Connect with us

Hirdetés

technokrata

Színt vált a Jupiter

Smart home

Színt vált a Jupiter

A gázóriás felhői nagy változáson mennek keresztül.

A Jupiter drámai atmoszférikus változását örökítette meg a Hubble Space Telescope, így a NASA és a Baltimore-i Space Telescope Science Institute eddig soha nem látott eseményeket dokumentálhattak. A tudósok szerint talán az évszakváltás miatt változhat Naprendszerünk ötödik bolygójának színe, mindenesetre a gázóriás fehér felhői bebarnultak, a barnás területek pedig kivilágosodtak.

Mint ismeretes, a Jupitert ammóniakristályokból és ammónium-hidroszulfidból álló felhők borítják. A felhők a tropopauzában helyezkednek el, és különböző szélességeken, más-más sávokban rendeződnek el. Ezek világosabb színű zónákra és sötétebb övekre oszlanak. Bár ezek a zónák évről évre változtatják szélességüket, színüket és intenzitásukat, ám eléggé stabilak ahhoz, hogy a csillagászok azonosító jelzésekkel lássák el őket. Most mégis úgy tűnik, hogy újra kell rajzolni a Jupiter „térképét”.

Amy Simon-Miller, a NASA Goddard Space Flight Center-ének szakembere szerint hasonló eset már nem egyszer történt. „A Jupiter színe nem állandó, most csak szerencsénk volt, hogy mindezt lencsevégre kaphattuk. Nem más történt, minthogy az óriásbolygó megfordult a Nap körül, ami azt jelenti, hogy az övek és a sávok színe ezzel egy időben átalakult.”

A csillagász szerint a színmódosulás elképzelhető, hogy az évszakváltás miatt ment végbe. „A Jupiter 12 földi év alatt kerüli meg a Napot.” Így valószínű, hogy a gázóriás atmoszféráját másként éri a Napból érkező hő, és ennek megfelelően változott meg a színe is.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés