Connect with us
Hirdetés

technokrata

Az amerikai haditengerészet 20 tonna bombával tesztelt

haditengerészet

videó

Az amerikai haditengerészet 20 tonna bombával tesztelt

Az amerikai haditengerészet 20 tonna bombával tesztelt

Az Egyesült Államok haditengerészetének legújabb repülőgép-hordozója is átesett egy teszten, melyhez elsősorban bombákat használtak. Sokat.

Négy éve, 2017-ben állította hadrendbe az amerikai haditengerészet egyik legféltettebb kincsét, a Ford-osztály első darabját, a USS Gerald R. Ford repülőgép-hordozót. Bár a jármű első vízre szállása óta sok idő eltelt, konkrét feladatokat még nem kapott, mert kora ellenére nagyon friss fejlesztésről van szó. Ami sajnos az ilyenkor megszokottnak számító jelenségeket is magával hozta: a hajó fedélzetén elhelyezett műszerek nem mindegyike üzemelt kellő pontossággal.

A haditengerészek mostanra már orvosolták a felmerült problémákat, ám a hajó így sem kerülhette el a hasonló eszközök egyik legkritikusabb (és leglátványosabb) tesztjét. Ezt egyfajta „töréstesztként” lehet jellemezni, melynek célja a hajó rendszereinek, illetve azok ellenállóságának vizsgálata. Utóbbit természetesen nem kalapácsokkal ellenőrzik a haditengerészek, hanem a jármű körül keltett erős hullámokkal, melyeket célzott robbantásokkal idéznek elő:

Gizmodo szerint ilyen próbákat egészen 1987 óta végeznek, általában az Atlanti-óceánon. A detonáció minden esetben a hajók közelében történik, hogy a helyzet minél jobban hasonlítson egy éles támadásra. A 13 milliárd dollárba került USS Gerald R. Ford esetében 160 kilométerre Florida partjaitól zajlott le a különös teszt, nagyjából 20 tonna robbanóanyag felhasználásával. A mostani robbantások egyike azonban olyan erejű volt, hogy a szárazföldi szeizmográfok egy 3,9-es földrengésként azonosították.

A robbantgatásnak ellenzői is akadtak, többen ugyanis nem akarják elhinni, hogy a nyílt vízen történt tesztelésnek nincs hatása az Atlanti-óceán élővilágára. A haditengerészet egyébként azt hangsúlyozta, hogy a műveletet környezetkímélő előírásoknak megfelelően hajtották végre, melynek kidolgozásakor a tengeri élővilág vándorlási mintáit is figyelembe vették.

Forrás: HVG

További videó

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés
Hirdetés