Connect with us

Hirdetés

technokrata

Nagyi, hol hagytad a macid?

Smart home

Nagyi, hol hagytad a macid?

Robotterminál plüssmackóból időseknek és gyerekeknek – bemutatóvideóval.

Az időseknek, gyerekeknek vagy mindennapi felhasználásra szánt emberközpontú szolgáltatások nyújtásához emberközeli interfészre van szükség. Erre a célra készítette el a Fujitsu robottermináljának plüssmackó kivitelű prototípusát. Természetes, élethű viselkedésével és interaktív készségeivel lehetővé teszi, hogy a felhasználók – kisállatokkal és csecsemőkkel szerzett tapasztalataik alapján – interaktív kommunikációt folytathassanak a terminállal.

Fujitsu RobotBear

A természetes, élethű megjelenés az ismerősség érzését kelti a felhasználókban, felkelti érdeklődésüket és leköti figyelmüket. A robotterápia idősgondozásban való alkalmazásáról jelenleg folynak a kísérletek. Egy napon ezek a barátságos robotterminálok mindennapjaink részévé válhatnak, hogy emberközpontú szolgáltatásaikkal segítsenek, gyógyítsanak és motiváljanak bennünket.

A RobotBear fantázianévre hallgató fejlesztés képes érzékelni az emberi közelséget. Orrába parányi kamerát raktak a Fujitsu mérnökei, melynek révén „szemkontaktust” tud kialakítani a hozzá közel állóval, sőt, annak viselkedését is igyekszik utánozni. Ebben füleit, szemhéjait, száját, nyakát, vállát és csípőjét mozgató parányi szervomotorok segítik. A mackóbőrbe bújtatott robot így képes „ránevetni” az őt kézbe vevőre, pislogni, integetni stb. 13 érintésérzékelője révén azt is észleli, ha valaki hozzányúl. A japán kutatók mikrofonnal és belső hangszóróval is felszerelték.

Ugyan a robotmackó még csak kutatási célból létrehozott prototípus, a távol-keleti vállalat bízik benne, hogy a közeljövőben több téren is megállhatja a helyét. Vélekedésük szerint továbbfejlesztett változata terápiás robotként dolgozhat idősek közelében, ami az elöregedéssel, és így egyre inkább nővérhiánnyal küzdő Japánban fontos kutatási területnek számít. Ezenfelül oktatási terminálként is funkcionálhat, elsősorban kisgyerekek számára, illetve felhasználóbarát háztartás-automatizációs interfészként is „bevethető” lesz majd.

Ha a tökéletességre törekednek a Fujitsu mérnökei, akkor csak egy dologra kell vigyázni: nem szabad kint hagyni a szabadban, mert ha lehűl a levegő, még a végén téli álomba merül 🙂

 

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés