Connect with us

Hirdetés

technokrata

Tudatlanság: összezavartak minket az IT márkák

Smart home

Tudatlanság: összezavartak minket az IT márkák

Még azt sem tudjuk, hogy a Radeon az Atihoz és nem az Nvidiához tartozó márkanév.

Egy nemrégiben végzett felmérés szerint az emberek többsége ismeri ugyan a félvezetőipar által előállított termékek márkaneveit, ám azokat gyakran nem tudja az előállító/jogtulajdonos céghez kötni. Az In-Stat kutatása különösen annak tükrében mutatja a PC-s iparág résztvevőinek hibás elnevezési, reklámozási koncepcióját, hogy azt a korai alkalmazók, vagyis a technika iránt érdeklődőbb felhasználók között végezték el.

Lássuk a konkrétumokat! A kutatásban az Advanced Micro Devices, az Ati, az IBM, az Intel, az Nvidia és a Via Technologies újabb modelljeinek nevét használták fel. A feltett kérdésékre adott válaszokból kiderült, hogy az emberek 17-50 százaléka nem tudta megnevezni, vagy nem megfelelően nevezte meg az adott termék fejlesztőjét. Emellett az is világossá vált, hogy a válaszadók gyakran még az alkalmazott platformokkal sincsenek tisztában – AMD processzort vásároltak inteles alaplapba, PCI Express grafikus kártyát AGP slottal ellátott rendszerekbe.

Hasonló, vagyis inkább még nagyobb a zavar a processzorok modellszámozása terén. Amikor a Prescott magos Pentium 4 processzor megjelent, és elképesztő, 100 wattos disszipációjával példát szolgáltatott arra, hogy az órajel-emeléssel nem lehet tovább fokozni a teljesítményt, az Intel is behódolt az újfajta azonosításnak. Az AMD által már lassan fél évtizede alkalmazott módszer szerint nem a működési frekvenciával rangsorolják az adott processzort a többi közé, hanem emellett olyan tényezőket is figyelembe vesznek, mint például a gyorsítótár mérete. Ez azonban megkavarta a felhasználókat, akiknek például az Athlon 3600+ gyakran semmit sem mond arról, hogy ez egy kicsi vagy nagyteljesítményű lapka-e. De lehetne említeni az Intel Core 2 Duo E6540 és 6550 CPU-it is – ezek ugyanazon az órajelen, ugyanakkora L2 cache-sel és ugyanazon az FSB-n üzemelnek, mégis külön számozást kaptak. (Csak zárójelben: a nagyobb számozású új steppinggel készül, ezért valamivel kevesebbet fogyaszt, ez a különbség a két modell között.)

A grafikus processzorok fejlesztésének frontján 40 százalékos lett a felismerési szint – igaz, ez gyakran nem társult azzal, hogy a végfelhasználó tudta is, mit vásárol. Az Ati és az Nvidia egyaránt folyamatosan változtatja az elnevezési szisztémát, ahogy az újabb generációs videokártyák megjelennek a piacon. Például az Ati által nemrég piacra dobott Mobility Radeon HD 2300 csak nevében hordozza az újdonság varázsát, valójában az előző generációs Mobility Radeon X1300-ra alapul. Ugyanez a jelenség figyelhető meg a Geforce 7050/7025-ös lapkáknál is, amelyek tulajdonképpen a 6200-as sorozat tagjai, csak az Nvidia átszámozta őket, hogy kelendőbbek legyenek.

Intő jel lehet ez minden vállalatnak; főleg az AMD kerülhet bajba, hiszen Griffin és Fusion processzorával hamarosan búcsút int a régi, jól bevált Athlon és Sempron neveknek. Szélsőséges esetben akár az eladási mutatók visszaeséséhez is vezethet a felhasználókat összezavaró elnevezés.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés