Connect with us

Hirdetés

technokrata

Feltört ICQ-kliensek – sebezhető a program?

Dotkom

Feltört ICQ-kliensek – sebezhető a program?

Ha ledob az ICQ a hálózatról és nem tudunk visszacsatlakozni, többnyire az Internet-kapcsolat a ludas. Ám nemrég kiderült, hogy ennél sokkal kellemetlenebb oka(i) is lehet(nek) ennek…

Néha megszűnik az adatforgalom az ICQ-n, az üzenőprogram offline üzemmódra vált és ekkor nem lehet üzenetet küldeni és fogadni sem – ez biztosan megesett már mindenkivel, aki ICQ-t használ. Ennek oka legtöbbször a beduguló hálózat, vagy az Internet-szolgáltató hibája. Előfordulhat azonban, hogy megszerezték felhasználói azonosítónkat és jelszavunkat, s emiatt lettünk kiebrudalva saját accountunkból.

Az egész egy levéllel kezdődik. Az ember kap egy e-mailt, melynek feladója a support@icq.com címről ír (legalábbis a levél szerint). Tárgyként egy ICQ-accounttal kapcsolatos figyelmeztetés szerepel, az e-mail törzsében pedig egy űrlap található, melyben adatbázis-kezelésre hivatkozva arra kérik a felhasználót, hogy írja meg azonosítószámát és jelszavát (ellenkező esetben törlik az adatbázisból). Cselesen még arra is felhívják a figyelmet, hogy ne válaszoljunk a levélre, csak egyszerűen nyomjuk meg az elküldés gombot. Íme, máris saját kezűleg szolgáltattuk ki bizalmas adatainkat egy megtévesztő levélnek köszönhetően.

Vannak azonban trükkösebb esetek is, amikor még csak arra sincsen szüksége a behatolónak, hogy kihasználja a felhasználó jóhiszeműségét. Léteznek ugyanis olyan eszközök, melyek kifejezetten az ICQ feltörése céljából születtek meg.

Nem csoda, hogy egyre gyarapodik ezen esetek száma, a 122 milliónyi felhasználó ugyanis elég impozáns közösséget jelent. Az újabb ICQ kliensek megjelenésével ráadásul a contact lista immáron nem saját gépünkön, hanem egy központi szerveren tárolódik, tehát egy feltört account nagyon sokat árulkodhat. Teljes védettség (mint a vírusok esetében) sajnos itt sem létezik, de az elkövetkező verziókban remélhetőleg jobban odafigyelnek a felhasználók biztonságára is a programkészítők.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés