Connect with us

Hirdetés

technokrata

Elképesztő áttörés: 100 év után bebizonyították Einstein elméletét!

Dotkom

Elképesztő áttörés: 100 év után bebizonyították Einstein elméletét!

Történelmi jelentőségű felfedezést jelentettek be a mai napon amerikai tudósok.

Sikerült ugyanis igazolni Albert Einstein a gravitációs hullámokról szóló elméletét. Ugyan már eddig is ismert volt ezeknek a hullámoknak a létezése, ám a technológia csak mostanra jutott el oda, hogy ezeket mérni tudják.

gravitacioshullam2

Az első felismerésre 2015. szeptember 14-én került sor, amikor a LIGO ( amely nem más, mint egy lézer interferométerrel gravitációs hullámok megfigyelését végző obszervatórium) szenzorai érzékeltek egy alig kéttized másodpercig tartó felvillanást, amelyről biztossá vált, hogy egy gravitációs hullámot sikerült érzékelni.  Lényegében arról van szó, hogy két, évmilliókon keresztül egymás mellett keringő fekete lyuk a folyamatos energiaveszteség hatására rendkívül közel kerül egymáshoz, ilyenkor pedig gravitációs hullámot bocsájtanak ki, egészen addig amíg végül összeolvadnak.

Érdekesség, hogy a mért adatok alapján, ezalatt a kéttized másodperc alatt a fekete lyukak nyolcszor(!) kerülték meg egymást, azaz emberi aggyal felfoghatatlan sebességről van szól. A kutatók azt is elárulták, hogy a LIGO szenzorai a legerősebb jelet az összeolvadás pillanatában mérték. Az észlelt jel egyébként egészen addig nem szűnt meg (tehát a fekete lyuk továbbra is bocsájtott ki gravitációs hullámokat), amíg az összeolvadásból kialakult test gömbszerű formát nem vett fel. Ekkor ugyanis már nem térben, hanem csak magában mozgott az újonnan létrejött fekete lyuk.

gravitacioshullam

Megdöbbentő, hogy a kutatók még azt is megállapították, hogy az összeolvadás előtt az egyik fekete lyuk 29, a másik pedig 36 naptömegű volt, az egyesüléskor pedig 200 kilométerre voltak egymástól. A mostani felfedezés azért is óriási jelentőségű, mert a jövőben már olyan kozmikus események megfigyelésére is lehetőség nyílik, amelyeket eddig elképzelhetetlennek tartott az emberiség.

Forrás: Origo



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés