Connect with us

Hirdetés

technokrata

Lelépett a Cruise önvezető autója, miután benézett egy rendőr

cruise

videó

Lelépett a Cruise önvezető autója, miután benézett egy rendőr

Lelépett a Cruise önvezető autója, miután benézett egy rendőr

Virális videó sztárjává vált egy autonóm jármű, ami valójában helyes reakciót adott, amikor közúti ellenőrzésre került sor.

A San Franciscó-i rendőrség az interneten is közzétett egy videót arról a nem szokványos éjszakai jelenetről, amikor egy rendőr az elégtelen világítás miatt száll ki egy Chevrolet Bolt EV-hez, majd meglepődve konstatálja, hogy abban nem ül senki. Miután visszasétál a rendőrautóhoz, hogy segítséget kérjen az üggyel kapcsolatban, a Chevrolet egyszerűen elhajt – ám végül pár száz méterrel odébb megáll.

A General Motors birtokában lévő Cruise a Twitteren közölte, hogy az autó nem meglépni próbált, és valójában jól reagált a helyzetre, mivel lehúzódott a legközelebbi biztonságos, forgalom nélküli szakaszra. A cég szóvivője, Tiffany Testo nyilatkozata szerint a fényszóró hiánya emberi mulasztás eredménye volt, és elérhetőséget adtak a rendőröknek arra az esetre, ha a jövőben is kérdéses helyzet adódna a sofőr nélküli autóikkal kapcsolatban. Büntetőcédulát nem ért az ügy és más jogi következménye sem lett.

A General Motors még 2016-ban vásárolta fel a Cruise technológiai vállalatot, becslések szerint 500 millió dollár feletti összegért. A Cruise jelenleg egy fuvarszállító szolgáltatáson dolgozik, amivel az utasok autonóm járművekben taxizhatnak el célpontjukhoz. A tesztutakat 2015-ben kezdték meg anyósülésre ültetett emberi sofőr felügyelete mellett, 2021 novembere óta azonban már teljesen üres, magukat elvezető autókba ülhetnek be az utasok várólista alapján, korlátozott számban.

Telefonos segítség is kérhető

A cég tavaly ősszel egy videós útmutatót adott ki a hatóságok számára, hogyan kezeljék és közelítsék meg az autonóm járműveket, mivel közülük többen még nem találkoztak hasonló helyzettel élesben. Ebben elhangzik, hogy az autók mikrofonja felismeri a szirénákat és az érzékelők detektálják a fényjelzéseket is, ezért megállnak, ha ellenőrzésre kerül sor. Az útmutató említi továbbá, hogy a rendőrök egy dedikált telefonszámon érhetik el a cég sürgős esetekre fenntartott csapatát azonnali segítségnyújtáshoz, akik számos feladatot képesek elvégezni távolról, többek közt a jármű zárának feloldását.

A Waymo pár hete jelentette be, hogy szintén útnak ereszti járműveit San Franciscóban, a cég már több mint tíz éve dolgozik saját autonóm vezetési technológiáján, Arizónában pedig már egy éve sikeresen cirkálnak az autóik. Egy másik autonóm technológiákkal foglalkozó gyártó, a Nuro szintén megkapta a szükséges engedélyeket a várostól a közelmúltban, a kaliforniai Mountain View-ban tesztelik szolgáltatásukat.

Jelenleg húsz szereplőnek, köztük a Mercedes-Benz, a Tesla, a Waymo és a Zoox cégeknek van engedélyük a technológia tesztelésére az Egyesült Államok közutain.

Forrás: HWSW

További videó

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés