Connect with us

technokrata

Ha utálsz otthon takarítani, ennek örülni fogsz!

Smart home

Ha utálsz otthon takarítani, ennek örülni fogsz!

Egyre többet tudnak a robotporszívók, így alaposan megkönnyítik az életed.

Lemorzsáztuk a szőnyeget? Felporszívozzuk! Macskaszőrös lett a kanapé? Kiporszívózzuk! Manapság a legnagyobb természetességgel nyúlunk a porszívó után, ha takarításról van szó. De nem volt ez mindig így: évszázadokon át az embereknek kézzel kellett verni és portalanítani az otthoni kárpitokat, ami lássuk be, elég fárasztó és időigényes munka. Az 1900-as évek elején jelentek meg az első porszívók, ezek némelyike azonban még akár 50 kilót is nyomott. Hogyan jutottunk el ezektől a monstrumoktól a fél kézzel megemelhető, távolról is irányítható okosporszívókig, és egyáltalán hogyan működik az egyik leghasznosabb háztartási gép?

Samsung_Powerbot_Essential

Az 50 kilós szörnyektől az önműködő robotokig

A házimunkát valóban megkönnyítő berendezések a múlt század közepén kezdtek terjedni, ezzel egyidőben a modern porszívózás forradalmasította a tisztítási folyamatot. A porszívók az idők folyamán kisebbek, erősebbek, sőt sok esetben automatizáltak is lettek. Számos változat jött létre, hogy mindenki megtalálhassa a takarítási igényeinek megfelelő készüléket. Napjainkban már négyféle alap porszívótípust különböztetünk meg: a dobozost, az álló-, a kézi- valamint a robotporszívót. Ez utóbbi típus már a porszívózás jövőjébe enged bepillantást.

porsz

Hogyan működik?

A készülékek technológiája a mai napig folyamatosan fejlődik és halad előre, azonban a fő működési elv minden porszívóban azonos és négy fő alkatrészen alapul.

A legfontosabb tartozék a ventillátort forgató szívó motor, amely vákuumot és szívóhatást állít elő. A lapátkerék hihetetlenül gyorsan, akár 30-35 ezres fordulatszámon pörög percenként.

A legtöbb modern porszívó már többféle kefével rendelkezik, melyeket különböző felületek és szennyeződések tisztítására fejlesztettek ki. A megfelelő kefék használatával jelentősen csökkenthetjük a porszívózás időtartamát. A porszívó szívómotorja a kefén keresztül beszívja a port és piszkot, ami a csövön keresztül a porgyűjtőbe jut.

Kétfajta porgyűjtő létezik: a porzsákkal rendelkező porszívók általában könnyebbek, de a felhasználónak időnként cserélniük kell azt, míg a zsák nélküli, úgynevezett ciklonos porszívók tartályát elegendő rendszeresen kiüríteni.

A működés utolsó fázisaként a kimeneti légszűrő gondoskodik arról, hogy a piszok a porszívóban maradjon és csak tiszta, pormentes levegő távozzon az eszközből. Ehhez a szűrő méret szerint elkülöníti a milliméter ezredrészénél is kisebb szennyeződéseket.

VacuumCleaner_HA101_Main_1-704x285

A porszívózás jövője – Te otthon vagy, amikor a robot porszívózik?

A 32 éve a piacon tevékenykedő Samsung legutóbb olyan robotporszívót mutatott be, amely nem csupán önállóan feltérképezi és kitakarítja a lakást, de Wi-Fi-képes is. A POWERbot Essential nevű modell egy előre telepíthető alkalmazás segítségével már távolról is bármikor elindítható vagy leállítható, így hamarosan a rohamosan növekvő IoT-ökoszisztéma és az okos otthonok elengedhetetlen kelléke lesz, és akkor takarít, amikor otthon sem vagyunk – egyetlen gombnyomással.Szólj hozzá!

További Smart home

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin