Connect with us

Hirdetés

technokrata

Az első magyar műhold

Laptop

Az első magyar műhold

Többek között a hazai szatellit fejlesztésében is részt vesz az Ericsson Magyarország.

Az Ericsson 1991-ben alapított szoftverfejlesztő központot Magyarországon, amely az 1996-ban megalakult kutatólaboratóriummal integrálódott egységes szervezetbe, így létrehozva a kutatás-fejlesztési részleget. Ez utóbbi intézményből összesen sincsen kéttucat a világon, így a hazai részleg munkája komoly súllyal számít a svéd vállalat összesített fejlesztői kapacitásába.

A szellemi központ az Ericsson kutatási világhálózatának tagjaként működik, közel 600 fiatal, tehetséges mérnöknek, kutatónak és szoftverfejlesztőnek adva munkát. Az itt végzett csúcstechnológiát képviselő kutatás-fejlesztési tevékenység eredményei beépülnek az Ericsson csoport termékeibe, rendszereibe. A tegnapi sajtótájékoztatón Tommy Westin, az Ericsson Magyarország K+F igazgatójának elmondása szerint csak tavaly 12 prototípuson dolgoztak a hazai kutatók, melyek közül több végső termékben öltött testet. A négy laboratórium megfelelő környezetet kínál a fejlesztéshez, igaz, a területet gyakorlatilag folyamatosan bővítenie kell az Ericssonnak, hogy lépést tarthassanak a kutatók igényeivel.

Több ezer eszköz tesztelése folyik a központban, és hogy ennek mértékét érzékeltessük, eláruljuk, hogy csupán a készülékek kábelezése milliós nagyságrendű kiadást jelentett, illetve az üzemeléshez 500 kW-nyi bevitt elektromos teljesítményre van szükség. Az így létrejött magas színvonalú kutatási-fejlesztési részleg azonban világszínvonalú teljesítményre képes. Bauer János, az Ericcson Magyarország egyik menedzsere nem kis büszkeséggel említette, hogy a skandináv központban olyan hírnevet vívtak ki maguknak a magyar kollégák, hogy gyakran direkt őket kérik fel adott feladatok elvégzésére.

Az Ericsson Magyarország találmányait (vezetékes és vezetéknélküli kommunikációs megoldások területén) több mint 15 országban szabadalmaztatja az anyavállalat, köztük: USA, Kanada, Nagy-Britannia, Németország, Franciaország, Olaszország, Svédország, Japán, India, Kína, Tajvan, Szingapúr, Hongkong, Mexikó, Oroszország. Ezen szabadalmakból csak tavaly 35 darab született.

Magyar égre magyar műholdat
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Masat-1 kisműhold projektjét – amely az első magyar fejlesztésű műhold – az Ericsson Magyarország Kft. is támogatja. A fejlesztésben a Villamosmérnöki és Informatikai Kar két tanszéke vesz részt. Az Elektronikus Eszközök Tanszékén a fejlesztő csapat a 2008 áprilisában az Ericsson által létrehozott Komplex Hardverfejlesztő Laboratóriumban dolgozik. A Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszéken folyó műholdfejlesztési munkát nagyösszegű szakképzési hozzájárulással támogatja a vállalat.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés