Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: BlackBerry Z10 – a fekete bari

Mobil tesztek

Teszt: BlackBerry Z10 – a fekete bari

Végre! A BlackBerry előállt egy ütős készülékkel, amellyel kiléphetnek az üzleti felhasználók köréből. Talán még nem késő és tényleges alternatívát nyújthatnak azoknak, akik gyorsan megérkező üzenetekre és villámgyors böngészésre vágynak, figyelemre méltó multimédiás képességek mellett…

Elnézést kérek a címben elsütött, gyenge szóviccért, de mindenképpen tudatosítani szeretném már itt, az elején, hogy a BlackBerry Z10 az MÁS. Fekete bárány minden szempontból. Bátorság a cég részéről, hogy a mai, erős versenymezőnyben egy teljesen független operációs rendszert mernek kiadni és megkísérlik azt, hogy erre a – valljuk be – tetemes hátrányból induló platformra vevőket szerezzenek. Helyesebben vevőket szoktassanak át. Ugyanis ha mondjuk 3 évvel ezelőtt esik ki ez a telefon a gyártósorról, akkor talán sokkal nagyobb esélyük lett volna a meglévő, BB ügyfelek megtartására és esetleg újabb ügyfelek megszólítására. De ma, 2013. márciusának elején az Android, az iOS és a Windows Phone nyomul és gyakorlatilag mindent tudnak, amit a BB tudhat. Legény legyen hát a talpán, aki ezekkel szemben ilyesmibe bele mer vágni.

DSC07753_resize

Mégis levente hiba lenne, ha a technikai iránt érdeklődő ember nem adna egy esélyt a BlackBerry Z10-nek és eleve elkönyvelné, mint esélytelen készüléket. A Z10 ugyanis JÓ. Mégpedig nagyon jó. Erről már egy óra használat után megbizonyosodunk. Tökéletes anyagminőség, gyönyörű design és erős belső hardver jellemzi, ettől aztán az operációs rendszer és ezzel a telefon működése maga villámgyors. A kijelzője is tökéletes, napfényben is jól látható, a kamerája is felső kategóriás – a készített képek és videók minőségét tekintve mindenképpen kiemelkedik a tömegből – és a rajta futtatható szoftverek terén sincs min szégyenkezni. Az érdeklődésünket tehát felkelti az első percekben, lássuk hát a részleteket!

DSC07755_resize

A külső – amivel elsőként találkozunk – egy szóval jellemezhető: megnyerő. Tetszik és kivétel nélkül mindenkinek tetszett, akinek megmutogattam. Nem csak az én ízlésemnek felel tehát meg. Igaz, erős iPhone-os utóérzetünk van, de nem baj ez. Az összeszerelés és a kiválasztott anyagok használata olyan, hogy azonnal érezzük, ez egy drága masina. Elit. Annak ellenére, hogy a hátlap levehető, valahogy mégis sikerült olyan minőségben megcsinálni, hogy ne recsegjen, ne mozogjon. A gombok kialakítása és minősége is a legjobb, amit valaha a kezembe fogtam. Kijelenthetjük tehát, hogy minőségét tekintve prémium kategória.

DSC07758_resize

Van bekapcsoló gombunk a felső élen, amire sokszor nem lesz szükségünk. A képernyő alulról felfelé simításával ugyanis a képernyőzár kioldódik, a készülék feléled. Nem kell tehát gombokat keresgélni és két kézzel megfogni a készüléktestet, ez nagyon kényelmes dolog. A hangerő gombok között találunk egy rejtélyes valamit, amelyen nincs semmilyen felirat. A használati útmutatóban keresgélve nagy nehezen rálelünk, hogy ez a gomb a mute, azaz a némító gomb. Ezen kívül vele indíthatjuk el a hangvezérlést is, amely egyébként szintén jobb a konkurenciák által használt megoldásoknál, de csak angol. Ennek ellenére az én hungrish angolomat is tökéletesen megértette és mindent meg tudtam vele oldani, kéz nélkül is. Autóban ez jól jön ám!

DSC07763_resize

A túloldalon találunk egy microUSB csatlakozót és mellette egy microHDMI aljzatot is. Öröm tehát, hogy a Z10 tévére csatlakoztatásához nem kell vásárolni semmilyen – méregdrága – MHL kábelt, hanem egy kutya közönséges, szabványos  – és nem utolsósorban olcsó – HDMI kábellel megoldható minden. És nem mellesleg, videózás közben tölthető is a készülék. Igaz persze az is, hogy kissé bután néz ki egymás mellett a két, hasonló aljzat és ahhoz is kell némi idő, hogy megszokjuk, melyikbe is kell dugni a töltőt, de ezek kezelhető ügyek. Az, hogy külön médiacsatlakozót kapott a telefon, nem véletlen. Ezzel is hangsúlyozni kívánják, hogy ez nem egy üzleti (magyarra fordítom: drága, de semmire nem használható) készülék, hanem a hétköznapi ember számára is élményeket nyújt. És ez nagyon helyes irány.

DSC07767_resizeedit

A multimédiás tartalmak támogatásához, de megkockáztatom, hogy egy operációs rendszer megfelelően zökkenőmentes működéséhez is elengedhetetlen az erős hardver. Ebben sem kell csalódjunk, mert a BlackBerry Z10-esnek egy dupla magos, 1,5 GHz-es processzor adja a lelkét, amelyet megtámogat 2 GB RAM a szoftverek telepítésére és 16 GB belső háttértár. Ha nem lenne elég, microSD kártyával bővíthetjük, 32 GB-ig kipróbáltam és viszi is szépen. A képernyő mérete 4,2 col, amelyen 1280×768 pixelt helyeztek el. Ez egy elég figyelemreméltó, 356 PPI-s felbontást eredményez. A képernyő ráadásul gyönyörű színekkel kábít el minket és napfényben is tökéletesen látható. Az arányai egy kicsit furcsák nekem, hiszen az 1280×720 lenne egy szabványos méret, de így, a 15:9 arányban is élhető az élet. Az érzékenységével sincs baj, nincs tétovázás az érintéses vezérlésben.

DSC07770_resize

Nehogy kimaradjon a tesztből, hogy a Z10-es tudja az NFC-t, azaz két készüléket egymáshoz közelítve, minden varázslat nélkül át tudunk küldeni fájlokat. Az is figyelemre méltó, hogy a fájlok küldésénél menüből felajánlja nekünk ezt, ami megint csak kényelmes és így tényleg használható dolog. A wifi erős (a/b/g/n), 2,4 GHz-en és 5 GHz-en is kommunikál, természetesen tudunk vele internetes hotspotot is létrehozni, amivel a telefon internetje könnyedén megosztható más eszközökkel. A Bluetooth kapcsolat 4.0-ás, ami nagyon alacsony energiafelhasználást eredményez. Erre szokták azt mondani, hogy nem spóroltak semmivel. Mindenből tehát a jelenleg elérhető legjobb került a telefonba és ez nagyon érződik a mindennapos használat során. A benne rejlő erőgépet egy 1800 mAh-s akkumulátor látja el energiával, amely tapasztalataim szerint erősen nyomkodva és napi több száz üzenetet elolvasva is kibírja másfél napig. Jó hír, hogy a hátlapot levéve cserélhető, így akinek ez nem elég, vehet tartalékot hozzá.

DSC07772_resize

Miután tudjuk, hogy milyen hardvert bújtattak ebbe az egyébként kifejezetten kényelmes méretbe, azaz a 130 x 65,6 x 9 milliméterbe és 136 grammba, hát nézzük meg, mit hoztak ki belőle szoftveresen. Kellemes meglepetés, hogy manapság a BlackBerry használatához nem kell semmilyen plusz előfizetés és saját BlackBerry szerver sem (pár éve enélkül még meg sem moccant), hanem néhány perc alatt, a telefonról létrehozva egy BlackBerry fiókot, már megy is minden. A Gmail fiókomból szépen benyalta a kontaktokat is, így a pár perc alatt az értendő, hogy telefonálásra és emailezésre kész az eszköz, fényképekkel, mailcímekkel, mindennel együtt. Sőt, a Facebook kapcsolatainkat is beszippantja és a kapcsolatok között ezek is megjelennek. Mindez tehát nagyon kényelmes, dolog, vetekszik az Android kényelmével.

IMG_00000070

A felhasználói felület nagyon átgondolt és gyorsan kezelhető. Androidhoz képest én nagyon hiányolom a widgeteket, azaz a főképernyőkre nem lehet kitenni semmi olyan kis alkalmazást, amelyre rápillantva látnánk mondjuk az időt vagy az időjárást. Az iPhone-hoz hasonlít leginkább, a telepített szoftverek egymás mellett és alatt, rács szerkezetben kerülnek elhelyezésre, képernyőnként 16 darab fér el (4×4). Nagy hibája, hogy a telepített szoftverek a telepítés sorrendjében kerülnek elhelyezésre, így folyamatosan keresgélnünk kell, mi-hol található. A menüben nem lehet beállítani ABC-sorrendet. A szoftverek feltelepítésével egyre növekszik az azokat tárolni hivatott képernyők száma, ez egy idő után kényelmetlen lehet majd. Csak egy példa: nekem Androidon 174 szoftver van jelenleg feltelepítve, ez a BlackBerry Z10-en ugyebár 11 oldal lenne, azaz a gyári szoftverekkel együtt 15. Ezeket kell minden egyes esetben végigpörgetni és nagyon figyelni az ikonokat – vagy emlékezni, mikor lett telepítve a szoftver – mert ugyebár nem betűrendben kerülnek rendezésre. Ez így használhatatlan, de gondolom, ezt majd javítják.

IMG_00000087

A szoftvereket tartalmazó főképernyőktől balra dinamikosan változó képernyő foglal helyet. Ha elindítunk valamilyen alkalmazást és abból kilépünk, benn marad a háttérben és a ballra eső legelső képernyőn, kis ablak formájában megtalálható. Azaz, csak háttérbe megy, de fut. Ha újabb szoftvert elindítunk és abból is kilépünk, az ugyanezt csinálja. Így aztán szépen lassan lesz annyi kis ablakunk, ahány szoftvert elindítottunk. Ez amúgy nagyon kényelmes lehet, hiszen ez az igazi multitaszk, azaz több alkalmazás egymás mellett kezelése. Jól áttekinthető, azonnal látjuk, mi maradt a háttérben. Szerethető. Ha valami nem kell, akkor a kis ablakának jobb alsó sarkára bökünk és tényleg megáll. Ezért van az, hogy nincsenek a háttérben felhalmozódó, az operációs rendszert meglassító, sunyi alkalmazások, mint mondjuk Androidnál. Ezt könnyű ám megszokni.

IMG_00000086

 Ugyanerre a képernyőre nyílik fel minden olyan alkalmazás, amit az előtérben (teljes képernyőn) futtatunk éppen. Ez is szerethető, mert mindig ugyanott van, az első szoftveres képernyőtől közvetlenül balra. Ha még egyet balra simítunk, akkor érkezünk meg a BlackBerry Z10 lelkéhez, ami mindent ver, amit eddig láttam. Itt van ugyanis az értesítések képernyője, amiben ez a masina kiválóan teljesít és lenyom mindenkit. Egy pillantással befoghatjuk az ÖSSZES fiókunkat és azonnal látjuk, hogy hová és mennyi üzenet esett be. Nagyon kényelmes és dinamikus találmány ez! Nem tudom, ki-hogyan van vele, de nálam a napi telefonhívások száma már régen csak töredéke a beérkező üzenetek számának, így a legértékesebb dolog számomra a BlackBerry Z10 esetében az, hogy a szöveges üzeneteimet – legyenek azok SMS-ek, e-mailek, Facebookról, Twitteről, bármi és bárhonnan – üzenetek, egy helyen és nagyon gyorsan át tudom látni. Persze nem vagyunk meglepve, hiszen a BlackBerry mindig is azoknak volt kiváló, akik főként szöveges üzenetekkel kommunikálnak. Nos, hűek ehhez a hagyományhoz és már ezért az egy featuráért kellene nekem a Z10.

IMG_00000088

Persze az élet nem olyan édes ám, mert meg kell említsek néhány olyan hibát, ami sajnos ront ezen az összképen. Az első – és számomra érthetetlen – hiba a magyar billentyűzet hiánya. Abban ugyebár egyet érthetünk, hogy egy virtuális – azaz a képernyőn elhelyezett – gombokkal rendelkező billentyűzet esetén nem lenne egy nagy “was ist das” ékezetes, az adott nemzet nyelvére jellemző billentyűzetet megalkotni. Hát, itt NINCS ilyen és a BlackBerry World-ből (a BlackBerry saját marketje, melyről később szólok) sem tölthető le. Még pénzért sem. A billentyűzet egy sima QWERTY, amelyen az ékezetes karakterek előcsalása a nyögvenyelős, “hosszan-rányomok-aztán-várom-hogy-előjöjjön-aztán-ha-sikerül-kiválasztom-a-nekem-kellő-ékezetes-betűt-de-az-esetek-többségében-félrenyomok” típusú, amelynek egyetlen kézzel fogható hozadéka az lesz, hogy az ember NEM FOG ékezetekkel gépelni.

IMG_00000090

Nem vagyok híve a nagy magyarkodásnak, de azt azért hadd várjam már el így 2013. elején, hogy magyar létemre egy magyarra beállított operációs rendszerben magyar ékezetes legyen a billentyűzet! Az elvárás túlzott, így marad az, hogy az ember nemecsekben gépel. Akinek pedig – a már klasszikus példamondatommal élve – mindegy, hogy “Meghalt a Pápa”, vagy “Meghalt a Papa”, az gépeljen nyugodtan ékezetek nélkül. Én személy szerint könnyelműségnek és hányavetiségnek gondolom azt, ha valaki legalább nem próbál meg elkövetni mindet annak érdekében, hogy a szöveges, azaz a gépelt kommunikációban a többiek megértsék és ne félreértsék. Ékezetmentes billentyűzeten ez elég nagy szívás a magyarul gépelők számára, így azoknak nem javaslom a BlackBerry Z10-et jelenleg, akik az írott szövegeikre igényesek.

IMG_00000092

Akiket viszont mindez nem érdekel, vagy többségében angol anyanyelvűekkel leveleznek, azoknak egy tökéletesen használható, gyorsan reagáló, félregépelésektől teljesen mentes billentyűzet áll, a rendelkezésükre, ami viszont imádható. Ha a prediktív, azaz felajánlott szavakkal operáló gépelésben jók vagyunk – vagy hajlandóak vagyunk megszokni – akkor még magyarul is elég gyorsan tudunk ezen az angol billentyűzeten is írni, hiszen a felajánlott szavak a billentyűzet között ott bukkannak fel, ahol a következő betű miatt éppen amúgy is jár az ujjunk. Ha ezt megszokjuk, valóságos gépelési mágus lehet belőlünk. Igazán kár hát a magyar (és egyéb, különleges karaktereket alkalmazó) billentyűzet hiányáért, mert azzal együtt a BB Z10 minden konkurens rendszert leverne ebben is.

IMG_00000093

Amíg el nem felejtem, essék néhány szó a BlackBerry World-ről is, amely a BB saját alkalmazás áruháza. Amit elsőként meg kell jegyezzünk róla az, hogy ellentétben más alkalmazás áruházakkal, ebben bizony a legtöbb szoftver fizetős. Itt is igaz, hogy vásárolni csak akkor tudunk, ha a BlackBerry hozzáférésünkkel jelentkezünk be és csatolnunk kell egy internetes vásárlásra alkalmas hitelkártyát hozzá. Ha ez megvan, mehet a szoftvervásárlás. Ha nem haragszik meg a kedves olvasó, én magam nem vásároltam semmit, mert nem valószínű, hogy valaha is BlackBerrym legyen, de az azért jelzés értékú, hogy egy sima Google Maps maga 4,49 euróba kerül, ami átszámolva mai árfolyamon 1340 forint. Az is érdekes, hogy az árak euróban vannak megadva, miközben Magyarországon a hivatalos pénznem (még mindig) a forint.

IMG_00000071

Ez persze nem véletlen, mert így a kedves ügyfelet még kicsit le lehet húzni. Példa: a Sprinkle idehaza 477 HUF, a BB-nél euróban fizetve 534 + bankonként változó átváltási költség. Az Asphalt 7 Heat 4,49 euró, azaz 1340 HUF, míg a Google Play-en 224 HUF.  Mindezekkel együtt is el kell ismerni, hogy a BlackBerry World legalább nem egy üres világ és ha drágán is, de legalább vannak benne szuper szoftverek is. Az persze kérdés, hogy ezek a szoftverek milyen tempóban fognak sokasodni, de ezt megtippelni nem feladatom itt és most.

IMG_00000094

A gondolatmenetem egy kissé elkalandozott, de talán jobb is ez így. Legalább a kedves olvasó érzi, hogy bizony érhetik az embert kellemetlen meglepetések is, amellyekkel el is akadhatunk néha pár órára.  Nameg kellemesek is. Ilyen kellemes meglepetés az, hogy a BB Z10 multimédiás képességei valóban figyelemre méltóak. A készülékre másolt filmeket döccenés nélkül játssza vissza még akkor is, ha nagy bitrátával rendelkező, fullHD felbontású mkv-król is van szó. A DivX-ekkel is elboldogul, szintén a saját lejátszó szoftverével. Az a specifikációból is tudható, hogy 1080p-s videót képes készíteni, azaz fullHD-ban rögzíthetjük élményeinket. A fényképek készítésére egy 8 megapixeles kamera áll rendelkezésünkre, amelynél nem is annyira a megapixelek száma a lényeges, hanem az, hogy meglepően jó minőségű képeket tudunk vele készíteni. És ami megfizethetetlen extra, hogy a fényképezőgép nagyon gyors, akár másodpercenként rögzíthetünk újabb fotókat vele.

IMG_00000010_resize

Sajnos a beállítások elég szűkösek, nem tudunk például fénykép méretet, azaz felbontást állítani, így mindig a maximális felbontásban fényképez. Van viszont 4:3 és 16:9 arányú felvétel, és van mosolyfigyelés is. A videófelvételnél nagyon jó extra az, hogy felvétel közben ki-be kapcsolhatjuk a segédfényt és ez nagyban segíthet a változó fényviszonyok lekezelésében. A külső SD kártyára viszont csak akkor tudunk 1080-as videót készíteni, ha legalább egy 4-es osztályú (Class4) kártyát teszünk a foglalatba, amelynek írási sebessége elegendő ekkora adatfolyamhoz. A belső tárra viszont mindent lehetséges rögzíteni és szükség esetén az elkészült videót átmásolhatjuk a külső kártyára, mert az olvasásához elég gyengébb kártya is.

IMG_00000052_resize

Az internethez kapcsolódó szolgáltatások terén a BlackBerry Z10 megint csak kiemelkedik valamennyire a tömegből, hiszen ilyen gyors adatáramlást semelyik konkurens operációs rendszernél nem sikerült megfigyelnem. Mit értek ezalatt? A Google fiókomat beállítva arra kellett rácsodálkozzak, hogy a natív Android telefonomra percekkel később érkezik meg egy üzenet, mint a BB-re. Pedig ugyanaz a fiók volt beállítva, párhuzamosan. Amikor még nem volt Android és nem indult el a Google push alapú szolgáltatása, azért kedvelték annyian a BB-t, mert az üzenet azonnal megérkezett. Manapság azt gondolná az ember, hogy ez már nem nagy dolog, de a tapasztalatok ennek az ellenkezőjét mutatják. Egyenesen ciki, hogy egy natív Android Gmail kliens lassabban jelenítse meg a levelet, mint a BB, amelynek még át is kell vennie azt, mielőtt továbbítja. Aki tehát gyors e-mail továbbításra vágyik és akinél percek is számítanak, annak a Z10-es továbbra is előnyt ad. És ez az előny lefordítható ám forintra is, ha akarjuk.

IMG_00000084

A következő meglepetés az internet böngészésnél ér minket. A BlackBerry Z10 böngészője ugyanis olyan gyorsan szippantja le a weboldalakat, ami már-már ijesztő. Aki szeret gyorsan szörfözni az interneten, az imádni fogja, hogy még az animációkkal teletűzdelt weboldalak is egy másodperc alatt nyílnak meg és természetesen teljes értékű a felület, flash-sel, mindennel. Gyanítom, hogy a BB valamilyen átirányítással operál, de engem, mint felhasználót gyakorlatilag az érdekel, hogy a kívánt információt mennyi idő alatt kapom meg. És ebben nem láttam még jobbat hosszú és rögös újságírói pályafutásom alatt, mint a BlackBerry Z10. Ez idáig a leggyorsabb és ez nagyon fog hiányozni, amikor vissza kell adjam.

IMG_00000077

Nem fog viszont hiányozni például az, hogy a beépített, saját térkép alkalmazás megáll a Lajtánál és Európa keletebbik felében nem nyújt térképeket. Ha tehát navigálni szeretnénk, akkor az elébb említett Google Maps-et 4,49 euróért meg kell vásároljuk. Mivel egy próbára nem akartam ellőni 1300 forintot, tesztelni a működését nem tudtam, ahogyan nem voltam ebben a pár napban mondjuk Ausztriában sem, hogy az ingyenesen feltelepített térképeket teszteljem. Nem fog hiányozni az sem, hogy sem telepítve, sem telepíthetően NINCS Google Plus alkalmazás, így a telefonomról nem tudtam soha kapcsolódni a kedvenc közösségi oldalamhoz. És nem fog hiányozni az ékezetes betűk siralmas kezelése sem, amely már a saját nevem megadásakor elkeserített.

IMG_00000079

Érdekes dolog az viszont, hogy az iránytű simán tudja, hogy Budapesten, a XIII. kerületben vagyok és kiírja a GPS koordinátáimat is. Az utóbbi még csak-csak érthető, hizsen a GPS koordináták megállapításához nem kell térképi adatbázis, de ahogy oda kerül alá, hogy Budapest XIII. kerület, az már azt jelenti, hogy a háttérben fut valami térkép szolgáltatás. Ennek fényében még kevésbé érthető, hogy a BB térképein meg miért egy nagy fehér folt minden.

IMG_00000069

Kiknek és minek? Nos, akik BlackBerry felhasználók jelenleg is, annak jó hírem, hogy e Z10 egy szép új világ. Úgy lett szórakoztató készülék, hogy a BlackBerryre jellemző minőséget megőrizte és a szolgáltatásokat ugyanúgy nyújtja. Aki eddig tehát a vállalati BlackBerry használat miatt volt kénytelen lemondani egy igazi okostelefon nyújtotta áldásokról, az nagyon fog örülni a Z10-nek. Akik most akarnak okostelefont vásárolni, azoknak nem javaslom, mert az átlag ember számára az Android, ai iOS és a Windows Phone is tudja ugyanezeket az extrákat, csak a támogatottságuk és a rájuk elérhető szoftverek, nameg a készülékek választéka sokkal jobb. A BlackBerry Z10 tehát főleg azokat célozzák meg, akik már régóta BB-znek és most szeretnének emellé egy tökéletes társat a munkaidő utáni időszakra is.

A tesztkészüléket az Expansys biztosította, köszönjük! Náluk, a webáruházban, több szuper telefon mellett meg is vásárolható, ide kattintva.



Szólj hozzá!

További Mobil tesztek

BlackBerry Z10

  Megjelenés éve: 2013
  Pro:  
  - Prémium minőség, gyönyörű design, erős hardver
 
  Kontra:  
  - Hiányos szoftverpark
 
  Méretek:  
  • kijelző mérete: 4,2"
  • kijelző felbontása: 1280x768"
  • kijelző típusa: TFT"
  • eszköz mérete: 130 x 65,6 x 9
  • tömeg: 136 gramm
 
  Hardver:  
  • processzor: 1,5 GHz
  • memória: 2000 MB
  • háttértár: 16 GB
  • bővíthetőség:  
  • kártya típusa: microSD
  • portok: USB, HDMI
 
  Multimédia:  
  • kamera felbontás: 8 megapixel
  • video chat:  
  • video felbontás: 1620x1080
  • FM rádió:  
  • 3D:  
 
  Hálózati adatok:  
  • mobil: Quadband
  • WiFi: a/b/g/n
  • Bluetooth: 4.0
  • GPS: A-GPS
  • NFC:  
 
  Szoftverek:  
  • op. rendszer: BlackBerry 10 OS
  • spec. szoftverek: BlackBerry
 
  Akkumulátor:  
  • gyári adatok: 1800 mAh
  • tapasztalat: 1,5 nap
 
Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés