttel kivédhető másolásvédelem felfedezőjét beperelik

Dotkom

A Shitfttel kivédhető másolásvédelem felfedezőjét beperelik

A SunnComm Technolgies bejelentése szerint be fogják perelni azt a diákot, aki felfedezte, hogy milyen egyszerűen kiküszöbölhető a cég másolásvédelmi technológiája.

Két napja írtunk arról, hogy a Princeton Egyetem egyik diákja rájött: a BMG újabban alkalmazott másolásvédelmi technológiáját gyerekjáték kiküszöbölni. A másolatok készítését megakadályozni hivatott megoldás először a kiadóval szerződésben levő Anthony Hamilton soulénekes korongjára került fel, amit a Princetonon tanuló John Halderman megvásárolt. A CD-t számítógépébe behelyezve rájött, hogy egyszerűen a Shift gomb nyomva tartásával kikerülhető a másolásvédelem. S ha már felfedezte ennek lehetőségét, gyorsan közzé is tette az Interneten.

Mind a BMG, mind a SunnComm Technologies elismerte, hogy a módszerrel valóban kiküszöbölhető a másolásvédelem. Meglepő módon azt is közölték, hogy még mielőtt kiadták volna a CD-t, tudomásukban volt a Shift gombos technika alkalmazásának lehetősége, ám úgy gondolják, hogy a védelem a legtöbb átlagos zenemásoló ellen hatásos. Ezen nyilatkozat tükrében kicsit érthetetlen a SunnComm lépése…

Jogi lépések a diákkal szemben

A másolásvédelmi technológiákat fejlesztő vállalat ugyanis tegnap bejelentette, hogy valószínűleg be fogja perelni Haldermant. Peter Jacobs, a SunnComm vezérigazgatója közölte, hogy mind polgári, mind büntetőpert terveznek foganatosítani a diákkal szemben. Egyrészt azért, mert a tanuló lépése sérti a vállalat jó hírnevét, másrészt pedig azért, mert Halderman tette szerzői jogokat védő törvényekbe is ütközik. Elsősorban nem is a ˝feltörési eljárás˝ felfedezése miatt orroltak meg a diákra, hanem azért, mert az gyorsan publikálta is a lehetőséget az Interneten.

Az első hallásra nevetségesnek tűnő peres eljárás azonban valós veszélyeket rejthet magában (legalábbis Halderman számára). Az USA Digital Millennium Copyright Act, vagyis DMCA törvénye értelmében jogi lépések tehetők azon személyekkel szemben, akik kalózellenes védelmek feltöréséről információkat osztanak meg másokkal (talán sokan emlékeznek még az orosz Elcomsofttal kapcsolatos esetre).

˝Nagyon felháborító.˝ – reagált Fred von Lohmann, az emberi szabadságjogokért küzdő Electronic Frontier Foundation egyik jogi képviselője a peres eljárásra – ˝Amit Hladerman publikált, az nem egy fekete [black hat] hacker valamely szoftver biztonsági hiányosságának ártó szándékkal való kihasználása, ez a jelenség egyszerűen a Windows működéséből adódik. Nehezebb ennél az esetnél jobb példát elképzelni arra, hogy a DMCA-t mennyire félre lehet és lehetett értelmezni a megszületését követő öt év alatt.˝

Aggodalomra semmi (?) ok

Halderman mindenesetre nem különösebben aggódik a jogi fenyegetések miatt. Úgy véli, hogy ha a Shift gomb lenyomása törvénybe ütközik, akkor a törvényt meg kell változtatni.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés